BACK TO
TOP
Γνώμες

Η τάση της αρκούδας στο καλαμπόκι αβαντάρει τις βιομηχανίες τροφίμων

Παρά τη µικρή ώθηση που δίδεται τις τελευταίες µέρες στην αγορά του Σικάγο µε τις τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων του Μαΐου για το καλαµπόκι να κινούνται από 380-385 σεντς ανά µπούσελ -εν µέσω καιρικών ανησυχιών για τις σοδειές στη Βραζιλία (ξηρασία), που είναι ο 3ος µεγαλύτερος στον κόσµο εξαγωγέας καλαµποκιού- γενικά οι τάσεις για το προϊόν αυτό παραµένουν πτωτικές (αρκούδα), σύµφωνα µε άρθρο της ιστοσελίδας Chicago business.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

0
0
Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι µεγάλες αµερικανικές σοδειές τα τελευταία χρόνια που από τη µια πλευρά οδηγούν τις τιµές παραγωγού σε χαµηλά επίπεδα, αλλά από την άλλη ευνοούν τις βιοµηχανίες που το χρησιµοποιούν ως πρώτη ύλη, σύµφωνα µε πρόσφατη ανάλυση για το πιο χάνουν και το ποιοι κερδίζουν από τις διακυµάνσεις των αγροτικών εµπορευµάτων που έκανε η Chicago business. «Όταν τα εµπορεύµατα αυξάνονται ή πέφτουν δηµιουργούν την εξής δυναµική: Οι νικητές φεύγουν έχοντας κερδίσει φθηνότερες πρώτες ύλες, ενώ οι χαµένοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα µε χαµηλά εισοδήµατα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου στη Chicago business, Μίκα Μέντενµπεργκ (Micah Maidenberg)

Πιο αναλυτικά, φθηνότερο καλαµπόκι στις αγορές σηµαίνει χαµηλότερα εισοδήµατα για τους παραγωγούς, οπότε µπορούν να ξοδέψουν λιγότερα χρήµατα για αγορά τρακτέρ και αγροεφοδίων. Σαν αποτέλεσµα, DuPont, Monsanto, John Deere ανακοίνωσαν πτώση πωλήσεων και προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Από την άλλη, κερδισµένοι από την πτώση στην τιµή του καλαµποκιού αναδεικνύονται οι εταιρίες τροφίµων Kraft Heinz, Mondelez και ConAgra. «Όµως, δεν βγάζουν σηµαντικά κέρδη από αυτό, µιας και οι πρώτες ύλες γι’ αυτές τις εταιρείες είναι µόνο ένα µικρό µέρος του κόστους για την παραγωγή επεξεργασµένων τροφίµων, όπως είναι τα µπισκότα και τα δηµητριακά», σηµειώνει ο Πίτερ Γουόλτερ της εταιρείας συµβούλων LEK Consulting στη Νέα Υόρκη. Τέλος, οι χαµηλές τιµές για το προϊόν φαίνεται να ευνοούν τον αγροτικό κολοσσό µε έδρα το Σικάγο, Archer Daniels Midland, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή αιθανόλης και γλυκαντικών από καλαµπόκι
Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία