BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Όλα τα στάδια ελέγχου στα χέρια του ΕΦΕΤ

Στην «ενοποίηση όλων των διαδικασιών ελέγχου για τα αγροδιατροφικά προϊόντα από τον σταύλο και το χωράφι ως το πιάτο του καταναλωτή» θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στα γραφεία του Ε.Φ.Ε.Τ., μετά από το Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., όπου συμμετείχε.

Όλα τα στάδια ελέγχου στα χέρια του ΕΦΕΤ

0
0

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda με τίτλο «Σπάει» στα δύο ο ΕΛΓΟ, ενισχύεται ο ρόλος του ΕΦΕΤ, ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η ενοποίηση θα γίνει με κεντρική αρχή ελέγχου τον Ε.Φ.Ε.Τ. μέσα από μια θεσμική προσέγγιση σε όσους ασκούν σήμερα αρμοδιότητα ελέγχου στα διάφορα στάδια της παραγωγικής-μεταποιητικής αλυσίδας

Βέβαια, «οι έλεγχοι θα γίνονται με την συμπαράσταση του Υπ.Α.Α.Τ. και σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες του Ε.Φ.Ε.Τ. και του Υπουργείου και άλλες, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους όσους εμπλέκονται, μέσα από μία διοικητική σύνδεση στην αρχή, η οποία απαιτεί θεσμική προσέγγιση», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν «διαφορετικό οργανόγραμμα και χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, χωρίς να διευκρινίζει, ωστόσο, αν θα γίνουν καινούργιες προσλήψεις στον Ε.Φ.Ε.Τ.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου διεμήνυσε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί έκθεση, που θα υιοθετηθεί απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, ενώ «θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα αυτό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης», χωρίς να προχωρήσει, ωστόσο, στην ανακοίνωση των πρωτοβουλιών αυτών.

Όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «μόνο μ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να απεμπλακούμε», ενώ για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπε ότι «αυτές θα γίνουν, απλώς θα υπάρξει μια μετάθεση του χρόνου υλοποίησης».

Η ομιλία του Αποστόλου

Αναλυτικά, η ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης:

Η αναγκαία για την κυβέρνησή μας παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα στηριχτεί στην ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, όπου τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης θα συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων.

Σήμερα ο ΕΦΕΤ για την υπηρέτηση αυτών των στόχων συνεργάζεται και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο του Υπουργείου, όσο και άλλων Υπουργείων και υπηρεσιών των Περιφερειών.

Όμως στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας εμφανίζονται πολλά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας των ελέγχων.

Εκτιμούμε ότι για την ολοκληρωμένη και ενοποιημένη εποπτεία όλου του αγροδιατροφικού τομέα, απαιτείται νέα θεσμική παρέμβαση, με την οποία θα υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές για μια ενοποιημένη αντιμετώπιση όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ιδίως στο θέμα της οργάνωσης των ελέγχων, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα προβλήματα.

Οι κύριοι φορείς ελέγχου στη χώρας μας σήμερα είναι:

1) Ο ΕΦΕΤ, που είναι ΚΑΑ στα τρόφιμα μέσω της εποπτεύουσας αρχής, δηλαδή του ΥΠΑΑ. Είναι αυτόνομος φορέας εποπτευόμενος, από τον Υπουργό, με κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Διενεργεί Ελέγχους στον τομέα των τροφίμων, από την παραγωγή τους μέχρι και την διάθεση και σίτιση, κυρίως μέσω των Περιφερειακών του Διευθύνσεων ή κατ’ εντολή του από τις αντίστοιχες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφεριεών.

2) Το ΥΠΑΑ, που είναι ΚΑΑ για όλα τα θέματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, με κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Διενεργεί ελέγχους στον τομέα της υγείας, προστασίας και διατροφής των ζώων, προστασίας φυτών και μέρους των τροφίμων, κυρίως στο πρωτογενές επίπεδο παραγωγής. Διενεργεί περιορισμένους ελέγχους μέσω των αποκεντρωμένων του υπηρεσιών κυρίως στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. Οι περισσότεροι έλεγχοι διενεργούνται κατ΄ εντολή του από τις αντίστοιχες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών.

3) Οι Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, που είναι απλώς Αρμόδιες Αρχές (ΑΑ). Διενεργούν ελέγχους σε όλο τον τομέα της διατροφικής αλυσίδας ανθρώπων και ζώων κατ΄ εντολή των ΚΑΑ αλλά και άλλων ΑΑ όπως του Υπ. Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Και

4) Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΚΧ), που είναι απλώς Αρμόδια Αρχή. Διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους κυρίως κατ’ εντολή των ΚΑΑ ή των ΑΑ καθώς και έλεγχο εισαγωγέων ορισμένων κατηγοριών τροφίμων.

Στο Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) καταγράφονται με ακρίβεια οι ΚΑΑ, ΑΑ, Εργαστήρια, αρμοδιότητες, δράσεις, προτεραιότητες και εθνικοί στρατηγικοί στόχοι για το σύστημα επισήμων ελέγχων στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας ανθρώπων και ζώων.

Άμεσα προχωράμε σε μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος επισήμων ελέγχων στην κατεύθυνση της άρσης όλων των δυσλειτουργιών και των εμποδίων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του, και στην δημιουργία ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος επισήμων ελέγχων από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή, που να εξασφαλίζει την ασφαλή διατροφή και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι υπάρχουσες σήμερα δομές στη χώρα, θα προσαρμοστούν στην ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση «από το αγρόκτημα/στάβλο στο τραπέζι του καταναλωτή» και για το λόγο αυτό θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές για την ενοποιημένη αντιμετώπιση της τροφικής αλυσίδας και την οργάνωση ενός ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος επισήμων ελέγχων ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα και να μειωθούν οι διατροφικοί κίνδυνοι.

Η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονιστισμού των Κεντρικών Αρμοδίων Αρχών (ΚΑΑ), δηλαδή των αρμοδίων κατά τομέα υπηρεσιών και φορέων που υπάγονται ή εποπτεύονται από το ΥΠΑΑ, ο συντονισμοός των πολιτικών για τον έλεγχο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των διατροφικών κρίσεων, η διασύνδεση και αλληλοεπίδραση των τομέων και η ενίσχυση της ισοδυναμίας και ομοιομορφίας των συστημάτων επισήμου ελέγχου, είναι μερικά από τα θέματα που θα αντιμετωπισθούν άμεσα.

Θα αναληφθούν επίσης πρωτοβουλίες ώστε οι αρμόδιες αρχές άλλων Υπουργείων (Οικονομίας, Υγείας, Εσωτερικών) και ιδιαίτερα οι Καλλικρατικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που υποστηρίζουν τον επίσημο έλεγχο να συνδεθούν με ένα σχέδιο διοικητικής διασύνδεσης που θα προάγει τον συντονισμό, τους κανόνες εποπτείας και τη δυνατότητα συνολικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Τέλος θα ενεργοποιηθεί άμεσα η επιτροπή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ), με στόχο την συντονισμένη δράση σε όλους τους τομείς των επισήμων ελέγχων.

Σε μια περίοδο δραματικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων η προστασία της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή παραπλάνησής του σε σχέση με την υγιεινή, τη σύσταση, την επισήμανση των τροφίμων, αποκτούν μεγαλύτερη προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο να μετατραπεί η οικονομική κρίση και σε διατροφική.

Δήλωση Αποστόλου

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Αποστόλου σχετικά με τους ελέγχους τροφίμων:

«Όσον αφορά το σημερινό μοντέλο ελέγχου τροφίμων έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας.

Προχωράμε σε μια θεσμική παρέμβαση συντονισμού όλων όσων σήμερα ασκούν αρμοδιότητες ελέγχου στα διάφορα στάδια της παραγωγικής και της μεταποιητικής διαδικασίας. Ενοποιούμε τους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Σημείο αναφοράς, Κεντρική Αρχή Ελέγχου θα είναι ο ΕΦΕΤ, με τη συμπαράσταση βεβαίως του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει άλλωστε και την εποπτεία του φορέα, και πάντα σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες τόσο του ΕΦΕΤ όσο και του υπουργείου.

Η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα στηριχθεί στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, όπου τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης θα συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων».

Δήλωση Αποστόλου για τις πολιτικές εξελίξεις

Τέλος, η δήλωση του κ. Αποστόλου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις:

«Νομίζω πως έχει γίνει πλέον πασιφανές ότι τελειώνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα έχει ως κατάληξη μια νέα συμφωνία, κυρίως μια συμφωνία η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για να λύσουμε τα προβλήματα ρευστότητας αλλά και πάνω απ’ όλα για να αρχίσουμε ν’ασχολούμαστε ουσιαστικά με το μεγάλο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεδομένου ότι μόνο μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να απεμπλακούμε θα έλεγα από ανάγκες οι οποίες μας οδηγούν στο να συμφωνούμε μερικές φορές και σε πράγματα τα οποία δεν αντιστοιχούν με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όμως ο ελληνικός λαός σε όλη αυτή την προσπάθεια στάθηκε και στέκεται δίπλα μας και να είναι σίγουρος ότι αυτές οι δεσμεύσεις που είχαμε απλά θα έχουν μια μετάθεση του χρόνου υλοποίησής τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία