BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Λύσεις για πληρωμές και βοσκοτόπια, με αλλαγές προσώπων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εκτεταμένες αναμένεται να είναι οι αλλαγές προσώπων στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφενός να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, αφετέρου να αναζητήσει τρόπους για μια νέου τύπου διευθέτηση στο θέμα των βοσκοτόπων.

Λύσεις για πληρωμές και βοσκοτόπια, με αλλαγές προσώπων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

3
5

Περίπου δέκα μήνες μετά την πρώτη ανάληψη επιτελικής ευθύνης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά το μικρό διάλειμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ομάδα Αποστόλου αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ουσία των ζητημάτων που τίθενται με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και το μεγάλο θέμα των βοσκοτόπων, ωστόσο, ακόμα δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει διάθεση για αλλαγή πλεύσης. Η λάθος προσέγγιση που από την αρχή υπήρξε και η προσπάθεια για «κουκούλωμα» ώστε να είναι όλοι οι «δικαιούχοι» κοινοτικών ενισχύσεων ευχαριστημένοι, έχει πάει πολύ πίσω τη ρεαλιστική προσέγγιση του όλου ζητήματος και τείνει να εκθέσει ανεπανόρθωτα τόσο τους υπηρεσιακούς όσο και την πολιτική ηγεσία.

Όπως δηλώνουν στο AgroNews άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, ειδικά στο ζήτημα των βοσκοτόπων, το λάθος που έχει γίνει είναι ότι τα «δικαιώματα» θεωρήθηκαν δεδομένα για όλους και επιχειρήθηκε η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων» ώστε και έναντι των κοινοτικών να είμαστε νομότυποι. Αποδείχθηκε, όπως λένε οι γνωρίζοντας την κατάσταση, ότι για μια ακόμη φορά αυτό αποτέλεσε μια πλάνη που θέτει εκ νέου τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους έναντι των κοινοτικών αρχών.

Ειδικά η προσέγγιση όλη η χώρα να είναι ένας βοσκότοπος και να «παρκάρονται» στην ουσία στο σύνολο της διαθέσιμης έκτασης (δηλαδή στην Επικράτεια) υπαρκτά και ανύπαρκτα ζώα από οποιαδήποτε περιοχή κι αν προέρχονται, είναι μια τραγική επιλογή που γυρίζει τις πλάτες στην πραγματικότητα και την ίδια στιγμή εκθέτει τη χώρα σε βέβαιους καταλογισμούς και μεγάλα πρόστιμα. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση λέει ότι το ενδιαφέρον θα έπρεπε εξ αρχής να περιορισθεί στα πραγματικά ζώα και στις αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις, χωρίς οι πολιτικά υπεύθυνοι να αναλαμβάνουν το βάρος της εκ των υστέρων κάλυψης ευάλωτων δηλώσεων και κάλπικων δικαιωμάτων.

Το κακό είναι ότι η πορεία διαχείρισης του θέματος που ακολουθήθηκε μέσα στο 2015 επεδίωκε το αντίθετο, δηλαδή την με κάθε κόστος υποστήριξη των κατόχων δικαιωμάτων κάθε μορφής, κάτι το οποίο υποχρεώνει πολλούς να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Οι αλλαγές που θα γίνουν στις κορυφαίες θέσεις διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνδυασμό με τις γενικότερες πολιτικές επαναφοράς της λειτουργίας του οργανισμού στη νομιμότητα θα κρίνουν εν πολλοίς, αυτή τη φορά, τη δεύτερη ευκαιρία της έμπειρης, πλέον, πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.   

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2015 14:00ΓΙΑΝΝΗΣ

Κ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΣ Κ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ... Κ ΚΑΝΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΥ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.. Κ ΟΧΙ ΑΚΟΥΣΑ Η ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ,,,,,, ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΑΣ.. ΑΡΚΕΤΑ

Απάντηση

02-10-2015 16:47takhs

η ολοκληρωμενη σ καπνο τι γινεται??αισχοςς 3 χρονια ψεματα..γελοίοι..ουτε να φαμε δεν εχουμε!!!!θελετε να πληρωσουμε κ εφορια...

Απάντηση

02-10-2015 13:44kostas

με αυτον τον ανικανο και ψευτη υπουργο δεν ειναι δυνατον να δωθουν λυσεις ουτε και πληρωμες

Απάντηση

02-10-2015 13:44Ανωνυμος

Για τα υπολοιπα της εξισωτικης δεν ακουμε τιποτα και ανησυχουμε.....Μηπως πανε και αυτα απο Νοεμβριο?!?!?!

Απάντηση

01-10-2015 16:02ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ Ν.ΠΕΛΛΗΣ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕ Ο Κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΕΛΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία