Στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα των νησιών των Κυκλάδων αναφέρθηκε – εκτός των άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου – στην Νάξο, στη Συνεδρία της Αγροτικής Ενότητας του 15ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, έχει υποβληθεί αίτημα επίσης, για καταχώριση της ονομασίας «Φάβα Αμοργού» ως ΠΓΕ. «Η υπηρεσία (σ.σ. του υπουργείου) αξιολόγησε το αίτημα και απέστειλε τις παρατηρήσεις της στην αιτούσα ομάδα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επανέλθει με διορθωμένο φάκελο».
Να σημειωθεί ότι στο Ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια Ενότητα των Κυκλάδων, η Φάβα Σαντορίνης, η Γραβιέρα Νάξου το τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, η κοπανιστή Κυκλάδων, η πατάτα Νάξου και το τοματάκι Σαντορίνης.