BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Ως τέλος Απρίλη ΚΥΑ για μικρές μονάδες οικοτεχνίας

Μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ΚΥΑ που θα προβλέπει τη λειτουργία μικρών μονάδων οικοτεχνίας για τη μεταποίηση και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου στην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδια για τον Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου.

Ως τέλος Απρίλη ΚΥΑ για μικρές μονάδες οικοτεχνίας

1
0

Από την πλευρά της η κ. Βρέντζου ζήτησε να επεκταθεί η ΚΥΑ σε πλήθος προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Όταν υπάρξει η σχετική νομοθεσία, η περιφέρεια Κρήτης προγραμματίζει να ενημερώσει τον παραγωγικό κόσμο του νησιού, που δείχνει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Αγρότισσες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μέσα στα σπίτια τους πιστοποιημένες ποιοτικά μονάδες για την παραγωγή γλυκών του κουταλιού, την τυποποίηση αμπελόφυλλων και βοτάνων. Υψηλό είναι το ενδιαφέρον και από κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μικρά τυροκομεία στα βουνά.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, δεχόμαστε αρκετά τηλεφωνήματα από αγρότισσες, γεωργούς και κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα μέσα από την επεξεργασία και την τυποποίηση των προϊόντων τους. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τη λειτουργία των μικρών μονάδων, να κάνουμε ποιοτική πιστοποίηση και να παρέχουμε το σήμα με την ένδειξη Κρήτη. Επίσης, επιδιώκουμε οι παραγωγοί αυτοί να μπορούν να πουλούν τα προϊόντα τους σε σημεία λιανικής πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ και να γίνουν αυτές οι μονάδες επισκέψιμες από Έλληνες και ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται για τον αγροτουρισμό» επεσήμανε η κ. Βρέντζου.

 

Αναδιάρθρωση κρητικού αμπελώνα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής με τον κ. Αποστόλου την Τετάρτη 18 Μαρτίου, τέθηκε από πλευράς της κ. Βρέντζου και το θέμα της αναδιάρθρωσης του κρητικού αμπελώνα. «Η Κρήτη μπορεί να παράγει επιτραπέζια σταφύλια από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, να αυξήσει τις ποικιλίες που διαθέτει στην αγορά και την παραγωγικότητα των αμπελιών της» επεσήμανε η κ. Βρέντζου. Παράλληλα μπορεί να αναβαθμίσει και τον οινικό αμπελώνα της.

Σε συνεργασία με την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους επιστήμονες, η περιφέρεια Κρήτης συνέταξε πρόταση, βασισμένη στη μελέτη για τον αμπελώνα του νησιού που είχε προ ετών εκπονήσει το ΤΕΙ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πρόταση αυτή έχει ήδη προωθηθεί στην αρμόδια διαχειριστική αρχή για τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ. Το σύνολο του προϋπολογισμού για 25.000 στρέμματα σε όλη την Κρήτη ανέρχεται σε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου επιδιώκεται να καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Δακοκτονία, ομάδες παραγωγών, διαχειριστικά σχέδια

Η αύξηση των πιστώσεων για τη δακοκτονία ήταν ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Αποστόλου – Βρέντζου. Συμφωνήθηκε να «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για τη ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας με βάση το σημερινό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, αν αυξηθούν οι πιστώσεις, να υπογραφούν με τους εργολάβους συμπληρωματικές συμβάσεις.

Επίσης, η κ. Βρέντζου ζήτησε από τον αναπληρωτή Υπουργό, να μειωθούν από 30 σε 10 οι κτηνοτρόφοι για την ίδρυση ομάδων παραγωγών και η παραγωγή γάλακτος από 1500 τόνους ετησίως σε 400 τόνους. Όπως υποστήριξε με το μέτρο αυτό θα δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη δημιουργία των ομάδων κτηνοτρόφων στην Κρήτη.

Η δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκότοπους είναι τέλος ένα ακόμα μεγάλο θέμα για την Περιφέρεια Κρήτης που συνεργάζεται με το Υπουργείο. Στόχος της είναι, κατά την κ. Βρέντζου, να γίνει χωρίς προβλήματα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και το κυριότερο να υπάρξει, επιτέλους, ένας χωροταξικός σχεδιασμός στο νησί, που θα επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία