BACK TO
TOP
Γνώμες

Χαλινάρι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα προθεσμιακά σίτου

Φρένο στην ελευθερία (ή «ασυδοσία», όπως επιµένουν να τη χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς) µεγάλων βιοµηχανικών οµίλων να επηρεάζουν τη διακύµανση των τιµών συγκεκριµένων εµπορευµάτων µέσω των τοποθετήσεών τους σε προθεσµιακά συµβόλαια, ετοιµάζονται να βάλουν οι αµερικανικές αρχές.

Διαίρεση του ευρώ

1
0
Η υπόθεση της Kraft η οποία, όπως έγραψε σε προηγούµενο φύλλο η Agrenda, µέσω αυτής της πρακτικής κατάφερε να κερδίσει 5,4 εκατ. δολάρια το 2011 προκαλώντας πιέσεις στην τιµή του σιταριού, φαίνεται ότι ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την Επιτροπή Παρακολούθησης των Προθεσµιακών Συµβολαίων Εµπορευµάτων στις ΗΠΑ (CFTC). Είχε προηγηθεί πλειάδα παρόµοιων περιπτώσεων, στις οποίες εµπλέκονταν ηχηρά ονόµατα από την αµερικανική επιχειρηµατική ελίτ όπως η BP (πετρέλαιο) και η Sunitomo (χαλκός), ενώ η ίδια η Kraft είχε βρεθεί ξανά αντιµέτωπη στο παρελθόν µε καταγγελίες για χειραγώγηση τιµών του τυριού τσένταρ (που έµεινε στην ιστορία µε το όνοµα «Velveeta-gate»).

Όπως µεταδίδουν οι Financial Times, η CFTC ετοιµάζει ένα καινούργιο ρυθµιστικό πλαίσιο, µε σκοπό να περιοριστούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις προθεσµιακές αγορές τουλάχιστον 28 εµπορευµάτων, µεταξύ αυτών και του σιταριού. Οι νέοι κανόνες θα βάζουν όρια στον αριθµό των θέσεων τις οποίες µπορούν να «κτίζουν» ισχυρές βιοµηχανίες στα προθεσµιακά συµβόλαια. «Η υπόθεση της Kraft µάλλον θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την αυστηροποίηση του θεσµικού πλαισίου», σχολιάζει ο καθηγητής αγροτικής οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο Ιλινόις, Σκοτ Ίρβιν. «Οι κανόνες που ισχύουν σήµερα είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια για τα οποία εγκαλείται σήµερα η εν λόγω εταιρεία», τονίζει.

Η Κraft (ως το 2012 µέλος του γκρουπ Mondelez) προµηθεύεται ετησίως 800.000 τόνους σιταριού. Για τις ανάγκες του µύλου της στο Οχάιο παραδοσιακά προµηθευόταν πρώτη ύλη από αγρότες και εµπόρους της περιοχής όµως το 2011, ανησυχώντας για τις τοπικές υψηλές τιµές, αποφάσισε να στραφεί στα προθεσµιακά, αποκτώντας πολύ µεγάλες θέσεις.

Γιάννης Τσατσάκης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία