BACK TO
TOP
Γνώμες

Εκπαίδευση για τον δάσκαλο;

Τα νέα προγράµµατα του αγροτικού χώρου για την περίοδο 2015-2020 βρίσκονται στην τελευταία φάση της διαµόρφωσής τους, ωστόσο οι ιθύνοντες περί του θέµατος τηρούν σιγή ασυρµάτου.

Η χώρα στον βάλτο

0
1
Την ίδια ώρα, τα µηνύµατα που φθάνουν στη σύνταξη της Agrenda κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα των «εξωσχολικών» που δείχνουν να προετοιµάζονται συστηµατικά προκειµένου να πλασαριστούν έγκαιρα, είτε στη διαχείριση, καλύπτοντας τις όποιες αδυναµίες της δηµόσιας διοίκησης, είτε και στην υλοποίηση, διεκδικώντας µερίδιο, κυρίως σε νέα προγράµµατα που απαιτούν µια ειδικότερη τεχνογνωσία

Οι πληροφορίες, για παράδειγµα, λένε, πως αυτή τη φορά οι «σύµβουλοι» έχουν βάλει στο µάτι τον µεγάλο προϋπολογισµό των 120 εκατ. ευρώ περίπου, που πρόκειται να διατεθεί αυτά τα χρόνια στον τοµέα της εκπαίδευσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Μέρα µε τη µέρα µάλιστα, γίνονται γνωστές ενδιαφέρουσες συµφωνίες µεταξύ «ειδικών» επί του θέµατος, προκειµένου να διαµορφώσουν ικανό µέγεθος και δύναµη επιρροής που θα τους εξασφαλίσει τη µερίδα του λέοντος στην υποστήριξη αυτών των προγραµµάτων.

Οι κινήσεις των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς είναι κατανοητές και καλοδεχούµενες, αυτό το οποίο όµως δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής των πολιτικά υπευθύνων είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριµένες δράσεις έχουν στόχο την εκπαίδευση, και επιµόρφωση των αγροτών µε ζητούµενο την πραγµατική διεύρυνση του γνωστικού τους αντικειµένου, προκειµένου, τελικά, να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Αυτό δεν επιτυγχάνεται µε εκπαιδευτικά προγράµµατα γενικής κατεύθυνσης και µε «τσουβάλιασµα» των ενδιαφεροµένων γι’ αυτά σε µεγάλες αίθουσες όπου η θεωρία απέχει από την πράξη.

Χρειάζεται στοχευµένη κατάτµηση, βάσει ενός ευρύτερου σχεδιασµού των προτεραιοτήτων της χώρας µας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, και επιµερισµός του εκπαιδευτικού έργου σε πραγµατικούς γνώστες κάθε ειδικότερου τοµέα (όπως τεχνολογία αγροτικών µηχανηµάτων, γαλακτοκοµία, µελισσοκοµία κ.α.), έτσι ώστε η κατάρτιση να καλύψει τα κενά και να ενισχύσει µε πραγµατικούς όρους την βελτίωση της δοµής των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.                         

Γιάννης Πανάγος
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-05-2015 10:41Mathemagenesis e-learning

Η αγροτική οικονομία είναι κρίσιμος τομέας για την χώρα μας και η επιμόρφωση των συντελεστών της προτεραιότητα. Αυτή η επιμόρφωση θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει αποτέλεσμα στην πράξη. Χρήσιμο θα ήταν να τεθούν κριτήρια αξιολόγησης με αυτό τον προσανατολισμό.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία