BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Τα έσοδα της Yara μειώνονται κατά 35%, φτάνοντας τα 15,5 δισ. δολάρια το 2023

Η Yara, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο, αντιμετώπισε μια δύσκολη χρονιά το 2023, καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

yara-hellas

40
0
Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και σε υψηλότερη απώλεια αξίας, με την επιβάρυνση ύψους 168 εκατομμυρίων δολαρίων του εργοστασίου Tertre στο Βέλγιο. 

Πέρυσι, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (EBITDA), εξαιρουμένων των ειδικών ειδών, ήταν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ σχεδόν 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. 

Η πτώση του EBITDA αντανακλούσε τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και τις τιμές πώλησης, που υπερέβησαν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. 

Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) μειώθηκαν από 10,90 δολάρια το 2022 σε 0,19 το περασμένο έτος. 

Παραγωγή 

Η Yara αναφέρει ότι οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας προϊόντων τρίτων μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία. 

Πέρυσι, η παραγωγή αμμωνίας ανήλθε σε 6,3 εκατομμύρια τόνους, έναντι 6,5 εκατομμυρίων τόνων το 2022. 

Η παραγωγή τελικών λιπασμάτων και βιομηχανικών προϊόντων, εξαιρουμένων των μιγμάτων χύδην αυξήθηκε ελαφρώς σε περίπου 18,4 εκατομμύρια τόνους. Στην Αμερική, τα EBITDA της Yara το 2023, εξαιρουμένων των ειδικών ειδών, ήταν 56% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος, ενώ οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022. 

Η Yara αναφέρει ότι οι παραδόσεις το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2023/2024 υστερούν τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το κανονικό, υποδεικνύοντας μια πιθανή ανάκαμψη του όγκου για το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Η εταιρεία σημειώνει ότι ο υγρός καιρός καθυστερεί την εφαρμογή λιπασμάτων σε μέρη της Ευρώπης. 

Το αναφορικό έγγραφο δείχνει ότι η θυγατρική της εταιρείας με έδρα την Ιρλανδία, Yara Insurance DAC, είχε έσοδα 59 εκατομμυρίων ευρώ και συσσωρευμένα κέρδη 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. 

Υψηλή αστάθεια και λειτουργικές προκλήσεις έχει φέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέει η Yara 

Η Yara αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα διαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο για πολλά ακόμη χρόνια» και θα επηρεάσει την εταιρεία μέσω της πρόκλησης της δυναμικής της αγοράς και της αστάθειας της παραγωγής, ειδικά στην Ευρώπη. 

«Ο πόλεμος συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και παραμένει ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας παγκοσμίως το 2024», ανέφερε. 

Η εταιρεία είπε ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καθώς τα εμπορικά πλοία δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Αραβικό Κόλπο. 

Ο Svein Tore Holsether, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Yara, δήλωσε ότι το 2023 «χαρακτηρίστηκε από υψηλή αστάθεια και λειτουργικές προκλήσεις, αλλά και από προσπάθειες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και τον περιορισμό των εκπομπών». 

«Οι διακυμάνσεις στην αξία της αλυσίδας προμηθειών έχουν γίνει η νέα κανονικότητα, και σε αυτήν την κατάσταση έχουμε αποδείξει στο έπακρο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παγκόσμια παρουσία και την επιρροή μας, τόσο στην παραγωγή όσο και στις παραδόσεις, για να δημιουργήσουμε αξία και σε περιόδους αναταραχής», πρόσθεσε ο Holsether. Ο διευθύνων σύμβουλος της Yara είπε ότι η ώθηση για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να συνεχιστεί, μαζί με μια στροφή προς την αναγεννητική γεωργία και μια δίκαιη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία