BACK TO
TOP
Δρώμενα

Γνωριμία με τον γυναικείο συνεταιρισμό Μυγδονία

Μια πρώτη γνωριμία και παρουσίαση του έργου της που είναι η παραγωγή και επεξεργασία αρωματικών φυτών και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων θα κάνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μυγδονία την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Μυγδονία των Λουτρών Λαγκαδά.

Γνωριμία με τον γυναικείο συνεταιρισμό Μυγδονία

1
2

Θέμα της εκδήλωσης είναι: Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας, Πολλαπλασιαστικό υλικό των Ελληνικών αρωματικών ειδών και Ιδιότητες & χρήσεις των Ελληνικών αρωματικών ειδών.

Οι ΚοινΣΕπ δημιουργήθηκαν για την θεσμοθέτηση στην Ελλάδα του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, με τον Ν. 4019/11 μια νέα μορφή κοινωνικής επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.).

Πρόκειται για έναν αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, που μπορεί να ενισχύεται τόσο από εθνικούς όσο και κοινοτικούς πόρους και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι νέες αυτές μορφές επιχειρήσεων συστήνονται με την εγγραφή τους στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και διέπονται ως προς τη λειτουργία τους από τις ακόλουθες βασικές αρχές: εκούσια συμμετοχή, δημοκρατική διοίκηση: «ένας εταίρος μία ψήφος», αλληλεγγύη, περιορισμένη & δίκαιη διανομή του πλεονάσματος, προβάδισμα του ανθρώπου έναντι του κεφαλαίου και ανεξαρτησία απέναντι στο κράτος.

Κάθε μέλος επιτρέπεται να έχει μία υποχρεωτική και έως πέντε προαιρετικές μερίδες, ενώ ιδιαίτερη σημασία για τη διαφύλαξη της φύσης της ως κοινωνικής επιχείρησης, έχει η κατ’ αποκλειστικό τρόπο οριζόμενη διανομή των κερδών της (5% για τον σχηματισμό αποθεματικού, έως 35% ως κίνητρο παραγωγικότητας στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο για επανεπένδυση στην επιχείρηση).

Η ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοινΣΕπ είναι Κοινωνική-μη κερδοσκοπική- Συνεταιριστική Επιχείρηση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού με στόχο την επιδίωξη συλλογικού οφέλους και εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της εκπαίδευσης και της επιτάχυνσης της αγροτικής ανάπτυξης, της αξιοποίησης Ελληνικών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τοπικών παραδοσιακών ειδών.

Οι δραστηριότητες της  ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΚοινΣΕπ προβλέπεται να αναπτυχθούν στην περιοχή Λαγκαδά σε χώρο που θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος. Συγκεκριμένα στο χώρο προγραμματίζονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Παραγωγή παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού και παραδοσιακών προϊόντων
2. Δημιουργία βοτανόκηπου αυτοφυών Ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών
3.  Λειτουργία εργαστηρίου δενδροκομικού υλικού με νέες δενδροκαλλιέργειες.
4.  Κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (θεωρία και πράξη).
5.  Κέντρο Διά Βίου Μάθησης για ενήλικες και ιδιαίτερα νέους αγρότες.

Όλος ο χώρος θα είναι επισκέψιμος με στόχο μέσω αυτού και άλλων αξιοθέατων της περιοχής να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην επαρχία Λαγκαδά. Επίσης θα αναπτυχθούν συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς για αξιοποίηση της παραγωγής τους.

Την Πέμπτη, 27 Σεπ 2012, στις 19.00, στα Λουτρά Λαγκαδά, η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας προγραμματικής σύμπραξης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Δήμο Λαγκαδά, όπως ήδη γίνεται με ανάλογες προσπάθειες στον Δήμο Εμμ Παπά Σερρών και τον Δήμο Επιδαύρου Αργολίδας.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2014 07:55ΧΡΥΣΑ ΣΦΗΚΑ

Είμαι η κα Σφήκα από τον καταναλωτικό συνεταιρισμό Ζωγράφου και ενδιαφέρομαι για τα προϊόντα σας και για μια ενδεχόμενη συνεργασία

Απάντηση

18-12-2012 11:57Magda Xida

Όταν σας είδα στην τηλεόραση στην ΕΡΤ3, πραγματικά σας θαύμασα. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω μείνει άνεργη. Το σπίτι μου είναι στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης. Ενώ έχω προϋπηρεσία πτυχία και μεταπτυχιακό, δεν μπόρεσα να βρω δουλειά. Τώρα βρίσκομαι στην Κύπρο. Επίσης πολύ δύσκολα τα πράγματα και εδώ. Θα ήθελα όμως τη βοήθειά σας για να μάθω κάποια πράγματα για την ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοινΣΕπ και πως να κάνω κάτι γιατί είμαι μόνη μου στην Κύπρο με δυο γιους. Σας ευχαριστώ. Με εκτίμηση Μάγδα Ξυδά. Υ.Γ. Θα ήθελα αν γίνεται μια επικοινωνία μέσω Skype.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία