BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ιούλιο και βλέπουμε η εξισωτική, λέει ο Αποστόλου

Πληρωµές εξισωτικής ως τέλος Ιουλίου υπόσχεται ο Αποστόλου, για να αµβλύνει τις αντιδράσεις των αγροτών, πριν έρθει η λυπητερή από τις Βρυξέλλες κι ενώ τα ταµεία είναι στεγνά, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Fresher.

Ιούλιο και βλέπουμε η εξισωτική, λέει ο Αποστόλου

1
0

Σε απόλυτη «ξηρασία» βρίσκονται πλέον τα αποθεµατικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, κι ενώ τα µάτια όλων είναι στραµµένα στο τι θα «χρεώσει» τον αγροτικό κόσµο η συµφωνία από τις Βρυξέλλες, Αποστόλου και Σγουρίδης υπόσχονται πληρωµές µέσα στον Ιούλιο. Σε µια προσπάθεια να αµβλύνουν τις εντυπώσεις, αµφότεροι οι αρµόδιοι του υπουργείου δεσµεύονται για εξόφληση ως το τέλος του επόµενου µήνα, των περισσότερων από τις εκκρεµότητες που καίνε τους αγρότες, όπως εξισωτική, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και υπόλοιπα του Άρθρου 68, της νιτρορύπανσης και των αυτόχθονων φυλών, µε την προϋπόθεση, βέβαια –για να έχουν τα νώτα τους καλυµµένα- ότι θα υπάρξει η απαραίτητη απεµπλοκή στα δηµοσιονοµικά της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η δέσµευση του αναπληρωτή από τη ∆ράµα, την περασµένη ∆ευτέρα, ότι «θα υπάρξει δίκαιη λύση στο θέµα των βοσκοτόπων έως τις 15 Σεπτεµβρίου που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί ούτε ευρώ για τους δικαιούχους και εξόφληση ως το τέλος Ιουλίου, όσων τους οφείλονται για το άρθρο 68 και την εξισωτική 2013 και 2014».

Ωστόσο, οι δεκάδες οργισµένοι κτηνοτρόφοι, που πρόστρεξαν να ξεκαθαρίσουν στον κ. Αποστόλου την αγανάκτησή τους, µε αφορµή τις καθυστερηµένες πληρωµές, το «µπάχαλο» µε τα βοσκοτόπια, το ζήτηµα του καταρροϊκού (σ. σ. πολλοί έχασαν µεγάλο µέρος του ζωικού κεφαλαίου, ενώ όσα ζώα γλίτωσαν έχουν έως και 50% µειωµένη απόδοση), αλλά και τη δραστική αύξηση της φορολογίας, έφυγαν άκρως επιφυλακτικοί για το αν θα τηρηθούν οι δεσµεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου, νίπτοντας τα χείρας, δήλωνε πως «τα περισσότερα από τα ζητήµατα αυτά κληροδοτήθηκαν στη νυν κυβέρνηση και ότι γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν». Μην ξεχνάµε, βέβαια, πως µια εβδοµάδα νωρίτερα, σε απάντησή του στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, ο ίδιος δήλωνε ότι «έχει εγκριθεί πίστωση 130 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την εξισωτική του 2014 και ως το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει οι εκκρεµότητες παλιών ετών». 

Στην ίδια γραµµή και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, από τη Βέροια, την περασµένη εβδοµάδα επέµενε ότι «η πολιτεία θα εξοφλήσει έως το τέλος Ιουλίου, όλα όσα χρωστά στους παραγωγούς για τα αγροπεριβαλλοντικά της τριετίας 2012-2014, οπότε αυτόχθονες φυλές, νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν», τονίζοντας όµως ότι «το κράτος έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού, δεν έχει να δώσει. Από τη µια θέλουµε να τους ικανοποιήσουµε, από την άλλη όµως οι εισφορές που δίνουν δεν φτάνουν και δεν υπάρχουν λεφτά». 

Ούτε δείγµα από πληρωµή τον Ιούνιο

Χαρακτηριστικό της «άπνοιας» στο ζήτηµα των πληρωµών είναι ότι όλο τον Ιούνιο έγιναν µόνο κάποιες ελάχιστες πιστώσεις σε µεµονωµένους παραγωγούς για Σχέδια Βελτίωσης και ∆άσωση, µια εκκαθάριση για το τσεκ του 2010 σε 206 παραγωγούς και η τακτική πληρωµή της πρόωρης σύνταξης Μαΐου. Με πλήθος καταγγελιών που φτάνουν στην Agrenda, την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι βιοκαλλιεργητές που µετρούν ήδη τρία χρόνια απλήρωτοι, όσο και οι καπνοπαραγωγοί σε αµειψισπορά µε ξερικές καλλιέργειες αλλά και οι κτηνοτρόφοι µε ντόπιες φυλές, που εντάχθηκαν στα αντίστοιχα προγράµµατα από το 2012 και βρίσκονται στο τρίτο έτος εφαρµογής χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ως σήµερα.

Την ίδια ώρα, η οργή των αγροτών ξεχειλίζει αναφορικά µε το αγροτικό πετρέλαιο, για το οποίο οι θεσµοί ζητούν επιτακτικά την κατάργησή του, ενώ εκκρεµούν η τελευταία δόση του 2013 περί τα 40 εκατ. ευρώ και το µεγαλύτερο ποσοστό του 2014 που εκτιµάται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Η αγωνία των παραγωγών έγκειται στο ενδεχόµενο να χάσουν τελείως τα χρήµατά τους, την ώρα που ελάχιστοι ήταν οι τυχεροί που πληρώθηκαν –µικρά όµως ποσά- προεκλογικά. 

Στο πλαίσιο της όλης οικονοµικής δυσπραγίας της χώρας, «παγωµένα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραµένουν και τα 65 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την ακαρπία στην ελαιοπαραγωγή του 2013. Ούτε λόγος, τέλος, για την επιστροφή του ΦΠΑ, η οποία φαίνεται να έχει µπλοκάρει κάπου µεταξύ του υπουργείου Οικονοµικών και των κατά τόπους ∆ΟΥ, ποσά τα οποία οι αγρότες τα περίµεναν παραδοσιακά τον Μάρτιο και πάντα πριν το Πάσχα. 

Aναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Fresher

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία