BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Χάνονται μετά τις 30 Ιουνίου τα 2,3 εκατ. ευρώ για έκτακτη ενίσχυση στα βοοειδή

Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου έχει η χώρα μας προκειμένου να χορηγήσει στους δικαιούχους κτηνοτρόφους την προσωρινή έκτακτη ενίσχυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, όπως αυτή αποφασίστηκε ότι μας αναλογεί, από το έκτακτο πακέτο στήριξης της Κομισιόν του περασμένου Σεπτεμβρίου προς τους κτηνοτρόφους της ΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.

1
1

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/1853 για τη χορήγηση προσωρινής έκτακτης ενίσχυσης στους παραγωγούς στους τομείς κτηνοτροφίας, που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2015, οι δαπάνες των κρατών μελών για την πληρωμή των κτηνοτρόφων είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση μόνον αν η στήριξη καταβληθεί από αυτά έως τις 30 Ιουνίου2016 το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλιώς κοινοτική συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο αυτό, δηλαδή το 80% δίδεται στα κράτη μέλη με βάση την τελευταία χρονιά των ποσοστώσεων στο γάλα και 20% με βάση το πόσο μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος από την πτώση των τιμών στο χοιρινό, από το ρωσικό εμπάργκο, τις πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα και τη ξηρασία του καλοκαιριού.

Το θέμα, μάλιστα, έφεραν στη Βουλή δύο βουλευτές του Ποταμιού οι κκ. Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να δράσει άμεσα, προκειμένου οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις -εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας τους να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές του εισαγόμενου γάλακτος- να απολαύσουν της στοχευμένης οικονομικής βοήθειας, σε αυτή την τόσο δύσκολη γι’ αυτούς συγκυρία».

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/1853 για τη χορήγηση προσωρινής έκτακτης ενίσχυσης στους παραγωγούς στους τομείς κτηνοτροφίας, αναφέρεται  ότι «Ενωσιακή ενίσχυση συνολικού ύψους 420.000.000 ευρώ διατίθεται στα κράτη μέλη για την παροχή στοχευμένης στήριξης στους κτηνοτρόφους στους τομείς του βοείου κρέατος, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του χοιρείου κρέατος και του αιγοπρόβειου («τομείς κτηνοτροφίας»).

Δεδομένου ότι, οι δαπάνες των κρατών μελών σε σχέση τις πληρωμές βάσει του παρόντος κανονισμού είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση μόνον εάν η στήριξη έχει καταβληθεί από αυτά έως τις 30 Ιουνίου2016 το αργότερο.

Δεδομένου ότι, στο αρθρ. 2 του κανονισμού αναφέρεται ότι: «Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή: α. δίχως καθυστέρηση και το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 τα αντικειμενικά κριτήρια που χρησιμοποιούν για τον καθορισμό των μεθόδων παροχής στοχευμένης στήριξης και τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού, β. το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, τα συνολικά καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης καθώς και τον αριθμό και το είδος των δικαιούχων».

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-06-2016 08:32Χριστινα

Θα πρεπει να κοιταξουν τις επιδοτησεις που δινουν στους κτηνοτροφους της Αιτωλοακαρνανιας για τις αγελάδες διοτι παιρνουν τρελά ποσά χωρις να προσφερουν ΤΙΠΟΤΑ στο ελληνικο κρατος ουτε γαλα ουτε νομιμες σφαγες ουτε φορους....όλα μαυρα...κι εμεις οι μικροαγροτες παιρνουμε ψίχουλα και δινουμε πολλά στο Κρατος....το θεωρούμε μεγάλη αδικία...μήπως θα πρεπει να κοπούν αυτα στην Αιτωλοακαρνανια και να ενισχυθει η μικροαγροτιά...??????Ας το δουν οι αρμόδιοι....ευχαριστώ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία