BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Σωρηδόν φτάνουν τα «ραβασάκια» στους πτηνοτρόφους για παλιά δάνεια

Άμεση αναστολή των διώξεων των πτηνοκτηνοτρόφων και ρύθμιση των εγγυημένων δανείων τους, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, οι εκπρόσωποι της ΠΕΟΠΠ και της Πτηνοτροφικής, με αφορμή τα ειδοποιητήρια που καταφθάνουν μαζικά από την εκκαθαρίστρια τράπεζα ΑΤΕ. Με άλλη επιστολή προς το Δημήτρη Μάρδα, οι οργανώσεις των πτηνοτρόφων, ζητούν οριστικές λύσεις για τη ρύθμιση των δανείων τους με εγγύηση του δημοσίου.

Σωρηδόν φτάνουν τα «ραβασάκια» στους πτηνοτρόφους για παλιά δάνεια

0
0

Μάλιστα, στην επιστολή τους, οι πτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι ειδοποιητήρια στέλνονται μαζικά στις ΔΟΥ από τις τράπεζες και κυρίως από την εκκαθαρίστρια ΑΤΕ για αναγκαστική είσπραξη των οφειλών που είναι αδύνατον να πληρωθούν από τους πτηνοκτηνοτρόφους, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα αλλά και λόγω της συσσώρευσης υπέρογκων τόκων που έχουν επιβληθεί στα συγκεκριμένα δάνεια μαζί με το ύψος κεφαλαίου που γίνεται απαιτητό είναι αδύνατο να πληρωθούν.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για  επίλυση του πιεστικού προβλήματος σήμερα για ρύθμιση των εγγυημένων πτηνοκτηνοτροφικών δανείων ειδικότερα των διώξεων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί  με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδοποιητήρια στέλνονται μαζικά στις ΔΟΥ από τις τράπεζες και κυρίως από την εκκαθαρίστρια ΑΤΕ για αναγκαστική είσπραξη των οφειλών που είναι αδύνατον να πληρωθούν από τους πτηνοκτηνοτρόφους παραγωγούς λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα αλλά και η συσσώρευση υπέρογκων τόκων που έχουν επιβληθεί στα συγκεκριμένα δάνεια μαζί με το ύψος κεφαλαίου που γίνεται απαιτητό είναι αδύνατο να πληρωθούν. Οι παραγωγοί θα οδηγηθούν  στο κλείσιμο των εκμεταλλεύσεών τους και με την μέθοδο αυτήν οδηγούνται στη φυλακή για οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Ήδη η ΔΟΥ όποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποστέλει θεσπιστήρια κλητεύματα από τους Εισαγγελείς.

Προτείνουμε να ανασταλούν οι διώξεις που είναι σε εξέλιξη και να παύσουν οι αποστολές μέχρι της τακτοποίησης του ζητήματος.

Κάνουμε έκκληση και προτείνουμε:

α) Και να ανασταλεί η απαίτηση για τα συγκεκριμένα δάνεια από τις ΔΟΥ

β) Την αναστολή από τις ΔΟΥ της απαίτησης του κεφαλαίου του ποσού που βεβαιώθηκε από τα συγκεκριμένα δάνεια και πάγωμα του ανατοκισμού

γ) Διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου για μία γενναία ρύθμιση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δανείων όπως όλα τα άλλα αγροτικά κόκκινα δάνεια που είναι στην εκκαθαρίστρια ΑΤΕ και έχει ανακοινωθεί η ρύθμισή τους.

δ) Σε εναλλακτική περίπτωση κεφαλαίου των συγκεκριμένων δανείων που έχει αποσταλεί για είσπραξη στις ΔΟΥ μέχρι σήμερα να τύχει της ευεργετικής διάταξης που είναι σε εξέλιξη  για οφειλές προς το Δημόσιο (των 100 δόσεων).

Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε την κατανόηση, θα ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα, το αίτημά μας θα γίνει δεκτό και σας ξαναυπενθυμίζουμε ότι οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί σε διαφορετική περίπτωση αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους θα βρεθούν στην παραπάνω δυσάρεστη θέση που σας αναγράψαμε

Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στο Δημήτρη Μάρδα

Για τη  κτηνοπτηνοτροφία ισχύουν οι επόμενες Αποφάσεις με τις τροποποιήσεις τους που αφορούν εγγυημένα δάνεια από το ελληνικό δημόσιο: 

•           Με αριθ. 2/22213/0025/19.04.2006 ΦΕΚ Β΄ 579/2006 που αφορά τα έντοκα δάνεια αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών για τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000 €.

•           Με αριθ. 2/4242/0025/01.03.2006 ΦΕΚ Β΄ 300/2006 που αφορά τα έντοκα δάνεια αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 €.

•           Με αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 ΦΕΚ Β’ 2375/2007  που  αφορά τα άτοκα δάνεια (με επιδότηση επιτοκίου 100%) για την αντιμετώπιση της κρίσης αγοράς και της έντονης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών για τις εκμεταλλεύσεις ζωικής παραγωγής.

Για τις Αποφάσεις αυτές έχουν εκδοθεί σειρά αντίστοιχων τροποποιητικών αποφάσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη κρίση όμως αγοράς που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοπτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια λόγω της ακόμα μεγαλύτερης ανόδου του κόστους παραγωγής, της συνέχισης της πτώσης των τιμών των πτηνοτροφικών προϊόντων, της μηδενικής, έως και της αρνητικής κερδοφορίας, της εξαντλητικής φορολογίας, της έλλειψης χρηματοδότησης,  και κυρίως εξαιτίας της απουσίας οριστικής και μόνιμης ρύθμισης των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων δεν ήταν δυνατή η εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δόσεων των δανείων από τους παραγωγούς.

Μέρος αυτών των δανείων παρέμεινε στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας και μέρος μεταφέρθηκε στη Τράπεζα Πειραιώς. 

Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση «de minimis» από κρατικούς πόρους που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια για την ανακούφιση της πτηνοτροφίας από την πρωτοφανή κρίση αγοράς διακόπηκε πρόσφατα εξαιτίας της στενότητας πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφάσιζε κάθε χρόνο προσωρινή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ετήσιες παρατάσεις περιόδων χάριτος ή ετήσιες έντοκες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής σε συνδυασμό με την άρση των παραπομπών των οφειλών στα δημόσια ταμεία για αναγκαστική είσπραξή τους. Το πρόβλημα όμως αυτό παρέμενε και μάλιστα εντείνονταν διότι δεν αποφασίζονταν γενναία ρύθμισή τους σε μακροχρόνια βάση σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων των παραγωγών.

Τις τελευταίες μέρες  σύμφωνα με την πάγια τακτική τους στέλνονται από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και από  άλλες τράπεζες στα δημόσια ταμεία για αναγκαστική είσπραξη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των κτηνοπτηνοτρόφων . Δηλαδή σε μερικές μέρες θα ακολουθήσουν εντάλματα σύλληψης, διακοπή χορήγησης φορολογικών ενημεροτήτων, δηλαδή διακοπή των εργασιών μας, δηλαδή παύση αγροκτηνο-πτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή ΦΤΩΧΕΙΑ.

Οι άμεσες όμως καταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους παραγωγούς, διότι λείπει το απαιτούμενο ρευστό, ακόμη και για την αγορά των απαραίτητων εισροών, κυρίως ζωοτροφών, καθώς και άλλων λειτουργικών δαπανών για την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων.

Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ και η ΠΕΟΠΠ ζητούν για τις μεθοδεύσεις αυτές που είχαν δρομολογηθεί κατ΄επανάληψη τα τελευταία χρόνια και είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από την οργάνωσή μας ακόμη μία φορά την παρέμβαση του Υπουργείου σας, ώστε μέχρι να ορισθεί νέα ρύθμιση των οφειλών να ανασταλεί η ολέθρια αυτή πρακτική που έχει ως συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και τον αφανισμό του κλάδου.

Επί πλέον τονίζουμε τις επόμενες πτυχές του ως άνω προβλήματος:

•           Η κρίση της γρίπης των πτηνών το 2006 δεν προκλήθηκε από υπαιτιότητα των πτηνοτρόφων ή αμέλεια των αρμόδιων υπηρεσιών διότι δεν είχε διαπιστωθεί εισαγωγή ή μετάδοση του ιού στη χώρα μας, ούτε είχε  καταγραφεί πραγματική εστία μόλυνσης σε κανένα σημείο της Επικράτειας. 

•           Προκλήθηκε ως ισοπεδωτική κρίση αγοράς με καταστροφικές ζημιές σε βάρος του κλάδου, μετά από έντονο αναίτιο πανικό του καταναλωτικού κοινού που απείχε ολοκληρωτικά από την κανονική ζήτηση κοτόπουλου με συνέπεια τη νέκρωση της ζήτησης και τη θεαματική άνοδο των αποθεμάτων.

•           Απουσία ζήτησης λόγω πανικού υπήρξε και για τα αυγά.

•           Πριν τη κρίση σημειωνόταν η κανονική άνοδος της κατανάλωσης κοτόπουλου που καταγράφονταν μακροχρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς λόγω της σημαντικής διαιτητικής αξίας του κρέατος πουλερικών σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή στην αγορά. 

•           Η κρίση ζήτησης είχε προκληθεί από τα ΜΜΕ μετά από δυσφήμηση του κλάδου από επίσημη πηγή, και μάλιστα του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν λανθασμένα, από άγνοια και παραπληροφόρηση ανακοίνωσε δημόσια ότι διαπιστώθηκε εστία μόλυνσης σε περιοχή της χώρας που αργότερα διαψεύστηκε, αλλά πολύ αργά, μετά την καταστροφή του κλάδου.

•           Τα δάνεια της γρίπης των πτηνών χορηγήθηκαν έντοκα, που όμως αποτελεί αδικία διότι ως έμμεση μορφή αποζημίωσης από βλαπτική αιτία τρίτων έπρεπε να ήταν άτοκα, όπως εξάλλου επιβεβαιώνεται αργότερα, το 2007 από την άτοκη χορήγηση δανείων του συνόλου της κτηνοπτηνοτροφίας λόγω της κρίσης της αγορά των προϊόντων ζωικής παραγωγής συνολικά.

•           Για τους ως άνω λόγους είχε ζητηθεί από την οργάνωσή μας η διαγραφή των δανείων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, η εναλλακτικά η κατάργηση των τόκων.

•           Τα άτοκα ληξιπρόθεσμα δάνεια της κρίσης των προϊόντων ζωικής παραγωγής τη περίοδο 207-2008 μετατράπηκαν σε έντοκα με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση του κλάδου.

Για τους ως άνω λόγους επί πλέον ζητούμε:

Τη μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών για 20 έτη με περίοδο χάριτος παγώματος των χρεών, κατάργηση των τόκων υπερημερίας και επιβάρυνση με μειωμένο επιτόκιο.               

Εκ των προτέρων πιστεύουμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να σταματήσει η αναστολή ειδοποιήσεων για καταλογισμό, καθώς επίσης να ανακληθούν όλοι οι καταλογισμοί οι οποίοι έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι τα ανωτέρω δάνεια δεν περιλαμβάνονται στις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις ανακοινώνονται όπως π.χ. η πρόσφατη ανακοίνωση της Εκκαθαρίστριας Α.Τ.Ε. 

Επίσης όποιο μέρος των εγγυημένων δανείων των κτηνοπτηνοτρόφων  έχει βεβαιωθεί από τις τράπεζες στα Δημόσια Ταμεία (ΔΟΥ) ή συνεχίζουν να βεβαιώνονται  δεν  εντάσσονται στην ρύθμιση των εκατό (100) δόσεων  (απόφαση που πάρθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας για οφειλές προς το Δημόσιο). 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία