BACK TO
TOP
Εργασιακά

Ανεβοκατεβαίνει το αγροτικό εισόδημα ανάλογα με τον αρχηγό

Η ηλικία του αρχηγού µιας αγροτικής εκµετάλλευσης, το ενεργητικό, το µέγεθος και η εξειδίκευση της αποτελούν τις βασικές παραµέτρους που επηρεάζουν τη σταθερότητα των γεωργικών εισοδηµάτων, τα οποία διαχρονικά α°ποτελούν σε διεθνές επίπεδο ένα «καυτό» θέµα για την πολιτική ατζέντα.

Ανεβοκατεβαίνει το αγροτικό εισόδημα  ανάλογα με τον αρχηγό

2
0
Ενδεικτικό, είναι όπως αποκαλύπτει έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ότι τόσο η αύξηση της ηλικίας του αρχηγού κατά ένα έτος όσο και του συνολικού ενεργητικού κατά 1.000 ευρώ οδηγούν σε µείωση της πιθανότητας µια γεωργική εκµετάλλευση να βρεθεί στη χαµηλότερη εισοδηµατική κλάση.

Μάλιστα, λιγότερους κινδύνους να βρεθεί σε χαµηλή εισοδηµατική κλάση φαίνεται να αντιµετωπίζει µια εκµετάλλευση µε προσανατολισµό στην παραγωγή δηµητριακών και ελαιούχων προϊόντων σε σχέση µε της γεωργικές εκµεταλλεύσεις µε µεικτή καλλιέργεια

Συγκεκριµένα, η δυναµική των αγροτικών εισοδηµάτων αποτέλεσε το αντικείµενο της µελέτης που εκπόνησαν οι καθηγητές του ΓΠΑ (τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας & Ανάπτυξης) κκ. Νίκος Οικονόµου και Στάθης Κλωνάρης, µε θέµα: «Πόσο σταθερά ή ασταθή παρουσιάζονται τα γεωργικά εισοδήµατα στην Ελλάδα;», η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΕΤΑΓΡΟ.  

Σύµφωνα µε τη µελέτη, που προέκυψε από την ανάλυση διαχρονικών µικροοικονοµικών στοιχείων στα ακαθάριστα γεωργικά εισοδήµατα 1.169 γεωργικών εκµεταλλεύσεων για το χρονικό διάστηµα από το 2001 έως το 2010, η διακύµανση στα εισοδήµατα είναι εντονότερη στις εκµεταλλεύσεις µικρού µεγέθους, από ότι στις µεγάλες, ενώ βάσει των εµπειρικών αποτελεσµάτων το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδηµα των εκµεταλλεύσεων παρουσιάζει µικρότερη ανισοκατανοµή σε σχέση µε το Γεωργικό Οικογενειακό Εισόδηµα. Επίσης οι εκµεταλλεύσεις παρουσιάζουν σχετικά µικρότερη κινητικότητα µεταξύ των εισοδηµατικών κλάσεων µε κριτήριο το ΑΓΕ σε σχέση µε το ΓΟΕ.  

Για παράδειγµα, περίπου το 40% των γεωργικών εκµεταλλεύσεων µετακινήθηκαν σε ανώτερα ή κατώτερα εισοδηµατικά στρώµατα µέσα στη δεκαετία, ενώ το 37% αυτών σε ότι αφορά τα ακαθάριστα γεωργικά εισοδήµατα και πάνω από το 60% µε κριτήριο το ΓΟΕ βρέθηκαν τουλάχιστον φορά στη χαµηλότερη κλάση.

Να σηµειωθεί ότι στις διαπιστώσεις των µελετητών περιλαµβάνεται και το γεγονός ότι παρά τη χρησιµότητα της η ΚΑΠ, έχει µετατραπεί από πολιτική στήριξης των τιµών των γεωργικών προϊόντων σε πολιτική στήριξης των γεωργικών εισοδηµάτων

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 475ο φύλλο της Agrenda: agrotiko eisodima.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία