BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Κούρασε η αναβολή στα βιολογικά, έστω προκαταβολή, λένε οι αγρότες

Καλόν Οκτώβρη και βλέπουµε, λένε πλέον οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωµή των βιολογικών στους αγρότες, παρά τις δεσµεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για µια πρώτη δόση µέσα στον Σεπτέµβριο. Οι παραγωγοί, που παραµένουν απλήρωτοι για περίπου 2,5 χρόνια από το εν λόγω πρόγραµµα, έχουν φτάσει στο «αµήν» και ζητούν τουλάχιστον µια προκαταβολή 50%, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, προκειµένου να αντιµετωπίσουν τα πρακτικά προβλήµατα στην εφαρµογή του µέτρου.

Κούρασε η αναβολή στα βιολογικά, έστω προκαταβολή, λένε οι αγρότες

4
1
Ο µεγαλύτερος φόβος των αγροτών είναι ότι αυτή η καθυστέρηση θα τραβήξει ακόµα περισσότερο, αν το υπουργείο αποφασίσει να προηγηθεί η πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης µέσα στον Οκτώβρη. Για την ώρα, πάντως, τα σηµάδια δεν είναι ευνοϊκά, καθώς το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστό για τους δικαιούχους των βιολογικών, όπως ενηµερώνουν οι υπηρεσίες τους παραγωγούς και τους γεωπόνους συµβούλους τους

Το ζήτηµα είναι εκτός των άλλων και γραφειοκρατικό, αφού στις περισσότερες περιφέρειες ακόµα γίνονται διορθώσεις στις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Γεωργίας, ενώ πρέπει κατόπιν να σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για έλεγχο και µετά ξανά στις ∆ΑΟΚ, από όπου θα εκδοθούν οι καταστάσεις πληρωµής. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κιλκίς, που υπογραµµίζει ότι «για να µεταβούµε στο στάδιο της έκδοσης καταστάσεων πληρωµών πρέπει να εκδοθεί το απαραίτητο εγχειρίδιο χρήσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι που µέχρι στιγµής δεν έχει γίνει». Η µόνη περίπτωση να επιταχυνθεί η διαδικασία είναι να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, µε τους πολιτευτές να σπεύδουν να χρυσώσουν το χάπι στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.

Εν τω µεταξύ, µεγάλη έκπληξη περιµένει τους παραγωγούς που έχουν πάρει παράταση από την προηγούµενη πενταετία, αναφορικά µε τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασµούς τους, τα οποία θα είναι µειωµένα. Σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ 079833/24-10-2011 (ΦΕΚ 2366 Β’), υπάρχει διαχωρισµός για δικαιούχους µε περίοδο προσαρµογής και χωρίς, που σηµαίνει ότι οι παλιοί (χωρίς περίοδο προσαρµογής ) θεωρείται ότι έχουν την υπεραξία του προϊόντος οπότε δεν χρειάζονται την ίδια επιδότηση µε τους καινούργιους που θέλουν τουλάχιστον 3 χρόνια µέχρι να πάρουν την αντίστοιχη υπεραξία από την παραγωγή τους.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2014 08:18Γεωργία

Άθλιοι!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία