BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Τέλος το ψάρεμα με τράτες σε βαθιά ύδατα από την Ε.Ε.

Απαγορεύτηκε η αλιεία με μηχανότρατες σε βάθη άνω των 800 μέτρων μετά από απόφαση των θερσμικών οργάνων της Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου.

Τέλος το ψάρεμα με τράτες σε βαθιά ύδατα από την Ε.Ε.

4
0
Το κείμενο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη ήταν σημαντικά αποδυναμωμένο σε σχέση με τις εκδόσεις που κατατέθηκαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Η περιοχή που καλύπτεται από την απαγόρευση περιορίζεται στα ύδατα της ΕΕ και του Ανατολικού Κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά δεν καλύπτει το Βορειοανατολικό Ατλαντικό, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήλπιζε.

Αυτή η αποτυχία ήταν αποτέλεσμα της έντονης προσπάθειας άσκησης πιέσεων από την Ισπανία, της οποίας ο στόλος κυρίως αλιεύει εκτός των ευρωπαϊκών υδάτων, και έτσι ουσιαστικά εξαιρείται από την απαγόρευση. Το 2014, ο αλιευτικός στόλος της Ισπανίας ήταν ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με 9.895 πλοία και χωρητικότητα 379.209 τόνους.

Εκτός από το όριο βάθους 800 μέτρων, ο κανονισμός εισάγει επίσης μια νομικά δεσμευτική απαγόρευση της αλιείας σε περιοχές που περιέχουν ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Ωστόσο, κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός, πως η απόφαση αυτή, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως η Bloom και η Pew, που έχουν περάσει οκτώ χρόνια αγωνιζόμενες για την προστασία των οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων κατά της αλιείας με τράτες.

“Αυτή η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο φιλόδοξη αν είχε επικεφαλής τον εισηγητή. Η ευρωβουλευτής Isabelle Thomas (Γαλλία, σοσιαλιστές) που πούλησε τον κανονισμό, με την αποδοχή των παραχωρήσεων που προτάθηκαν από τα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία, σχεδόν χωρίς αντίδραση” δήλωσε η Claire Nouvian, διευθύντρια της Bloom.

Κατηγορίες προσάπτει η ΜΚΟ στην ευρωβουλευτή Thomas, λέγοντας πως θα μπορούσε να είχε απαγορεύσει αυτή την πρακτική από το 2013, όμως λόγω των στενών σχέσεών της με μεγάλα λόμπι αλιείας, καθυστέρησε όσο το δυνατόν περισσότερο την απόφαση αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία