BACK TO
TOP
Φιλοξενία

Επισκέψιμες και βιολογικές αγροτουριστικές επιχειρήσεις

Νέα επιχειρηματική ευκαιρία που συνδυάζει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία με τον τουρισμό γεννιέται και για την ελληνική ύπαιθρο.

Προτεραιότητα της ΚΑΠ η ανάπτυξη τοπικών αγορών

34
0

Στην Ιταλία, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η βιολογική γεωργία και υπάρχει έντονο τουριστικό ρεύμα στον τομέα του αγροτουρισμού, έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού προτύπου Βιοοικοαγροτουρισμού, το οποίο πλέον έχει φτάσει και στην Ελλάδα, μέσω ελληνικού φορέα πιστοποίησης.

Η όλη συζήτηση και ο αναβρασμός που επικρατεί γύρω από το θέμα των βιοοικοαγροτουριστικών επιχειρήσεων είναι άκρως επίκαιρη και έχει να κάνει με τα επενδυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, αν και ακόμα σε πολλές χώρες δεν έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς ο όρος.

Σίγουρα, πρόκειται για επισκέψιμα αγροκτήματα, τα οποία έχουν ορισμένες προδιαγραφές και οπωσδήποτε εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας ή της κτηνοτροφίας. Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου «τρέχει» το επενδυτικό πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός», που μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τη μετατροπή υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε επισκέψιμα κτήματα.

Όπως έγραφε και η Agrenda της 3ης Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40% τη μετατροπή ενός αγροκτήματος σε επισκέψιμο με προϋπολογισμό από 15.000 έως 400.000 ευρώ. Θα μπορούν, δηλαδή, να δημιουργηθούν μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα σε αγροκτήματα και οι επισκέπτες θα συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες, κυρίως με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το πρότυπο, όμως, του βιο-οικο-αγροτουρισμού επιβάλει και την εφαρμογή των μεθόδων της βιολογικής καλλιέργειας. Αυτό θα επιτευχθεί με επιδότηση από το πρόγραμμα της ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και της βιολογικής κτηνοτροφίας, μέσω του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013. Οι δύο δράσεις (1.1 και 1.2 του Μέτρου 214) βρίσκονται, επίσης, λίγο πριν την προκήρυξη με ενισχύσεις που διαφοροποιούνται ανά προϊόν και υπολογίζονται ανά στρέμμα για μία πενταετία.

Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι χοιροτροφικές μονάδες και η παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Τέλος, η προσέγγιση Leader, που όμως έχει κλείσει τον πρώτο κύκλο των προκηρύξεων για τους επαγγελματίες αγρότες, χρηματοδοτεί τη δημιουργία επισκέψιμου αγροκτήματος, σε ειδική δράση, οι απαιτήσεις της οποία μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή και ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης του προγράμματος.

Tο πρώτο πρότυπο

Τη διαδικασία για την ένταξη στο Μητρώο των Βιο Οικολογικών Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων QWAYS –ΑIAB εξήγησε στην Agrenda ο ελληνικός φορέας πιστοποίησης Qways:

1. Οι απαιτήσεις του προτύπου ΑΙΑΒ διαιρούνται σε «υποχρεωτικές -αναγκαίες» και «προαιρετικές» και μετά από επιτόπια επιθεώρηση και αξιολόγηση από τον Φορέα QWays καθορίζεται η συνολική βαθμολογία και η ποιοτική κατηγορία για κάθε αγροτουριστική - γεωργική εκμετάλλευση.

2. Κάθε εκμετάλλευση που εντάσσεται στο Μητρώο των Βιο Οικολογικών Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων ελέγχεται από τους εκπαιδευμένους επιθεωρητές του QWAYS, οι οποίοι καταγράφουν και εξακριβώνουν τον βαθμό υλοποίησης των προϋποθέσεων και δεσμεύσεων.

3. Στη συνέχεια, τα στοιχεία που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης υποβάλλονται σε προσεκτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση, βάσει της οποίας δίνεται ο αριθμός των «μαργαριτών» (σε αντιστοιχία με τα αστέρια των ξενοδοχείων) που κυμαίνονται από μία έως πέντε.

Η «μαργαρίτα» που θα εικονίζεται δίπλα από το όνομα κάθε εκμετάλλευσης, συμβολίζει το επίπεδο της ποιότητας του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών που προσφέρονται από το αγρόκτημα, όσον αφορά τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια και την περιβαλλοντική διαχείριση των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία