BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Δικτύωση και οργάνωση η λύση για τους αλιείς

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας σε συνάντηση στην Κάλυμνο.

Δικτύωση και οργάνωση η λύση για τους αλιείς

5
0

Την ανάγκη να δικτυωθούν και να οργανωθούν σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων διαπίστωσαν οι αλιείς και οι εκπρόσωποί τους κατά τη συνάντηση ενημέρωσης και συζήτηση, για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα», που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.  

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, εμπόδια αποτελούν  τόσο το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τους αλιευτικούς συλλόγους, όσο και η αδυναμία αντιμετώπισης των εξόδων συμμετοχής κυρίως σε όργανα της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι τη συνάντηση διοργάνωσε η ΑPC sa και συντόνισε ο πρόεδρος της και Διευθύνων σύμβουλος Νίκος Αναγνόπουλος.


Ειδικότερα, στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέροντα τα εξής:

Μέτρα για την υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο

Την  Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο με επιτυχία, η συνάντηση ενημέρωσης και συζήτηση, για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα» (MARE/2014/04 – SI2.723876).

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από την APC sa και συντόνισε ο πρόεδρος της και Διευθύνων σύμβουλος Νίκος Αναγνόπουλος, συμμετείχαν πλέον των  50 παράκτιοι αλιείς της περιοχής, και εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων από την Κάλυμνο, την Κω, την Λέρο και την Ρόδο, ενώ παρέστησαν η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου, στελέχη των Τμημάτων Αλιείας Ρόδου και Καλύμνου, καθώς και εκπρόσωποι από τις Λιμενικές αρχές.


Χαιρετισμό απεύθυνε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός.

Από τα στελέχη της APC sa παρουσιάστηκε ο σκοπός και η πορεία του πιλοτικού προγράμματος και έγιναν παρεμβάσεις, από τον προϊστάμενο του τμήματος Αλιείας Καλύμνου, για τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας της περιοχής και από εκπρόσωπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑλΘ – ΥΠΑΑΤ για τους στόχους και τις αρχές της ΚΑλΠ και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των αλιέων και των συλλογικών οργανώσεων τους, στο πλαίσιο του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε συμμετείχαν ενεργά οι αλιείς και οι εκπρόσωποί τους. Κοινή διαπίστωση όλων υπήρξε η ανάγκη κινητοποίησής τους, προκειμένου να δικτυωθούν και να οργανωθούν σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σοβαρά, όπως διαπιστώθηκε, εμπόδια αποτελούν  τόσο το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τους αλιευτικούς συλλόγους, όσο και η αδυναμία αντιμετώπισης των εξόδων συμμετοχής κυρίως σε όργανα της Ε.Ε.. Σημαντικό εργαλείο για αυτόν τον σκοπό θα είναι και η χρήση της ιστοσελίδας του έργου (http://www.eastmedfishers.eu).


Επόμενη συνάντηση για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 (ώρα 11:00), η επόμενη συνάντηση ενημέρωσης και συζήτηση, για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα» (MARE/2014/04 – SI2.723876).

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση, αφού γίνει ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Προγράμματος για το σκοπό και την πορεία υλοποίησής του, θα ακολουθήσει:

• Συζήτηση για την κατάσταση της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, την οργάνωση των ψαράδων του κλάδου και τα προβλήματα συλλογικής εκπροσώπησής τους, στα γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Διατύπωση προτάσεων για την υποστήριξη της εκπροσώπησης του σημαντικού αυτού τμήματος του αλιευτικού μας στόλου στα αναφερόμενα όργανα και τους τρόπους άμεσης και έγκυρης πληροφόρησης των ψαράδων.

• Παρουσίαση της λειτουργίας ειδικού διαδικτυακού τόπου και διανομή Οδηγού, για την ενημέρωση των ψαράδων και των συλλόγων τους.

Δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς, αλιευτικοί σύλλογοι και ψαράδες θα βρεθούν στη συνάντηση αυτή, που οργανώνεται από την APC s.a., ελληνική εταιρεία συμβούλων, με εξειδίκευση στους τομείς αλιείας – υδατοκαλλιέργειας, του αγροτικού χώρου και της αειφόρου ανάπτυξης, ανάδοχο του πιλοτικού προγράμματος της Ε.Ε., όσον αφορά την Ελλάδα και υπεύθυνη για το συντονισμό υλοποίησής του, για τις τρείς χώρες.   


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία