BACK TO
TOP
Γνώμες

Περισσότερη σόγια παγκοσμίως απ’ ό,τι ζητούν οι Κινέζοι

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg προς τους παραγωγούς σόγιας, σηµειώνοντας εµφατικά ότι παράγουν περισσότερη από όσο χρειάζεται ο κόσµος για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά, δηµιουργώντας διπλάσιο πλεόνασµα σε σχέση µε το 2009.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

0
0
Συγκεκριµένα, οι Αµερικανοί αγρότες, οι µεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς στον κόσµο, αναµένεται να ολοκληρώσουν τις σπορές σόγιας τον επόµενο µήνα, την ώρα που Βραζιλία και Αργεντινή έχουν ήδη συγκοµίσει την 3η µεγαλύτερη σοδειά-ρεκόρ. Αυτό που παρατηρήθηκε φέτος, ήταν ότι πολύ Αµερικανοί παραγωγοί εγκατέλειψαν το καλαµπόκι, που έχει µεγαλύτερο καλλιεργητικό κόστος και οι τιµές του ήταν µειωµένες κατά 34% σε σχέση µε πέρσι και στράφηκαν στη σόγια για καλύτερες απολαβές

Όµως, αυτή η στροφή αναµένεται να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσµιων αποθεµάτων κατά 5,8% στους 95 εκατ. τόνους πριν από τη συγκοµιδή του 2016, αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg. Έτσι, η αναµενόµενη αύξηση της παραγωγής εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση.  Βέβαια, φθηνότερες πρώτες ύλες για ζωοτροφές (όπως η σόγια) θα προσελκύσουν τους Κινέζους χοιροτρόφους και αναµένεται να τονώσουν τα κέρδη των µεταποιητών. Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε έρευνα του Bloomberg, εκτιµάται ότι τα αµερικανικά αποθέµατα σόγιας πριν τη συγκοµιδή του 2016 θα ανέλθουν σε υψηλά 9 ετών στα 446 εκατ. µπούσελ σε σχέση µε εκτιµήσεις για 362 εκατ. µπούσελ στις 31 Αυγούστου.

Τέλος, µεγάλο ρόλο αναµένεται να παίξει η παραγωγή σόγιας από τη Νότιο Αµερική που υπολογίζεται στο επίπεδο ρεκόρ των 166,4 εκατ. τόνων (+7,4% σε σχέση µε πέρσι και +44% συγκρινόµενη µε το 2011/12) και που αποτελεί φθηνή εναλλακτική πηγή για τους εµπόρους. Επίσης µέχρι στιγµής, το ισχυρό δολάριο καθιστά πιο ακριβή την αµερικανική σόγια για τους εµπόρους που θα επιλέξουν να αγοράσουν στα πιο αδύναµα ρεάλ (Βραζιλία) και πέσο (Αργεντινή)

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία