BACK TO
TOP
Γνώμες

Χωρίς δικαιη τιμή το καλαμπόκι στις αγορές

Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά καλαμποκιού δείχνει τις μεγάλες οργανωτικές αδυναμίες στις τάξεις των παραγωγών και τον ευκαιριακό τρόπο, με τον οποίο δραστηριοποιείται το ιδιωτικό εμπόριο.

Η χώρα στον βάλτο

2
0
Με ποιότητα που κινείται σαφώς ψηλότερα από τα διεθνή στάνταρ, το καλαμπόκι, παρ’ ότι απασχολεί σημαντικό μέρος των παραγωγικών εκτάσεων (πάνω από 1 εκατ. στρέμ.), δεν έχει καταφέρει να βρει ασφαλές μονοπάτι για την αγορά.

Έτσι, οι μεν καλλιεργητές δυσκολεύονται να πετύχουν μια τιμή που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν πιο συστηματικά στην καλλιέργεια, οι δε κτηνοτρόφοι βρίσκονται κάθε φορά αντιμέτωποι με πανάκριβες ζωοτροφές, που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους

Οι λίγες σχετικά ποσότητες ελληνικού καλαμποκιού που παίρνουν το δρόμο για τη διεθνή αγορά διακινούνται περιστασιακά και χωρίς ταυτότητα, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν μια «δίκαιη τιμή», που να «αποζημιώνει» και την καλλιεργητική προσπάθεια.

Μέχρι πρόσφατα, η έστω και πλημμελής λειτουργία των ΕΑΣ έδινε μια δυνατότητα σε καλλιεργητές καλαμποκιού (παραγωγή) και κτηνοτρόφους (κατανάλωση) κάπου να βρεθούν. Σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως Βόλου, Τρικάλων και Αγρινίου, αυτή η «επαφή» τείνει να χαθεί… και ο «λύκος» καιροφυλακτεί!

Πανάγος Γιάννης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία