BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Με τσιπς μήλου και πετιμέζι 100 χρόνια Zagorin

Υπόδειγμα συνεταιρισμού, με ανθρώπους που έχουν μάθει να εργάζονται ακούραστα, ομαδικά και με υπομονή, ο συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου κλείνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του το 1916 και γιορτάζει με σημαντικές νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το μέλλον του.

Με τσιπς μήλου και πετιμέζι 100 χρόνια Zagorin

2
0

Τα τσιπς αφυδατωμένου μήλου και 16 ακόμα προϊόντων που θα προέλθουν από την μεταποίηση του καρπού, όπως το πετιμέζι από φιρίκια (χωρίς ζάχαρη) είναι ορισμένες μόνο από τις ιδέες που βάζει μπροστά ο συνεταιρισμός, δίνοντας νέα διάσταση στο πετυχημένο σήμα ZAGORIN.

Το περίγραμμα της πολύχρονης ιστορίας του συνεταιρισμού και μια πρώτη ιδέα από το νέο όραμα των 700 συνεργαζόμενων αγροτών της Ζαγοράς Πηλίου, έδωσε, ο γενικός διευθυντής Διονύσης Βαλασσάς, ψυχή αυτά τα χρόνια του συνεταιρισμού,  σε μια σεμνή εκδήλωση – συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου στην Αθήνα.

Η συντακτική ομάδα της Agrenda και του AgroNews, σε μια ένδειξη τιμής για την πετυχημένη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων της Ζαγοράς κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα την ειδική έκδοση του περιοδικού Fresher με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνεταιρισμό και με εξώφυλλο από την  δραστηριότητα των μηλοπαραγωγών του Πηλίου. 


Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας .

Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).

Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί, ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς», με βασικές καλλιέργειες ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού .

Στη διάρκεια της πορείας του, παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1920-1940

-  Μεταφορά Προϊόντων δια θαλάσσης.

-Πρώτη φύτευση Starking Delicious

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1940-1950 : ΚΑΤΟΧΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ – ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΗ   (Παγκόσμια Ιστορία του Χρήματος-Βρετανικό μουσείο

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1950-1960 : Επέκταση της καλλιέργειας της  ποικιλίας Starking Delicious.  Η δεκαετία αυτή συνδέεται με  την εξάπλωση στην περιοχή της ποικιλίας μήλων Starking
 Delicious, ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες  της Ζαγοράς ώστε να αποδίδει προϊόντα υψηλής ποιότητας  και γεύσης .

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1964-1965 : Αναβίωση του Συνεταιρισμού.

Στη διάρκεια της πορείας  του, o Συνεταιρισμός παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής  και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες  της περιοχής και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της  χώρας.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1970-1980 : Θεμελίωση Του Εργοστασίου

(Ψυγείο- Συσκευαστήριο-Διαλογητήριο).

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς δημιουργεί τις δικές του Υποδομές με στόχο την συντήρηση και συσκευασία των αγροτικών προϊόντων της περιοχής .

Η Σταδιακή ανασυγκρότηση του Συνεταιρισμού γίνεται πραγματικότητα.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ  1980-1990:  Δεκαετία ορόσημο! Η Είσοδος της Χώρας μας στην ΕΟΚ είναι  πραγματικότητα.

- Την περίοδο αυτή θεσμοθετούνται επενδυτικοί  νόμοι οι οποίοι συμβάλλουν καταλυτικά στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του Συνεταιρισμού.

-Επίσης, πραγματοποιούνται μαζικές εγγραφές Μελών-Παραγωγών  ενώ παράλληλα ενδοεπιχειρησιακά παρατηρείτε στελέχωση της οργάνωσης με επιστημονικό προσωπικό με ιδιαίτερα υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο.

-Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης.

Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας

-τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα

 

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1990-2000: Χαρακτηρίζεται και ως η Δεκαετία  της εφαρμογής του Marketing  για το Συνεταιρισμό.

-Παράλληλα με το εμπορικό σήμα, συγκεντρώνονται και διακινούνται όλα τα είδη αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή (αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια) όπως και άλλες ποικιλίες μήλων (γκόλντεν, ρενέδες, φυρίκια) τα οποία είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας

-Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η   αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με  την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ.  1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών  προδιαγραφών

-Είναι πλέον φανερό, πως η ποιότητα των «επώνυμων» μήλων «ΖΑΓΟΡΙΝ» γίνεται συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή και η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2000-2010 : Κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής είναι ή Στροφή στον πρωτογενή τομέα με παράλληλη αναδιάρθρωση της καλλιέργειας . Επίσης εφαρμογή και κατοχύρωση πιστοποιήσεων  οι οποίες συνοδεύονται από τα κατάλληλα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων του Συνεταιρισμού.

-το σύνολο των, μήλων - αχλαδιών μας, σήμερα παράγεται με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» (πιστοποιήσεις κατά AGRO, και GLOBAL GAP), που εγγυώνται ότι είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

- Oλα τα παραπάνω είναι εφικτά, μετά από παρέμβαση του Συνεταιρισμού  και στον πρωτογενή τομέα με φυτώρια, αναλύσεις, τεχνική υποστήριξη παραγωγών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, εκπαιδευτικά ταξίδια των μελών (π.χ Ιταλία) κλπ.

-Εγκαθιστά συστήματα ιχνηλασιμότητας για να μπορεί να ανατρέχει από το ράφι των καταστημάτων, στον παραγωγό και κατόπιν στο αγροτεμάχιο που παρήχθησαν τα προϊόντα

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010-2015 : Ο Συνεταιρισμός  στην Οικονομία της Κρίσης

-Την περίοδο αυτή σημειώνεται ‘’χτύπημα’’ στις ακριβές κατηγορίες προϊόντων , ενώ  ταυτόχρονα εμφανίζουν αν άνοδο οι φθηνότερες κατηγορίες.

- Η επένδυση στην Εξωστρέφεια καθίσταται  μονόδρομος  για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων.

- Το Ρώσικο εμπάργκο είναι γεγονός. Οι αγορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που εξάγονταν στην Ρωσία να διοχετεύονται πλέον προς Νότια Ευρώπη- Βαλκάνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία