BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πίνουν πιο λίγο γάλα αλλά το θέλουν φρέσκο

Την ίδια στιγµή που σε επίπεδο πολιτικής σκηνής το ζήτηµα της διάρκειας ζωής του γάλακτος έρχεται πάλι στο προσκήνιο, «σφήνα» µεταξύ του απλού παστεριωµένου των 7 ηµερών και του υψηλής παστερίωσης έρχεται να µπεί, το γάλα 10 ηµερών της Frisesland Campina.

Πίνουν πιο λίγο γάλα αλλά το θέλουν φρέσκο

0
0
Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριµένη εταιρεία βγάζει γάλα σχετικά λίγων ηµερών (µέχρι τότε είχε παρουσία µόνο στο υψηλής παστερίωσης και εβαπορέ) αξιοποιώντας παράλληλα και τη δυναµική που έχει το φρέσκο γάλα των 7 ηµέρων στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων του κλάδου, παρά το γεγονός ότι η συνολική «πίτα» της αγοράς έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσµα της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών αλλά και της συγκράτησης των τιµών, το µερίδιο του παστεριωµένου γάλακτος έχει ενισχυθεί πάνω από 10% στο δωδεκάµηνο από το Μάιο του 2014- όταν και τέθηκε σε εφαρµογή ο νόµος Χατζηδάκη. Η αύξηση αυτή έρχεται κυρίως εις βάρος του γάλακτος υψηλής παστερίωσης το οποίο µετρά απώλειες περίπου 17%.

Ενδεικτική της αναδιάταξης του σκηνικού είναι η απόφαση της FrieslandCampina Ελλάς να  εισέλθει στην κατηγορία του γάλακτος 10 ηµερών λανσάροντας, πριν από λίγες µόλις µέρες, το δικό της προΪόν, σε πρώτη φάση σε καταστήµατα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Έτσιη  θυγατρικής του ολλανδικού συνεταιριστικού κολοσσού επιστρέφει σε µια κατηγορία την οποία είχε αποκηρύξει

Επέκταση ζώνης γάλακτοςΓια τις ανάγκες του νέου εµπορικού ανοίγµατος, η εταιρεία που απορροφά περί τους 110 τόνους γάλακτος ηµερησίως προχωρά σταδιακά στην επέκταση της ζώνης γάλακτος και, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, εκτός από την Κοµοτηνή, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία έχει ξεκινήσει πλέον να συγκοµίζει πρώτη ύλη (σε ποσότητες της τάξης των 5 τόνων ηµερησίως) από µονάδες και γαλακτοπαραγωγούς της Ηπείρου οι οποίοι µέχρι πρόσφατα έδιναν στη ∆ωδώνη.


Από 40 έως 43 λεπτά η τιµή παραγωγούΠερισσότερο από 4 λεπτά το κιλό έχει µειωθεί η τιµή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα στο διάστηµα που µεσολάβησε από την εφαρµογή του νόµου Χατζηδάκη ενώ οι πιέσεις φαίνεται να συνεχίζονται τους τελευταίους µήνες αφού, επικαλούµενες την µείωση των καταναλωτικών δαπανών, οι εταιρείες προσπαθούν να συµπιέσουν τα κόστη παραγωγής. Η µέση τιµή αυτό το διάστηµα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 41 λεπτά το κιλό ενώ αρκετές εταιρείες του κλάδου, µεταξύ αυτών και ο µεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς, η ∆έλτα, κινούνται ακόµα και χαµηλότερα στην περιοχή των 40 λεπτών το κιλό. Στα 43 λεπτά εξακολουθεί να «παίζει» ο Όλυµπος όπως και η Μεβγάλ, µε την τελευταία ωστόσο να δυσκολεύεται προς το παρόν να βρει την πρώτη ύλη που χρειάζεται τουλάχιστον µέχρι να ολοκληρωθεί η είσοδος του ξένου fund η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου. Αρνητικά επιδρά και το κλίµα πιέσεων που έχει διαµορφωθεί για τις τιµές στη διεθνή αγορά


Χαμηλότερες εγγυημένες τιμές από τη Fonterra
Την ώρα που οι τιµές στο γάλα στη Βρετανία έπεσαν σε χαµηλά 8 ετών, µειώνοντας και τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών η νεοζηλανδέζικη συνεταιριστική γαλακτοβιοµηχανία Fonterra ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα εγγυηµένων τιµών στους κτηνοτρόφους µε τους οποίους συνεργάζεται. Ειδικότερα, οι γαλακτοπαραγωγοί µπορούν από τώρα να κάνουν αίτηση για την προµήθεια της Fonterra µεταξύ 10% και 75% της εκτιµώµενης παραγωγής τους σε τιµές που θα κυµαίνονται από 4,85 σεντς το κιλό και 5,25 σεντς το κιλό για τη νέα σεζόν
Η Fonterra προσφέρει εγγυηµένες τιµές, σύµφωνα µε το νεοζηλανδέζικο αγροτικό site Radionz, για 60 εκατ. κιλά γάλακτος και θα αποφασίσει την κατανοµή των αγροτών µόλις κλείσουν οι αιτήσεις. Είναι η τρίτη σεζόν που η συνεταιριστική γαλακτοβιοµηχανία της Ν. Ζηλανδίας αποφασίζει να δώσει εγγυηµένες τιµές.
Φέτος, τη δυνατότητα αυτή εκµεταλλεύτηκαν µόλις 400 από τους 10.000 προµηθευτές – παραγωγούς της. Ωστόσο, πέρσι οι τιµές ήταν σαφώς υψηλότερες (7-8,40 σεντς το κιλό)
Παράλληλα, µετά τη µείωση κατά 3,25% των τιµών σε Βρετανούς παραγωγούς από τη σκανδιναβική συνεταιριστική βιοµηχανία Arla, η βρετανική γαλακτοβιοµηχανία Dairy Crest ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τις τιµές τον Ιούλιο και δεν θα προχωρήσει σε µειώσεις, διατηρώντας τις 23,09 λίρες ανά λίτρο.
Αντιθέτως, στην Ιρλανδία το 1/3 των αγελαδοτρόφων σκοπεύει να αυξήσει τον αριθµό των θηλαζουσών αγελάδων και κατ’ επέκταση την παραγωγή γάλακτος, σύµφωνα µε νέα έκθεση του AIB. Όµως, περίπου το 34% από αυτές τις φάρµες δεν κατέχει πάνω από 300 στρέµµατα γης, έτσι η περιορισµένη βοσκήσιµη γη αποτελεί πρόκληση για τους Ιρλανδούς αγρότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία