BACK TO
TOP
Γνώμες

Μια παράδοξη συνταγή ανάπτυξης

Ένας τίτλος των Financial Times αναφέρει: «Το ∆ΝΤ αυξάνει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας καθώς ο πόλεµος τονώνει την οικονοµία».

Pierre-Lemieux_6

Πιερ Λεμιέ

97
1

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ουσιαστικά στη µελέτη των Παγκόσµιων Οικονοµικών Προοπτικών του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου του Ιανουαρίου και ο τίτλος της όντως αντιστοιχεί σε όσα ισχυρίζεται το ∆ΝΤ για τη Ρωσία: «Η ανάπτυξη στη Ρωσία προβλέπεται να φτάσει το 2,6% το 2024 και 1,1% το 2025, µε αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 1,5 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε την εκτίµηση του Οκτωβρίου του 2023 για το 2024, αντικατοπτρίζοντας µια µεταφορά από την ισχυρότερη από την αναµενόµενη ανάπτυξη το 2023 λόγω των υψηλών στρατιωτικών δαπανών και την ιδιωτική κατανάλωση, που υποστηρίζεται από την αύξηση των µισθών σε µια σφιχτή αγορά εργασίας».

Εξήγησα τον κίνδυνο της σύγχυσης της αύξησης του ΑΕΠ µε την αύξηση της ευηµερίας για τους κατοίκους µιας χώρας, ειδικά όταν υπαγορεύεται από το κράτος. Αυτό γίνεται πιο προφανές όταν διατάσσεται πόλεµος. Μπορεί, φυσικά, η υποταγή σε έναν ξένο τύραννο να είναι πιο επιζήµια από έναν αµυντικό πόλεµο. […].

Στην περίπτωση αυτή, ο επιτιθέµενος τύραννος είναι το ρωσικό κράτος και δεν µπορεί να υποστηριχθεί εύλογα ότι ο πόλεµος ωφελεί την οικονοµία των υπηκόων του, ακόµη και αν τα νούµερα του ΑΕΠ αυξάνονται. Ο John Maynard Keynes ισχυρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια µιας ύφεσης µε ακούσια ανεργία, «η κατασκευή πυραµίδων, οι σεισµοί και οι πόλεµοι µπορεί να χρησιµεύσουν για την αύξηση του πλούτου». […] Αν ήταν αλήθεια ότι ο πόλεµος προωθεί την οικονοµική ανάπτυξη, θα πρότεινα να αφήναµε κάθε κράτος να δηµιουργήσει µια Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης ανάλογη µε το µέγεθος της χώρας. Βάσει νόµου, τα αποθέµατα πολλών εµπορευµάτων και υλικών, αν όχι και καταναλωτικών αγαθών, θα πρέπει να αποθηκεύονται εκεί: σιτάρι, χάλυβας για την κατασκευή αυτοκινήτων, ξυλεία για οικοδόµηση κ.λπ. Η κυβέρνηση θα προσφέρει δωρεάν γη και επιδοτήσεις σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να χτίσουν εκεί τα εργοστάσιά τους. Όταν οι κυβερνώντες της χώρας νιώσουν την ανάγκη να τονώσουν την οικονοµία, η ΕΖΑ θα ενεργοποιείται µε µια διακήρυξη έκτακτης ανάγκης.[…] Θα έλεγε άραγε το ∆ΝΤ ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι τότε ισχυρότερη από την αναµενόµενη λόγω του (ψευδούς αυτού) πολέµου;

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία