BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Εμπάργκο των Ρώσων σε κρέας και γαλακτοκομικά

Διά της διπλωματικής οδού θα επιχειρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ρωσικό «μπλόκο» στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Εμπάργκο των Ρώσων σε κρέας και γαλακτοκομικά

1
0
Τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί συμβιβασμός (εάν και εφόσν βεβαίως επιτευχθεί) τα ελληνικά κρέατα, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν αποκλεισμένα από την ρωσική αγορά καθώς και τις υπόλοιπες αγορές της Τελωνειακής Ένωσης (π.χ. Λευκορωσία).

Οι Ρώσοι έκαναν πράξη την προειδοποίηση που είχαν απευθύνι στην ελληνική πλευρά μέσω επίσημων εγγράφων που είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ η Agrenda. Μέσω του πρακτορείου ITAR-TASS, ο εκπρόσωπος της Rosselkhoznadzor (ρωσική υγειονομική υπηρεσία), Αλεξέι Αλεξεγένκο, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι από τις επιθεωρήσεις προέκυψε ότι στα ελληνικά προϊόντα υπάρχουν παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων και των κανόνων κτηνιατρικής. «Η επιθεώρηση έδειξε, ότι στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από επιχειρήσεις, που δεν έχουν πιστοποιηθεί για εξαγωγές προς τη Ρωσία και άλλες χώρες της Τελωνειακής Ένωσης».

Ραντεβού...συμφιλίωσηςΣύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής πρόκειται να μεταβεί εντός των επόμενων ημερών στη Μόσχα όπου θα έχει συναντήσεις με την αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Rosselkhoznadzor. Το ταξίδι θα πραγματποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή, το αργότερο, στις αρχές του επόμενου μήνα

Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα επιτρέψει να ανοίξουν και πάλι οι εμπορικοί δίαυλοι με τη Ρωσία. Οδηγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι η εξαίρεση από το απαγορευτικό  των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως ενημέρωσε κι επισήμως ο ΣΕΘ.

Απαλλάσσονται τα ψάριαΟι εξαγωγές φρέσκων ψαριών της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας στη Ρωσία, συνεχίζονται απρόσκοπτα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ)

Όπως επισημαίνεται, η ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής εποπτείας (Rosselkhoznadzor), αρμόδια για τον υγειονομικό έλεγχο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, δεν έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών νωπών αλιευμάτων από οποιαδήποτε από τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για εξαγωγές στη Ρωσία, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές θαλασσοκαλλιέργειας στη συγκεκριμένη χώρα ανήλθαν, το 2012, σε 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού περίπου

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα ψάρια της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας είναι τα μοναδικά προϊόντα ζωϊκής προέλευσης για τα οποία δεν εφαρμόστηκε από τη ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών. Τα όποια μέτρα ελήφθησαν, προέρχονταν από την ελληνική κτηνιατρική υπηρεσία, σε καθαρά προληπτικό επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου εξακολουθούν να εξάγουν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ζήτημα μεταξύ της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν προέκυψε από παραλείψεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση επί της παραγωγικής διαδικασίας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία