BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με οφειλή ένα ευρώ δεν παίρνεις σεντ από πετρέλαιο

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 586ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί τo Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi στα περίπτερα όλης της χώρας.

Με οφειλή ένα ευρώ δεν παίρνεις σεντ από πετρέλαιο

8
3

Στις «δαγκάνες» του συµψηφισµού έπεσε, καθώς φαίνεται, το πρώτο κύµα επιστροφών ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ  δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ακόµα ψάνουν να δουν τι έγινε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονοµικών γνωστοποιεί µε µια λιτή και χωρίς εξηγήσεις ανακοίνωσή του πως «ολοκληρώθηκε η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόµενων ποσών για το β’ εξάµηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014». Ταυτόχρονα παραπέµπει στα τέλη Φεβρουαρίου για νέα πληρωµή που θα αφορά επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015.

Ωστόσο, από την περασµένη Τρίτη, που ξεκίνησαν τµηµατικά οι πιστώσεις, οι αγρότες ψάχνουν να βρουν µια άκρη για την πολλαπλή ψυχρολουσία που υπέστησαν, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσµα αφού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει καµία ενηµέρωση επί του θέµατος, ενώ και στο υπουργείο Οικονοµικών και τις εφορίες το ηλεκτρονικό σύστηµα φαίνεται πως έχει «κρασάρει» από τον όγκο των αιτηµάτων των παραγωγών για έλεγχο. Αρκετοί είναι οι αγρότες που απευθύνθηκαν στις εφορίες, από τις οποίες ενηµερώθηκαν ότι προχωρούν σε διασταυρώσεις, οι οποίες όµως πραγµατοποιούνται µία-µία ανά περίπτωση και κατά αλφαβητική σειρά, διαδικασία που αν µη τι άλλο θα πάρει πολύ χρόνο, ίσως ακόµα και µήνες.

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
• Ραντεβού µε την Agrenda στο Περίπτερο 13, Stand 41 στη Zootechnia, σελ. 18


ΠΡΟΓΡΑMMΑΤΑ
• ∆εσµεύσεις για το Κοµφούζιο από τώρα και η πρόσκληση αργότερα, σελ. 12

ΕMΠΟΡΕΥMΑΤΑ
• Πρώτοι στην Ευρώπη σε παραγωγή ζωοτροφών το 2016 οι Ισπανοί, σελ. 38



Editorial

Με την δεύτερη αξιολόγηση ανοικτή, την κυβερνητική πλειοψηφία σε αποσύνθεση, την ψυχολογία της αγοράς στο μηδέν και τα κρατικά ταμεία άδεια, είναι σαφές ότι οι φετινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν κάποια τύχη.

Πέραν όμως των ειδικότερων συνθηκών που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς εις βάρος των διαμαρτυρόμενων αγροτών, κι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις ωφελούν την κυβέρνηση η περαιτέρω φθορά της οποίας είναι δεδομένη και απ’ αυτή την υπόθεση, μια ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως ο «θεσμός» των μπλόκων «ψυχορραγεί».

Απ’ ότι φαίνεται, είναι η προσωπικότητα του Βαγγέλη Μπούτα, ως εκφραστή, όχι μόνο του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται αλλά μιας ευρύτερης «συντροφιάς» μικρομεσαίων αγροτών, κατά βάση του θεσσαλικού κάμπου, που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες μια επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία με έντονα στοιχεία επετειακού χαρακτήρα για μια μεγάλη για περίπου 25 χρόνια.

Φέρνοντας στο νου τον στοίχο του Καβάφη θα μπορούσαμε να πούμε:

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει πια.

Η ενδιαφέρουσα όσο και πονεμένη ιστορία των μπλόκων που ξεκίνησε σαν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία των βαμβακοκαλλιεργητών της Θεσσαλίας πριν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, προβάλλοντας τότε το αίτημα «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», καθιερώθηκε ως τρόπος διεκδίκησης των δίκαιων του αγρότη, κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει, ο στενός εθνικός δρόμος στην Αθηνών – Λαμίας έγινε autostrada, ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων έχει αλλάξει, τα περιθώρια μιας Πολιτείας που χάριζε απρόσκοπτα έχουν στενέψει, ενώ και η συνοχή των «συνδαιτυμόνων» των μπλόκων έχει διαρραγεί. Η ίδια η ζωή επιβάλλει την αναζήτηση νέων τρόπων οργάνωσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, την προσέγγιση νέων τρόπων επίλυσης των προβλημάτων την επιλογή νέων μορφών διαμαρτυρίας. Μέχρι τότε, ζήτω ο Μπούτας!

Agrenda

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

04-02-2017 14:44nickz

τα μπλοκα εχουν ξεκινησει πολλα χρονια πριν απο τους καπνοκαλιεργητες της αιτωλοακαρνανιας,αλλα κανενας δεν ενδιαφερονταν για αυτους,οπως και εσεις τωρα που γραφετε για εσας και για την εκαστοτε κυβερνηση μεχρι τωρα υπαρχει μονο η θεσσαλια και η μακεδονια(ολα τα κιλα ολα τα λεφτα).

Απάντηση

04-02-2017 14:34Σπυρος

Τα γατακια του συριζα νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν αλλα πισω εχει η αχλαδα την ουρα και ολα εδω πληρώνονται που θα πάει σε κανένα μήνα που θα πάτε σε εκλογές γιατι δν θα σας παίρνει άλλο θα τα πούμε! Πόσο είχε το Πασοκ στης προηγούμενες εκλογές περίπου 5% αν θυμάμαι καλά εσάς για 1,5% σας κόβω χαχαχαχαχα γατάκια.....

Απάντηση

03-02-2017 22:29aad

οι ψευτες ουτε ευρω δεν πηραμε .ραντεβου στη καλπες συριζανελακια.κοτες του σοιμπλε και της μερκελ.ουστ απο την ελλαδα γερμανοτσολιαδες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία