BACK TO
TOP
Γνώμες

Όταν μιλάμε κοινή γλώσσα

Η συνάντηση της Λάρισας, µε αφορµή τη µεγάλη γιορτή του «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Agrenda, αποτέλεσε µια ακόµη ευκαιρία να δούµε και να συζητήσουµε από κοντά, όλα εκείνα που απασχολούν τους ανθρώπους της αγροτικής παραγωγής και ευρύτερα τους συντελεστές του αγροτικού χώρου.

Η χώρα στον βάλτο

5
0

Θέµα 1ον Όλοι θέλουµε τους συνεταιρισµούς και τη συνεργασία, λίγοι όµως αναλαµβάνουµε την ευθύνη να κινηθούµε δραστήρια για τη στήριξη των αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Πέραν της βαθιάς απογοήτευσης που έχουν εισπράξει οι αγρότες της χώρας µας και ειδικά οι παραγωγοί του κάµπου, από τα λάθη του παρελθόντος, το ισχύον θεσµικό και φορολογικό πλαίσιο, συνεχίζει να δρα αποτρεπτικά στο συνεργατισµό. Το βλέπεις καθαρά. Ακόµα και σε πετυχηµένες, καινούργιες προσπάθειες, όπως π.χ ο ΘΕΣΤΟ, ο ΘΕΣγη, ο ΘΕΣγάλα και ο Γάλα ΕΛΑΣΣ, οι συνεταιρισµένοι αγρότες εµφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί και ανήσυχοι για την τύχη που µπορεί να έχουν τα εγχειρήµατά τους. Η ζηµιά που έγινε µε την κατάρρευση της ΕΑΣ Λάρισας έχει αφήσει βαθιές πληγές, ενώ, τα εµπόδια που τίθενται από την πλευρά του κράτους συνεχίζουν να είναι πολλά.

Θέµα 2ον Η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων παραµένει αδύναµη, τα οικονοµικά περιθώρια για ιδιωτικές επενδύσεις είναι µικρά, η γραφειοκρατία των προγραµµάτων δρα αποτρεπτικά, ακόµα και για αγρότες που διαθέτουν την προβλεπόµενη από το νόµο ίδια συµµετοχή. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, η ενσωµάτωση της νέας τεχνολογίας καθίσταται δύσκολη υπόθεση, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί εκτός συναγωνισµού πολλές εκµεταλλεύσεις.

Θέµατα 3ον Στην υπόθεση της κτηνοτροφίας και ειδικά στη διαχείριση που γίνεται µε το θέµα της φέτας, τα πράγµατα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο. Η ευρωπαϊκή κατοχύρωση του ΠΟΠ αδυνατίζει διεθνώς, οι µεγάλες γαλακτοβιοµηχανίες επιζητούν την ανταγωνιστικότητα στο φθηνό προϊόν, οι µικροί τυροκόµοι δυσκολεύονται να στηρίξουν τη διαφοροποίηση µε υψηλότερη τιµή, οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος αυξάνουν, οι τιµές παραγωγού µειώνονται. Η δηµιουργία µιας αξιόπιστης ∆ιεπαγγελµατικής καθίσταται αδήριτη ανάγκη.

Όλα αυτά, την ώρα που η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλάζει πλεύση, οι άµεσες ενισχύσεις, τουλάχιστον όπως τις γνωρίσαµε, τίθενται επ’ αµφιβόλω, ακόµα και οι Γάλλοι βλέπουν την ανάταξη της οικονοµίας τους µέσα από άλλους τοµείς (πληροφορική, εκπαίδευση, βιοτεχνολογία κ.α.) αναθεωρώντας για τον µέχρι σήµερα µονόδροµο ΚΑΠ.  

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία