BACK TO
TOP
Γνώμες

Innovation Brokers

Η αναποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στον αγροτικό τομέα είναι δεδομένη. Περισσεύουν, θα μπορούσε να πει κανείς, οι μελέτες που δείχνουν την χαμηλή προστιθέμενη αξία η οποία αντιστοιχεί για κάθε ευρώ που επενδύεται στο συγκεκριμένο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σ’ αυτό το θέμα κάτι θα πρέπει να γίνει.

Η χώρα στον βάλτο

1
2
Το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο στην Αθήνα και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τουλάχιστον για όσους ήθελαν να το δουν, το πώς συχνωτίζονται οι παρέες των ειδικών να «ροκανίζουν» κοινοτικά προγράμματα, ιδίως όταν αυτά περιβάλλονται από αόριστες έννοιες, όπως π.χ. η καινοτομία

Τελευταία μάλιστα, οι «ειδήμονες» του είδους, εντοπίζοντας τη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ ερευνητικών κέντρων  (π.χ. πανεπιστήμια) και δραστηριοποιούμενων στον αγροτικό χώρο (π.χ. αγρότες) εφηύραν τον όρο «Innovation  Brokers», προτείνοντας εαυτούς ως τους πλέον κατάλληλους  για τη «γεφύρωση» αυτής της επικοινωνίας.

Είναι σαφές ότι τρόποι για να «φαγωθούν» τα χρήματα υπάρχουν πολλοί το δύσκολο είναι η πραγματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και γι’ αυτό χρειάζεται δουλειά ουσίας. Άλλωστε η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα και ανάγκες των παραγωγών πολύ συγκεκριμένες, για όποιον –ξαναλέμε- αναζητά πραγματικά λύσεις, όποτε, οι διαθέτοντες… φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καλό είναι να απομονωθούν εγκαίρως. Αντίθετα, οι λίγοι διαθέτοντες πραγματική εμπειρία και γνώση σ’ αυτά τα ζητήματα, που επίσης υπάρχουν, θα πρέπει αντίστοιχα να αναζητηθούν και να αναλάβουν δράση.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2016 12:53Α

Να ενημερώσουμε τον κο Πανάγο, ότι ο όρος δεν εφευρέθηκε στην Ελλάδα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ο διαμεσολάβητης. Καλό είναι όταν παρακολουθούμε ένα συνέδριο να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Το να καταδικάζω μια πρακτική εκ των προτέρων δεν δείχνει σοφία. Που είναι το κακό εάν χρησιμοποιηθεί ο διαμεσολαβητής και φέρει τα ενδιαφερόμενα μέρη σε επαφή; Εξ άλλου στο μέτρο 16 θα επιχορηγηθούν οι συμπράξεις και τα επιχειρηματικά σχέδιά τους και απλά η χρησιμοποίηση των διαμεσολαβητών θα είναι μια επιλέξιμη δαπάνη και τίποτα περισσότερο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία