BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Βρίσκει στηρίγματα ο ελληνικός πελτές από τη διεθνή αγορά

Θετικά µηνύµατα για την παγκόσµια και κατ επέκταση για την ελληνική καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας προέκυψαν από το Παγκόσµιο Συνέδριο Μεταποίησης Ντοµάτας που πραγµατοποιήθηκε στις 8-11 Ιουνίου στην Ιταλία.

Βρίσκει στηρίγματα ο ελληνικός πελτές από τη διεθνή αγορά

0
0
Το αυξηµένο παγκόσµιο ενδιαφέρον για πελτέ και τα µειωµένα αποθέµατα από τις βιοµηχανίες έχουν ζωηρέψει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στη χώρα µας κι έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εκτάσεων, µε αποτέλεσµα η φετινή παραγωγή να εκτιµάται ότι θα ενισχυθεί στους 480.000 τόνους, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Όλα δείχνουν ότι η καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας στην Ελλάδα ανασυντάσσει τις δυνάµεις της, µετά από τη φθίνουσα πορεία που ακολούθησε µετά το 1999.

Οι τιµές που έχουν ανακοινώσει µέχρι στιγµής οι µεταποιητικές βιοµηχανίες για τη νέα σοδειά περιλαµβάνουν µικρές αυξήσεις σε σύγκριση µε τις περσινές, ενώ ορισµένες συµβάσεις περιλαµβάνουν και µπόνους για την ολοκληρωµένη διαχείριση, καθώς και πρόσθετες παροχές, όπως πίστωση για τα εφόδια της καλλιέργειας. Η δραστηριοποίηση του ΘΕΣΤΟ στη Θεσσαλία, επαναφέρει τις συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή, µέσα από την εξασφάλιση συµφωνιών µε τα τοπικά εργοστάσια προς όφελος των καλλιεργητών.
Στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιούνται Κύκνος και Ελαΐς-Unilever και απορροφούν το σύνολο της παραγωγής των δύο νοµών Ηλείας και Αχαΐας, οι παραγωγοί προχώρησαν σε αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, αφού εδώ και χρόνια πληρώνονται µε πρόγραµµα και συνέπεια.

Στο συνέδριο συµµετείχαν περισσότεροι από 500 παραγωγοί και µεταποιητές βιοµηχανικής ντοµάτας από όλο τον κόσµο. Για την παραγωγή της Ευρώπης αναφέρθηκε ότι τα περιθώρια αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων είναι περιορισµένα, ενώ πλέον δίνεται µεγαλύτερη έµφαση στην ολοκληρωµένη παραγωγή στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος. Για την Κίνα οι σύνεδροι συµφώνησαν ότι είναι µια υπερδύναµη που αυξάνει σταθερά τη δυναµικότητα της παραγωγής της, ωστόσο ταυτόχρονα αυξάνει και την ιδιοκατανάλωση, µε αποτέλεσµα να επηρεάζει σε µικρότερο βαθµό του αναµενόµενου την παγκόσµια αγορά.
Παράλληλα Ευρωπαίοι παραγωγοί και µεταποιητές ζήτησαν περισσότερους ελέγχους στις εισαγωγές που πραγµατοποιούνται από την Κίνα, αφού έχουν αναφερθεί περιπτώσεις φορτίων µε αυξηµένα υπολείµµατα φυτοπροστατευτικών. Τέλος αναφέρθηκε ότι η Ινδία και το Ιράν είναι οι ανερχόµενες δυνάµεις της παγκόσµιας αγοράς µεταποιηµένης ντοµάτας, αφού σηµειώνουν σηµαντική αύξηση τόσο στην παραγωγή τους, όσο και στην κατανάλωση
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 449ο φύλλο της Agrenda: viomixaniki_ntomata.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία