BACK TO
TOP
Δρώμενα

Μοχλοί αγροτικής ανάπτυξης το πολυλειτουργικό αγρόκτημα και η οικοτεχνία

Σε βασικά εργαλεία ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας προσδοκά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναδειχθούν το «πολυλειτουργικό αγρόκτημα» και η «οικοτεχνία», δύο θεσμοί που θεσπίστηκαν –μεταξύ άλλων- με τον νόμο 4235, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Υπ.Α.Α.Τ. Μάλιστα, από το εν λόγω Υπουργείο θεσμοθετείται ειδικό σήμα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, το οποίο θα παρέχει το Υπ.Α.Α.Τ. και θα πιστοποιεί την ποιότητα των υπηρεσιών.

Μοχλοί αγροτικής ανάπτυξης το πολυλειτουργικό αγρόκτημα και η οικοτεχνία

24
1
Τα πλεονεκτήματα αυτών των δύο μοντέλων ανάπτυξης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στο «Κέντρο της Γης» στο Ίλιον.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Α.Α.Τ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι θεσμοί αυτοί θα προσθέσουν αξία και επιπρόσθετο εισόδημα στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον Υπουργό, «ενώ με τα Farmers Markets φέραμε τον παραγωγό στον καταναλωτή, με αυτούς τους νέους θεσμούς προσπαθούμε να κάνουμε το αντίθετο: να φέρουμε τον καταναλωτή στον γεωργό. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον γεωργό και το χωράφι και όχι μόνο το τελικό προϊόν». «Μόνο με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία θα εκτιμήσει αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός, αφού τόνισε ότι πρέπει να γίνει πεποίθηση πως το μέλλον του τόπου είναι ο πρωτογενής τομέας, επισήμανε ότι οι δυο αυτοί νέοι θεσμοί θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία και θα οδηγήσουν και σε νέες μορφές συνεργατισμού

«Ο θεσμός του πολυλειτουργικού αγροκτήματος θα περιλαμβάνει τους εξής τομείς: μεταποίηση, παραγωγή, προστασία της υγείας, εκπαίδευση για άλλους αγρότες αλλά και για μαθητές. Επίσης, στους προοδευτικούς αυτούς αγρότες θα μπορούν να δοκιμαστούν νέες ποικιλίες και τεχνικές σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα», συμπλήρωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Για σημαντικά εργαλεία στα χέρια των αγροτών, προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους, έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Ιατρίδης, ο οποίος σημείωσε πως από τον Σεπτέμβριο η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων έχει αυξηθεί κατά 401% σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, ανέφερε πως στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν δοθεί για έργα στην περιφέρεια περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο

Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, ενώ ετοιμάζεται το πρώτο εξάμηνο του 2014 η υποβολή νέου προγράμματος που θα βασίζεται στην αρχή της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο προϊστάμενος της Μονάδας Ειδικής Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νικόλαος Μανέτας, θεσμοθετείται από το Υπ.Α.Α.Τ. ειδικό σήμα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, το οποίο θα παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το σήμα θα πιστοποιεί την ποιότητα των υπηρεσιών και θα διαφοροποιεί τις αγροτουριστικές από άλλες ανάλογες δραστηριότητες

Σύμφωνα με τον κ. Μανέτα, οι δύο αυτοί θεσμοί έρχονται να δώσουν απάντηση στα αιτήματα αγροτών να δίνουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και να επεκταθούν και σε άλλες δραστηριότητες χωρίς να χάνουν, παράλληλα, την ιδιότητα του αγρότη.

Όπως τόνισε ο κ. Μανέτας, ο θεσμός του πολυλειτουργικού αγροκτήματος προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους συμπλήρωσης του εισοδήματος, προάγει τη συνεργατικότητα, προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζει την άμεση διάθεση των προϊόντων από τον παραγωγό στους καταναλωτές και παρέχει τη δυνατότητα ανάδειξης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Όπως είπε ο Πέτρος Κόκκαλης, γενικός γραμματέας της «Οργάνωσης Γη», όπως φαίνεται από το πρόγραμμα «εισαγωγή στη γεωργία», που υλοποιεί η «Οργάνωση», μέσω του οποίου έχουν εκπαιδευτεί ήδη 500 άτομα, με αρκετά να έχουν επιστρέψει ήδη στην επαρχία, υπάρχει μεγάλη διάθεση για ζωντάνεμα της υπαίθρου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, επίσης, περιπτώσεις αγροτών, που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς το «Πολύ-λειτουργικό αγρόκτημα» και την «οικοτεχνία», όπως ο Παύλος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι στη διαδικασία δημιουργίας μίας φάρμας και παράγει το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο Calypso. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η οικογενειακή γεωργία είναι αυτή που θα θρέψει τον πλανήτη». Όπως τόνισε, «το μήνυμα που θα πρέπει να δώσουμε ως χώρα είναι ότι η Ευρώπη δε χρειάζεται μόνο τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τους νέους»

Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση των αγροκτημάτων «Ευμέλεια», «Αμφίκαια», «Ειρήνη Πλωμαρίου», της Φάρμας Ντούμα, και του Κτήματος Κοροντίνη και οι προσπάθειες του Δικτύου Γυναικείων Συνεταιρισμών Θεσσαλίας.

Επίσης, ο κ. Πέτρος Ναουμίδης, ο οποίος παρουσίασε την επιχείρησή του, που δραστηριοποιείται στην προώθηση της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης, υπογράμμισε ότι η πιπεριά καλλιεργείται στη Φλώρινα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχουν 100 συνταγές με αυτήν και έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει Π.Ο.Π.
Επιπλέον, η Σοφία Δημακοπούλου παρουσίασε την ιστορία της εταιρείας «Άξιον Εστί», που δραστηριοποιείται από το 2007 στη βιολογική μελισσοκομία και μάλιστα έχει αποσπάσει το βραβείο Biolmiel στην Καλαβρία της Ιταλίας με το μέλι ελάτης (1η θέση) και το μέλι καστανιάς (2η θέση).

Ακόμα, η κυρία Κωνσταντίνα Παπαγεωργοπούλου παρουσίασε την 100 % οικογενειακή επιχείρηση «της Ελιάς», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή σαπουνιού από ελαιόλαδο κατά 94 %

Τέλος, παρουσιάστηκε το «Κτήμα Μίνα», που βρίσκεται στον Μαραθώνα, από την Μίνα Φειδά, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η πολιτεία κατάλαβε ότι πρέπει να γυρίσουμε στη μάνα – γη».

Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα αποτελεί μια νέα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία συνδυάζει διάφορες δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα αγροτικά προϊόντα, τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κ.ά. Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα διαθέτει, τουλάχιστον, καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης

Από την άλλη, η φιλοσοφία του θεσμού της οικοτεχνίας είναι η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος του παραγωγού και η επιστροφή, διάδοση και στήριξη των παραδοσιακών συνταγών και προϊόντων

Πιο συγκεκριμένα, με την οικοτεχνία ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και η οικογένειά του θα μπορούν να μεταποιούν μικρής κλίμακας γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στον χώρο της αγροτικής τους κατοικίας ή της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιείται θα είναι ιδίας παραγωγής και τα μεταποιημένα προϊόντα που θα παράγονται, όπως για παράδειγμα γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, τουρσιά, σάλτσες, κλπ, θα προορίζονται για άμεση διάθεση από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή στην τοπική αγορά

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-05-2016 13:26ΑΔΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Καλημέρα σας Ονομάζομαι ΑΔΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ θα ήθελα να με πληροφορήσετε αν μπορώ εκτός από ιδία κεφάλαια διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης , και αν μπορώ να χρηματοδοτηθω σε γη μακροχρόνιας μίσθωσης. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία