BACK TO
TOP
Γνώμες

Τι δεν δείχνει το ΑΕΠ

Ο Janan Ganesh, ένας συχνά πρωτότυπος αν όχι και εικονοκλάστης αρθρογράφος, αναρωτήθηκε γιατί οι κακές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγµα οι λαϊκιστικές, δεν φαίνεται να υπονοµεύουν την οικονοµική ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα. Αυτό µας δίνει µια καλή ευκαιρία να ξαναδούµε όσα δεν µπορούν να αποδείξουν οι επιδόσεις του ΑΕΠ.

Pierre-Lemieux_7

Πιερ Λεμιέ

156
1

Εδώ και επτά ή οκτώ δεκαετίες είναι γνωστό στους οικονοµολόγους ότι µολονότι το ΑΕΠ µπορεί να βοηθήσει αυτούς που θα πάρουν κάτι περισσότερο από αυτό, δεν µετρά την «κοινωνική ευηµερία». […] Ας δούµε κάποιες διαφορετικές περιγραφές του τι συµβαίνει αφού η κυβέρνηση αναγκάσει την οικονοµία να κινηθεί στα όρια της παραγωγικής δυνατότητας, αποφασίζοντας µόνη της ότι θα παραχθεί περισσότερο από κάτι και λιγότερο από κάτι άλλο:

Κάποιοι καταναλωτές και ενδεχοµένως κάποιοι εργαζόµενοι και ιδιοκτήτες κεφαλαίων βλάπτονται. Στην οικονοµική ορολογία, η κίνηση αυτή δεν συνιστά βελτίωση κατά Pareto. ∆εν υπάρχει κάποιος κοινωνικός-επιστηµονικός (οικονοµικός) τρόπος να διαπιστώσει κανείς εάν η «κοινωνική ευηµερία» έχει αυξηθεί ή µειωθεί, ανεξάρτητα από το ΑΕΠ.[…]

Οι τιµές, για να υπολογιστεί το ΑΕΠ, χάνουν την προηγούµενη αντιστοιχία τους µε τις αποτιµήσεις των καταναλωτών.

∆εν καθορίζει πλέον η δύναµη των καταναλωτών του τι θα παραχθεί στην οικονοµία, αλλά οι κυβερνώντες ή κάποια πλειοψηφία. Έστω το πραγµατικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 10%, η ανάπτυξη ωφελεί τον βασιλιά, ενώ όλα τα άλλα άτοµα φτωχοποιούνται. «Η οικονοµία» έχει βελτιωθεί, αλλά δεν υπάρχει επιστηµονικός τρόπος να αποδειχθεί ότι η ευηµερία έχει αυξηθεί.

Η ελεύθερη αλληλεπίδραση µεταξύ των ατόµων που βρίσκονται στην προσφορά και αυτών στη ζήτηση εµποδίζεται από το να καθορίσει το από τι θα αποτελείται η «οικονοµική ανάπτυξη» ή για ποιο σκοπό θα χρησιµοποιείται.

[…]Έτσι, εάν οι διευθυντικές πολιτικές ενός ηγεµόνα οδηγούν στην παραγωγή, ας πούµε, περισσότερου χάλυβα και λιγότερου σιταριού, η αύξηση του ΑΕΠ δεν σηµαίνει ότι η οικονοµία έχει αναπτυχθεί µε την έννοια της αύξησης της αξίας της κατανάλωσης. Μακροπρόθεσµα και  αρνητικά η εξέλιξη του ΑΕΠ µπορεί να οδηγήσει σε κάποιο συµπέρασµα: εάν αυτό βυθιστεί ή µείνει στάσιµο, µπορεί να το δούµε αυτό ως διάψευση της ευεργετικής συµβολής του ηγεµόνα στην οικονοµική αποτελεσµατικότητα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία