BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Πιστοποίηση χορτοφαγικών πιάτων σε χώρους εστίασης από την TÜV HELLAS

Τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν το σύνολο του μενού τους, ή συγκεκριμένα πιάτα, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα vegan και vegetarian δίνουν στις αλυσίδες εστίασης η TÜV HELLAS (TÜV NORD) και η V-label Ελλάδος.

TUEV-NORD_Quality-Label_Electric-Blue_sRGB_2

100
0

Έτσι, πλέον, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ανάλογο σήμα στο μενού, δίπλα στα συγκεκριμένα πιάτα που έχουν ελεγχθεί, καθώς και γενικότερα μέσα στον χώρο, με την επισήμανση ότι αφορά ορισμένα (ή όλα ανάλογα την περίσταση) πιάτα.

Το νέο σχήμα πιστοποίησης χωρίζει τα σημεία εστίασης σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες, με την κάθε μία από αυτές να περιλαμβάνει διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης αλλά και αναγκαιότητα τακτικών ελέγχων.

Οι τέσσερις κατηγορίες είναι:

  • Vegan εστίαση όπου όλα τα πιάτα θα είναι vegan
  • Vegetarian εστίαση όπου όλα τα πιάτα θα είναι είτε vegan είτε vegetarian αλλά δεν θα υπάρχει ούτε κρέας, ούτε ψάρι, ούτε και υποπροϊόντα τους
  • Vegan friendly εστίαση όπου ορισμένα πιάτα θα είναι vegan, κάποια άλλα vegetarian αλλά θα υπάρχουν στο μενού και πιάτα non-vegetarian
  • Vegan section εστίαση, όπου ενώ το μενού περιλαμβάνει και non-vegan πιάτα, υπάρχει ξεχωριστή κουζίνα που προετοιμάζει τα vegan πιάτα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου τα πιάτα να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα απαιτούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται να είναι vegan (ή vegetarian αντίστοιχα) με βάση το κριτήριο της V-label
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων, είτε να είναι αποκλειστικά για την παρασκευή vegan πιάτων, είτε να ακολουθείται το πρωτόκολλο της V-label για τον καθαρισμό τους και τον τρόπο χρήσης τους.
  • Θα προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος από τους εξιδεικευμένους επιθεωρητές της TÜV HELLAS (TÜV NORD) με βάση την οποία θα εκκινήσει η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας 6 μηνών και η οποία θα επαναληφθεί προκειμένου για την τελική απόδοση της πιστοποίησης. Σε περίπτωση αμιγώς vegan ή vegetarian χώρων εστίασης, δεν υπάρχει η υποχρέωση δοκιμαστικής λειτουργίας.
  • Θα απαιτούνται επίσης και επαναληπτικοί έλεγχοι στην εγκατάσταση, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από την κατάταξη της εγκατάστασης σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας στον συγκεκριμένο χώρο, οι επιθεωρητές θα λαμβάνουν και δείγμα (ή δείγματα) για να σταλούν για ανάλυση σε εξωτερικό εργαστήριο συμβεβλημένο με την V-label.
  • Θα πρέπει ο υπεύθυνος σεφ ή μάγειρας του εστιατορίου να λάβει την κατάλληλη ενημέρωση για τα κριτήρια vegan και vegetarian της V-label μέσω της συμμετοχής του σε σχετικές δράσεις ενημέρωσης ή/και σεμινάρια. Σε περίπτωση αλλαγής σεφ θα πρέπει και ο καινούργιος να λάβει την συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλιώς η πιστοποίηση δεν θα ισχύει πλέον.

Σημειώνεται επίσης ότι, προκειμένου να ληφθεί πιστοποίηση σε περίπτωση vegan friendly χώρου θα πρέπει να υποβληθεί προς πιστοποίηση και αριθμός vegan κυρίως πιάτων (τουλάχιστον δύο από το σύνολο του μενού των κυρίως πιάτων) και όχι μόνο ορεκτικά ή συνοδευτικά.

H κ. Uxue Azpiroz, Vice President Tourism & Hospitality TÜV HELLAS (TÜV NORD) δήλωσε ότι: «Η πιστοποίηση των τροφίμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το φορέα μας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πιστοποιημένο τρόφιμο είναι ταυτόχρονα και ασφαλές τρόφιμο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευρύτερη συνεργασία μας με τη V-label Ελλάδος και υπερήφανοι καθώς πλέον δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και τους καταναλωτές να γνωρίζουν και επίσημα ποια πιάτα αλλά και εστιατόρια είναι vegan ή/και vegetarian, καλύπτοντας έτσι πλήρως τις διατροφικές τους ανάγκες».


Λίγα λόγια για την
TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Φρίγκα (6936028853, press@tuv-nord.com)  


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία