BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης από 1η Νοεμβρίου

«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα δοθεί στη δηµοσιότητα η σχετική απόφαση (εντολή πληρωµών) και από την 1η Νοεµβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασµούς των αγροτών το 70% (προκαταβολή) της βασικής ενίσχυσης» ανακοίνωσε µεταξύ άλλων ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αγροτική Οικονοµία που έγινε στο Βόλο.

Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης από 1η Νοεμβρίου

7
1
Μάλιστα, όπως εξήγησε, είναι σε συνεννόηση µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεσµεύτηκε ότι εκκρεµότητες και υπόλοιπα προηγουµένων ετών θα τακτοποιηθούν µέχρι τέλος του 2016. «Τώρα θα δούµε το βασικό κοµµάτι που αφορά γύρω στα 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καθυστερούµενα, εκκρεµότητες και υπόλοιπα προηγούµενων χρόνων θα τα βρούµε µέχρι τέλος του χρόνου. Απλά πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που µπαίνουµε στην κανονική διαδικασία των πληρωµών, που σηµαίνει ότι όντως θα σηµειώσει ρεκόρ από πλευράς πληρωµών» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και µετά τους συµψηφισµούς ο ΕΦΚ πετρελαίου

Σχετικά µε την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, ο υπουργός από το Βόλο εκτίµησε ότι «µε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που έχει ένα υπόλοιπο περίπου 1,7 δις θα πάρουµε τα συγκεκριµένα χρήµατα, οπότε θα ανοίξει ο δρόµος για πληρωµές και το υπουργείο θα είναι σε θέση να δώσει αυτά που οφείλει από την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο». Μάλιστα, υπενθύµισε ότι έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονοµικών, για πληρωµές ύψους 150 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2013 και 2014.

Σηµειωτέον ότι για να γίνει η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους πρέπει να προηγηθούν συµψηφισµοί µε οφειλές των αγροτών προς τα αταµεία. Ωστόσο, σοβαρές τεχνικές δυσκολίες και γραφειοκρατικά «µπερδέµατα» φαίνεται πως προέρχονται από τη βάση δεδοµένων του ΟΓΑ, πάνω στην οποία πρέπει να γίνει ταυτοποίηση των οφειλών των αγροτών.

Πάντως, από την πλευρά τους, αρµόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, µιλώντας στην ΕΡΤ Καλαµάτας ανέφεραν ότι «η πληρωµή θα δροµολογηθεί τις επόµενες εβδοµάδες».

 

Ποσό 140 εκατ. ευρώ για εξισωτικές και εκκρεµότητες ως τέλος του έτους

Σε ότι αφορά την εξισωτική ο υπουργός από το συνέδριο στο Βόλο ανέφερε ότι όλες οι εκκρεµότητες θα έχουν λήξει µέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ένα ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί ως το ∆εκέµβριο.

Την ίδια ώρα, αναφορικά µε την πληρωµή της εξισωτικής του 2016, από τον Οργανισµό Πληρωµών επεξεργάζονται δύο εναλλακτικές προτάσεις. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο Γιώργο Κέντρο «η µία προβλέπει να δοθεί µια προκαταβολή, τέλος Νοεµβρίου και να ακολουθήσει εξόφληση µέχρι το Πάσχα, ενώ η δεύτερη να γίνει µια και καλή η εκκαθάριση της εξισωτικής πριν το Πάσχα. Το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµα».

 

Πιστώθηκαν υπόλοιπα ενιαίας του 2015 και υπόλοιπα από εκκρεµότητες 85 εκατ. ευρώ

Σε µια γενναία πληρωµή ύψους 85.207.771,14 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες ηµέρες (µέχρι τις 20 Οκτωβρίου), εξοφλώντας υπόλοιπα από την ενιαία του 2015, καθώς και ανειληµµένες υποχρεώσεις από προγράµµατα και µέτρα αγοράς, µεταξύ των οποίων, βιολογική κτηνοτροφία, σπάνιες φυλές, νιτρικά, ολοκληρωµένη τεύτλων, δάσωση, µεταποίηση κτλ. Ωστόσο, επειδή ο αριθµός των δικαιούχων ήταν πολύ υψηλός, επί τοις ουσίας τα χρήµατα που βρήκαν οι παραγωγοί στους λογαριασµούς τους, σε πολλές περιπτώσεις ήταν µικροποσά.   

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα υπόλοιπα της ενιαίας του 2015 πιστώθηκαν 22.744.347,67 ευρώ σε 338.887 παραγωγούς και ειδικότερα για τη βασική ενίσχυση 1,15 εκατ. ευρώ, για την πράσινη 1,23 εκατ. ευρώ, για τις συνδεδεµένες 3 εκατ. και για τους Νέους Γεωργούς 15.363 ευρώ. Στην ίδια πληρωµή υπάρχει ποσό 16,7 εκατ. ευρώ για τη δηµοσιονοµική πειθαρχία του 2015 προς 244.413 παραγωγούς, 6.684.151,48 ευρώ σε 10.068 κτηνοτρόφους για την εξισωτική των ορεινών, 2.182.723,83 ευρώ σε 5.153 κτηνοτρόφους για πεδινά και 5.238.657,83 ευρώ για πρόωρη σύνταξη.


Προοίµιο για την ενιαία ενίσχυση η σύµβαση διαχείρισης του ΕΛΕΓΕΠ

Προοίµιο για τις πληρωµές της ενιαίας ενίσχυσης (προκαταβολή τσεκ) συνιστά η σύµβαση πρόσθετης πράξης χρηµατοδότησης, τήρησης και ταµειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασµού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) µεταξύ του Ελληνικού ∆ηµοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Βάσει της απόφασης, η σύµβαση έχει αντικείµενο α) τη χρηµατοδότηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου µε το ποσό των 2,4 δις ευρώ µε δυνατότητα επέκτασης µέχρι 100 εκατ. ευρώ σε ανοιχτό λογαριασµό για χρηµατοδότηση Κοινοτικών Ενισχύσεων κατά την περίοδο από 16-10-2016 µέχρι 15-10-2017, σύµφωνα µε τον κανονισµό 1306/2013 του Συµβουλίου για τη Χρηµατοδότηση της ΚΑΠ και β) την ανάληψη από αυτήν της τήρησης και της ταµειακής διαχείρισης του ΕΛΕΓΕΠ από 16-10-2016 µέχρι 15-10-2017.

Οι σχετικές πιστώσεις, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη, προγραµµατίζεται να γίνουν την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου, µε λίγες µέρες καθυστέρηση από τις αρχικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για πληρωµή στις 27 ή και 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα, βάσει του προγραµµατισµού που επεξεργάζονται υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσό που θα πιστωθεί εκτιµάται κοντά στα 826 εκατ. ευρώ, ενώ περί τις 20 ∆εκεµβρίου και µέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι πληρωµές µε το 30% της βασικής (354 εκατ. ευρώ), το πρασίνισµα (567 εκατ.) και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-10-2016 07:41kolbas

Άρα θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. (πέρυσι είχε δοθεί το 90% της βασικής). Συνεπώς ουτα τα μισά δεν θα είναι φέτος.Καημενε Ελληνα αγροτη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία