BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Φεύγουν από τη µέση κάποια αγκάθια, µακρύς όµως ο δρόµος για τις πληρωµές

Στις Συµπληγάδες των δηµοσιονοµικών ανισορροπιών και των capital controls έχουν µπλέξει οι πληρωµές κοινοτικών ενισχύσεων και παρά το θετικό σήµα που δόθηκε την περασµένη Πέµπτη από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ότι αφορά τη χρηµατοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες αγρότες θα χρειασθεί να περιµένουν πολύ ακόµα.

Φεύγουν από τη µέση κάποια αγκάθια, µακρύς όµως ο δρόµος για τις πληρωµές

4
0
Αντίστοιχη δήλωση καλής θελήσεως αναφορικά µε τη σταδιακή αποκατάσταση των ταµειακών ροών µεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας εκφράσθηκε στα µέσα της εβδοµάδας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε υψηλόβαθµα στελέχη να δηλώνουν ότι µετά τη συµφωνία της ∆ευτέρας (Συµβούλιο Κορυφής) και µετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούµενων από την Ελληνική Βουλή, γίνεται προσπάθεια οι οικονοµικές δοσοληψίες των δύο πλευρών να βρουν το δρόµο προς την αποκατάσταση. Την ίδια ώρα, βέβαια, γνώστες της πραγµατικής κατάστασης στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα της χώρας καθιστούν σαφές ότι είναι µάταιο να περιµένει κανείς πως τα πράγµατα θα οµαλοποιηθούν σύντοµα. Οι χρηµατορροές έχουν διαταχθεί πλήρως, καµιά εµπορική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προκαταβάλει ενισχύσεις αυτής της µορφής, ακόµα κι αν είναι πλήρως διασφαλισµένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα αποθεµατικά που υπήρχαν στον λογαριασµό ΕΛΕΓΕΠ έχουν λιγοστέψει δραµατικά και δεν είναι πλέον σε θέση να αντισταθµίσουν τα εµπόδια, τα οποία αντιµετωπίζουν οι πιστώτριες τράπεζες.  
∆υσλειτουργίες ανακύπτουν και από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ηµερών, καθώς το «ρήγµα» στην κυβερνώσα παράταξη και το ενδεχόµενο αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει κάνει ακόµα πιο δύσκολη τη συνεργασία των πολιτικών στελεχών, που κατέχουν «θέσεις κλειδιά» στις αντίστοιχες υπηρεσίες (ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆ιαχειριστικές Αρχές κ.α.).  
∆εν προβλέπονται ούτε οι ώριµες πληρωµές Μέσα σ’ αυτό το κλίµα ο Αύγουστος µοιάζει πολύ κοντά για να ξεκινήσουν και πάλι έστω και σταδιακά οι πληρωµές κάποιων ενισχύσεων που είχαν ωριµάσει υπηρεσιακά, έχουν όµως σκαλώσει δηµοσιονοµικά και τραπεζικά. Μεταξύ αυτών είναι ως γνωστόν, η εξισωτική, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και υπόλοιπα του Άρθρου 68, της νιτρορύπανσης και των αυτόχθονων φυλών. Χαρακτηριστική είναι και η «βουβαµάρα» των τελευταίων δύο εβδοµάδων από τους αρµόδιους της Βάθη αναφορικά µε κάθε είδους πληρωµή, ενώ για άλλη µια φορά µοιάζουν κενό γράµµα οι δεσµεύσεις Αποστόλου-Σγουρίδη για εξόφληση των περισσότερων εκκρεµοτήτων, αρχής γενοµένης µε την εξισωτική, ως τέλος Ιουλίου, που είχαν προηγηθεί σε µια προσπάθειά τους να αµβλύνουν τις αντιδράσεις των αγροτών

Με δυσκολίες η λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων,
δεν µπορούν οι κτηνοτρόφοι να εκµεταλλευτούν τη συγκοµιδή σιτηρών Τεράστια εµπόδια στη λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας όρθωσαν οι κλειστές τράπεζες τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες και οι περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων. Μάλιστα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, ακόµα και η σταδιακή αποκατάσταση των χρηµατικών ροών, µετά και το πράσινο φως της ΕΚΤ για τη χρηµατοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δεν προβλέπεται να επιφέρει άµεσα την ισορροπία στις αγροτικές µονάδες.
Την πιο κρίσιµη φάση της καλλιεργητικής σεζόν, µέσα στο καλοκαίρι, οι επαγγελµατίες του πρωτογενούς τοµέας αδυνατούν να προµηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται, ενώ και η επιβολή ΦΠΑ 23% ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, δίνοντας ένα ισχυρό πλήγµα στη βιωσιµότητάς τους. Πολλοί δε είναι και αυτοί που δεν διαθέτουν ρευστό ούτε για πετρέλαιο για πότισµα και µετακινήσεις, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση στην εγχώρια αγορά βαίνει µειούµενη, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές είναι σχεδόν µηδενικές, αλλά και όσα αγροτικά προϊόντα «κινούνται» δεν πιάνουν τιµή! Για σοβαρά προβλήµατα στην προµήθεια ζωοτροφών λόγω των τραπεζικών περιορισµών κάνουν λόγο και οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν µέρα µε τη µέρα το αποθέµατά τους να εξαντλούνται και τα ζώα τους να βρίσκονται αντιµέτωπα µε το φάσµα του υποσιτισµού, ενώ και οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να εκµεταλλευτούν τη συγκοµιδή των σιτηρών της εποχής, καθώς κανείς σχεδόν παραγωγός δεν διαθέτει τα µετρητά για να αγοράσει ζωοτροφές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία