BACK TO
TOP
Γνώμες

Η γερμανική παράλυση

Όταν η γερµανική οικονοµία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η τότε κυβέρνηση σπάνια συνδύαζε την οικονοµική της δύναµη µε την πολιτική ηγεσία στο εσωτερικό ή στην ΕΕ.

Judy-Dempsey_4

Τζούντι Ντέμπσεϊ

158
1

Το Βερολίνο δεν χρησιµοποίησε την ακµάζουσα οικονοµία του για να εισαγάγει τις τόσο απαραίτητες µεταρρυθµίσεις. Όµως το 2003, κατά τη διάρκεια µιας βαθιάς οικονοµικής κρίσης, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σοσιαλδηµοκράτης, προώθησε ένα πακέτο ριζικών µεταρρυθµίσεων για να ταρακουνήσει την αγορά εργασίας. Ήθελε να βγάλει τη χώρα από µια οικονοµική και κοινωνική γούρνα. Του κόστισε τις εκλογές το 2005. Η διάδοχός του Άγγελα Μέρκελ πέρασε τα δεκαέξι χρόνια της θητείας της αποτυγχάνοντας να αξιοποιήσει τις µεταρρυθµίσεις του Σρέντερ. […]Όπως ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς, ο οποίος ηγείται ενός τρικοµµατικού κεντροαριστερού συνασπισµού που µαστίζεται από διαφορές σχετικά µε τις οικονοµικές, πολιτικές, εξωτερικές και αµυντικές πολιτικές, η Μέρκελ ήταν εγγενώς ένας πολιτικός που απέφευγε τον κίνδυνο. Στην περίπτωση του Σολτς, αυτό το χαρακτηριστικό συµπληρώνεται από µια αναποφάσιστη ηγεσία σε έναν συνασπισµό που παραπαίει από κρίση σε κρίση.[…]. Πάνω από όλα, ο Σολτς δεν δίνει καµία πολιτική ή στρατηγική ηγεσία σε µια Ευρώπη που δεν είναι καλά προετοιµασµένη για µια πιθανή ρήξη της διατλαντικής σχέσης µετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέµβριο. Οµοίως, ούτε η Γερµανία ούτε η Ευρώπη είναι διατεθειµένες να αντέξουν την αυξανόµενη επιρροή καθεστώτων που αµφισβητούν την παραδοσιακή εξέχουσα θέση της ∆ύσης. Ο τρόπος ζωής της Ευρώπης, αγκυροβοληµένος στη δηµοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ασφάλεια, βρίσκεται σε δανεικό χρόνο εκτός εάν οι κυβερνήσεις της λάβουν µέτρα για να αναστρέψουν αυτή την τάση. […]

Το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο εκτιµά ότι η Γερµανία θα είναι η µόνη οικονοµία της G7 που συρρικνώθηκε το 2023. Στο 0,9%, η ανάπτυξή της το 2024 προβλέπεται να παραµείνει κάτω από τον µέσο όρο του 1,4% για τις προηγµένες οικονοµίες. Το αποτέλεσµα είναι ότι η κυβέρνηση έχει έλλειµµα 60 δισ. ευρώ  για επιδοτήσεις και προγράµµατα. Όταν προσπάθησε να εξοικονοµήσει πόρους περικόπτοντας τις επιδοτήσεις ντίζελ για τους αγρότες, αντιµετώπισε  διαδηλώσεις στη χώρα. […] Αυτή τη φορά, τα µαξιλάρια στα οποία βασίστηκαν η γερµανική οικονοµία και η κυβέρνηση έχουν φύγει.

*∆ηµοσιογράφου, ερευνήτριας διεθνών σχέσεων στο Carnegie Europe


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία