BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Δευτέρα βράδυ βεβαιώνουν οι ιθύνοντες για την πληρωμή του τσεκ

Με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καµία παρακράτηση από την ενιαία ενίσχυση για τυχόν οφειλές προς τον ΟΓΑ και ότι η εξόφληση του τσεκ θα γίνει τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου, τόσο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρούν να αµβλύνουν το «παγωµένο» κλίµα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών ελλέψει ρευστότητας.

Μέσα στο 2012 «φόρος κατοχής» αγροτικής γης

4
1

Σε µπαράζ δηλώσεων, την εβδοµάδα που πέρασε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του προηγούµενου φύλλου της εφηµερίδας Agrenda, πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι στις 22 ∆εκεµβρίου πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και για τις 29 ∆εκεµβρίου έχει προγραµµατιστεί η πληρωµή της εξισωτικής του 2014.

Παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε από το πρωί της Δευτέρας 22 Δεκέμβρη την εφαρμογή που μπορούν οι αγρότες ηλεκτρονικά να κάνουν έλεγχο με το ΑΦΜ τους για τις περιπτώσεις λάθους στο ΟΣΔΕ ή τυχόν προβλημάτων που μπορεί να έχουν εντοπιστεί: http://www.opekepe.gr/sdip.asp.

Εν τω µεταξύ, µε 364 παραγωγούς της Λέσβου άνοιξε το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωµή των βιολογικών του 2012, που ωστόσο δείχνει να κινείται µε ρυθµούς χελώνας, περιµένοντας τους έτοιµους φακέλους από κάθε ∆ΑΟΚ προκειµένου να ελεγχθούν και να πιστωθούν τα χρήµατα στους δικαιούχους, ενώ φαίνεται να ακολουθούν Αιτωλοακαρνανία, Έβρος και Λάρισα. Την ίδια ώρα, καµία εξέλιξη και καµία ενηµέρωση δεν δίνεται αρµοδίως αναφορικά µε την πληρωµή της δεύτερης δόσης του αγροτικού πετρελαίου και της επιστροφής του ΦΠΑ, µε τους παραγωγούς να περιµένουν τους επερχόµενους συµψηφισµούς πριν λάβουν τα χρήµατα που δικαιούνται, προφανώς «κουτσουρεµένα».

 

∆εσµεύσεις Κουκουλόπουλου - Αποστολάκου

«Η ενιαία ενίσχυση θα δοθεί κανονικά στους παραγωγούς τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου είναι µια πληρωµή που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ» ανακοίνωσε την περασµένη Πέµπτη ο αναπληρωτής Πάρις Κουκουλοπουλος, υπενθυµίζοντας ότι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 886,5 εκατ. ευρώ, είχε καταβληθεί στους 656.736 δικαιούχους στις 12 Νοεµβρίου. Ωστόσο, λίγες µέρες νωρίτερα, παρόµοια ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκου στον βουλευτή Κορινθίας της Ν∆, Κώστα Κόλλια, σύµφωνα µε την οποία «µέχρι τις 22-23 ∆εκεµβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ενώ µια εβδοµάδα αργότερα θα πιστωθούν στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα χρήµατα της εξισωτικής». Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκος δήλωσε στον βουλευτή ότι δε θα υπάρξει καµία παρακράτηση από την ενιαία ενίσχυση για τυχόν οφειλές προς τον ΟΓΑ.

 

Στις 29 ∆εκέµβρη η εξισωτική του 2014

Για τη ∆ευτέρα 29 ∆εκεµβρίου έχει προγραµµατιστεί η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2014, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Πάρις Κουκουλόπουλος, στο ίδιο µήκος µε την απάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στον βουλευτή της Ν∆ για «πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων µε τα χρήµατα της εξισωτικής µια εβδοµάδα µετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (σ.σ. για ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου)».

Βέβαια, να σηµειωθεί ότι κανείς από τους αρµόδιους των πληρωµών, τόσο από µέρους του υπουργείου όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν αναφέρθηκε επίσηµα στην πληρωµή της εξισωτικής του 2013, που ακόµα φαίνεται να αντιµετωπίζει προβλήµατα στους ελέγχους λόγω της επιλεξιµότητας των βοσκοτόπων. 

Ωστόσο, µε βάση τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη στην Agrenda, δροµολογείται πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για την εξισωτική του 2013 από το Σάββατο 27 ∆εκεµβρίου, εφόσον αυτό είναι «πρακτικά» εφικτό από πλευράς Τράπεζας ή το αργότερο τη ∆ευτέρα 29 του µήνα. Ανοιχτή άφησε την πληρωµή της εξισωτικής του 2013 και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγες ηµέρες νωρίτερα, από το βήµα της Βουλής, µιλώντας για «πληρωµή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες µας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκατ. αφορούν την πληρωµή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν µέχρι τέλος ∆εκεµβρίου. Σε αυτά τα χρήµατα συµπεριλαµβάνεται η εξισωτική του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του ∆εκεµβρίου, αλλά και η πληρωµή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα µας έγινε µέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής του τρέχοντος έτους».

 

Από τη Λέσβο ξεκίνησαν οι πληρωµές βιολογικών

Με την Περιφέρεια Λέσβου ξεκίνησαν την Τρίτη 16 ∆εκεµβρίου οι πληρωµές της βιολογικής γεωργίας του 2012, για 364 δικαιούχους και συνολικό ποσό ύψους 712.688, 64 ευρώ, ανοίγοντας το δρόµο για την εξόφληση και των υπολοίπων βιοκαλλιεργητών που περιµένουν χρήµατα από το 2012, ενώ τις τελευταίες ηµέρες έβρισκαν το σύστηµα του Οργανισµού κλειστό. Συγκεκριµένα, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι «στις 16/12/2014 έγινε η πληρωµή για το Μέτρο 214.1.1 Βιολογική Γεωργία µε ποσό 712.688,64 ευρώ σε 364 δικαιούχους».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής Πάρις Κουκουλόπουλος σηµειώνει ότι οι επόµενες πληρωµές θα αφορούν Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση στοιχείων και η αποστολή τους στο υπουργείο. Στις επόµενες Περιφέρειες προς πληρωµή λογικά είναι η Αιτωλοακαρνανία, ο Έβρος και η Λάρισα, οι οποίες έχουν αναρτήσει τις καταστάσεις των δικαιούχων παραγωγών. Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις:

«Εστάλησαν την Τετάρτη 17 ∆εκεµβρίου από τη ∆ΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας οι καταστάσεις για την πληρωµή 535  δικαιούχων Βιολογικής Γεωργίας, για την παράταση 2ετίας, µε το συνολικό ποσό των 977.000 ευρώ»

«Την Τετάρτη 17 ∆εκεµβρίου αναρτήθηκαν οι ονοµαστικές καταστάσεις πληρωµής µε 342 δικαιούχους βιοκαλλιεργητές Έβρου, για το 2012  των δράσεων 1.1 «Βιολογική Γεωργία-διετής παράταση» και 1.1«Βιολογική Γεωργία-νέες εντάξεις» µε συνολικό ποσό  2.361.410,94 ευρώ» και

«Η ∆ΑΟΚ Λάρισας ενηµερώνει τους δικαιούχους της ∆ράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωµής του έτους 2012 (διετής παράταση) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας µε το ποσό ενίσχυσης των 99.845,05 ευρώ για 51 από τους 62 δικαιούχους».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-12-2014 20:53Κωνσταντίνος

Άραγε;;;;; τι περιμένουν;;;; Δευτέρα βράδυ και ώρα 21:00 ... λεφτά στο λογαριασμό δεν υπάρχουν!!!! Ήταν που θα πληρώνανε αργά το μεσημέρι..... Μιλάμε για λαμόγια οχι αστεία!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία