BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Παράταση ενστάσεων νέα δικαιολογία καθυστέρησης

Βδοµάδα χωρίς πιστώσεις ήταν η τελευταία για τους αγρότες, που τους βρίσκει µε τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, σε µια προσπάθεια να παλέψουν για την επιβίωσή τους, απέναντι αφενός στα νέα µέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό και αφετέρου στις µακρόχρονες καθυστερήσεις στις πληρωµές , αλλά και τις τεράστιες αδικίες στην κατανοµή των δικαιωµάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Παράταση ενστάσεων νέα δικαιολογία καθυστέρησης

0
0
Μάλιστα, σε όλο αυτό το σκηνικό, που αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους, οι οποίοι πυροδότησαν τις τελευταίες πιο έντονες από ποτέ αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ψάχνει για…  νέες δικαιολογίες. Επικαλούµενος την παράταση που δόθηκε στις ενστάσεις για τα δικαιώµατα µέχρι την 1η Φεβρουαρίου, φροντίζει να τονίσει – απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ν∆ Λακωνίας Θανάση ∆αβάκη-  ότι «όποια παράταση δίνεται στον χρόνο των ενστάσεων θα καθυστερήσει και το θέµα της πληρωµής»

Ακόµα πιο πίσω «στέλνει» τις λοιπές εκκρεµότητες, για τις οποίες ο ίδιος λίγο καιρό νωρίτερα είχε δώσει πλάνο πληρωµών, ο Αποστόλου από το βήµα της Βουλής, λέγοντας ότι «άλλα 250 εκατ. ευρώ είναι προγραµµατισµένα να πληρωθούν µέχρι τον Μάρτιο, για την πράσινη ενίσχυση, την εξισωτική κ.λπ.». Σηµειώνεται ότι, βάσει του κοινοτικού κανονισµού, τον οποίο οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη από καιρού εις καιρόν επικαλούνται, «το 30% του πρασινίσµατος δίνεται στα µέσα Φεβρουαρίου».

Την ίδια απάντηση έδωσε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωυσίδης στους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αγροτών, µε τους οποίους συναντήθηκε στις 19 του µήνα. Όπως φέρεται να τους είπε, «η πληρωµή της δεύτερης δόσης του τσεκ, που αφορά και το πρασίνισµα, θα πραγµατοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου -και όχι τον Φεβρουάριο, όπως αρχικά είχε εκτιµηθεί- λόγω του όγκου της επεξεργασίας δεδοµένων». Σύµφωνα µε τον ίδιο οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά εκτιµάται ότι θα µπουν εντός Φεβρουαρίου, µαζί µε τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι

Επιπλέον, καµία απάντηση δεν είχε ο υπουργός σχετικά µε το πότε θα πληρωθούν όσοι δεν πήραν καθόλου βασική ενίσχυση για το 2015 µέχρι στιγµής, ενώ µιλάει για πληρωµή υπολοίπων της εξισωτικής µέχρι τον Μάρτιο, την ώρα που µεγάλη µερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων δεν χουν λάβει ούτε ευρώ από την προκαταβολή του 2015. Κι ενώ προτεραιότητα, σύµφωνα µε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί η διευθέτηση για τους αγρότες των νησιών του Αιγαίου, η ανάγκη «εύρεσης» της απαραίτητης χρηµατοδότησης από την ΕΕ, δυσκολεύει την τακτοποίηση της εκκρεµότητας αυτής.

Κι ενώ οι εργαζόµενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ καυτηριάζουν τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που ανακοινώνει κατά το δοκούν χρονοδιαγράµµατα πληρωµών, καθιστώντας αδύνατη την πραγµατοποίηση των ελέγχων, που θα οδηγήσει στη µη πληρωµή των αγροτών και ενδεχοµένως σε νέους καταλογισµούς, στην απάντηση Αποστόλου διαφαίνεται η αγωνία τη πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την µε κάθε τρόπο αποφυγή νέων καταλογισµών. Μάλιστα, ο υπουργός σπεύδει να «ευλογήσει τα γένια του», τονίζοντας ότι «γλιτώσαµε τα 320 εκατ. προστίµων που είχαµε κάθε χρόνο. Αυτό το αποτέλεσµα πρέπει να λάβουν σοβαρά και οι αγρότες»

Στον Τσίπρα έφτασαν οι εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ για τα εκτός έδρας και για πολιτική κάλυψηΩς τον πρωθυπουργό έφτασαν οι εργαζόµενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οποίο µε επιστολή τους ζητούν αφενός χρήµατα για τις εκτός έδρας µετακινήσεις τους και αφετέρου πολιτική κάλυψη από τον αρµόδιο υπουργό για τα θέµατα που διαχειρίζονται, την οποία όπως λένε δεν έχουν. Οι ίδιοι αναφέρουν την έλλειψη προσωπικού και τις υπερωρίες που κάνουν, ενώ τονίζουν ότι τα κατά το δοκούν χρονοδιαγράµµατα πληρωµών, που ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τους δηµιουργεί περαιτέρω πίεση, καθιστά αδύνατη την πραγµατοποίηση των ελέγχων για την πληρωµή των επιδοτήσεων και ενδέχεται να επιφέρει νέους καταλογισµούς.

Ολόκληρη η επιστολή των εργαζοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στον πρωθυπουργό έχει ως εξής: Αξιότιµε Κύριε Πρωθυπουργέ, απευθυνόµαστε σε εσάς, αφού οι αλλεπάλληλες προσπάθειες του Συλλόγου µας, µέσω επιστολών από τον Φεβρουάριο του 2015, να επικοινωνήσουµε µε τον αρµόδιο υπουργό Β. Αποστόλου, απέβησαν άκαρπες. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα µέτρα των δυνατοτήτων της επιλύει προβλήµατα, ωστόσο δεν µπορεί να επιλύσει αυτά που άπτονται στις αρµοδιότητες του υπουργού και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιµετωπίζει θέµατα έλλειψης προσωπικού, οδηγώντας τους εργαζόµενους σε εργασία πέραν του συµβατικού ωραρίου. Το τελευταίο καιρό, η πολιτική ηγεσία µε τα χρονοδιαγράµµατα πληρωµών που κατά το δοκούν ανακοινώνει, δηµιουργεί ακόµα µεγαλύτερη πίεση στους εργαζόµενους. Σε συνδυασµό µε το νέο νόµο για τις εκτός έδρας µετακινήσεις των ∆ηµοσίων Υπαλλήλων, καθίσταται αδύνατη η πραγµατοποίηση των απαραίτητων ελέγχων για την πληρωµή των ενισχύσεων. Η µη ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων που απαιτούνται από τους Κοινοτικούς Κανονισµούς, θα οδηγήσει στη µη πληρωµή των αγροτών της χώρας, σε καταλογισµούς από την ΕΕ και σε απώλεια της πιστοποίησης του Οργανισµού. Παραρακαλούµε όπως ορίσετε συνάντηση µε το Σύλλογό µας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία