BACK TO
TOP
Γνώμες

Στα αγροτικά εμπορεύματα επιμένουν οι επενδυτές

Στην αύξηση των τοποθετήσεων τους στα αγροτικά εµπορεύµατα προχώρησαν για ένατη συνεχόµενη εβδοµάδα τα επενδυτικά κεφάλαια, σηµειώνοντας το µεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από το 2006, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των δεδοµένων. Για πρώτη φορά όµως, η τάση αυτή επικεντρώνεται στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, αφού δεν έχει επηρεάσει στον ίδιο βαθµό τα υπόλοιπα εµπορεύµατα, όπως τα µέταλλα και την ενέργεια.

Φέρνει υψηλότερες τιμές στο γάλα το νέο έτος

0
0
Φαίνεται συνεπώς ότι, οι επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν µόνο αγροτικά προϊόντα, καθώς στη συγκεκριµένη αγορά σηµειώνονται ισχυρές µεταβολές στα θεµελιώδη στοιχεία, που δεν τους αφήνουν αδιάφορους. Παράλληλα, η συνεχιζόµενη άνοδος στις χρηµατιστηριακές αγορές των µετοχών εξακολουθεί να συγκεντρώνει το µεγαλύτερο µέρος των επενδυτικών κεφαλαίων. Οι επενδυτές µέχρι στιγµής έχουν στην κατοχή τους 1,11 εκατ. προθεσµιακά συµβόλαια αγροτικών προϊόντων, ποσότητα η οποία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέµβριο του 2010.

Η ξηρασία στη Βραζιλία έχει ήδη επηρεάσει την προσφορά στη ζάχαρη, τον καφέ και το πορτοκάλι, µε την τιµή του καφέ να ενισχύεται κατά 60% στη Νέα Υόρκη. Στις ΗΠΑ, η ξηρασία και ο παγετός αναµένεται να µειώσουν την παραγωγή του σιταριού, µια εκτίµηση που προκάλεσε άνοδο κατά 19% στις τιµές του σιταριού στο Κάνσας. Την ίδια στιγµή η εξάπλωση του ιού PEDv στα χοιρινά έχει ανατρέψει όλες τις προβλέψεις και έχει προκαλέσει σηµαντική µείωση στην προσφορά προϊόντος στη Βόρεια Αµερική, µε αποτέλεσµα οι τιµές να ενισχύονται σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης S&P GSCI Agriculture, ο οποίος διαµορφώνεται από τα οχτώ σηµαντικότερα αγροτικά εµπορεύµατα (µαλακό και σκληρό σιτάρι, καλαµπόκι, σόγια, βαµβάκι, ζάχαρη, καφές και κακάο) ενισχύεται κατά 15% από τις αρχές του 2014, πραγµατοποιώντας το καλύτερο ξεκίνηµα της τελευταίας δεκαετίας. Τα µεγάλα επενδυτικά ταµεία αύξησαν τις τοποθετήσεις υπέρ της ανόδου των τιµών, κατά 49.000 συµβόλαια, την περασµένη εβδοµάδα, σύµφωνα µε στοιχεία της επίσηµης εποπτικής αρχής των Χρηµατιστηρίων Εµπορευµάτων των ΗΠΑ (CFTC)

Κατσένιος Νίκος
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία