BACK TO
TOP
Brand name

Χωρίς προστασία της προέλευσης οι ΠΟΠ «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής»

Σε συμβιβασμό που τελικά αποβαίνει σε βάρος του ελληνικού προϊόντος και ακυρώνει την ονομασία της προέλευσής του κατέληξε η ελληνική πλευρά προκειμένου να πάρει την έγκριση για να χρησιμοποιεί το σήμα ΠΟΠ «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» (Prasines Elies Chalkidikis).

Χωρίς προστασία της προέλευσης το ΠΟΠ «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής»

2
0
Όπως προκύπτει από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνώρισε το σήμα ΠΟΠ, αρχικά «το Βέλγιο και μια ιδιωτική εταιρεία του Καναδά υπέβαλαν ένσταση κατά της καταχώρισης. Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ενισταμένων... η καταχώριση της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» (Prasines Elies Chalkidikis) δεν θα πρέπει να αποτρέπει την εμπορική διάθεση προϊόντος, στην επισήμανση του οποίου περιλαμβάνεται ο όρος «ποικιλίας Χαλκιδικής», εφόσον το εν λόγω προϊόν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη ποικιλία ή προέρχεται από αυτήν, δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και η χρήση της ονομασίας της δεν θίγει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Δυνάμει της συμφωνίας οι εν λόγω προϋποθέσεις θα πληρούνται εάν η ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος, σε λογική απόσταση από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και υπό τον όρο ότι συνοδεύεται από την ένδειξη του τόπου προέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική.»
Ουσιαστικά, μπορεί να χρησιμοποιεί την ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» όποιος μεταποιητής ή τυποποιητής θέλει, ανεξάρτητα από το πού γίνεται η μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό ήταν ένα αίτημα και των Ελλήνων μεταποιητών, αφού ένα μεγάλο ποσοστό της τυποποιείται εκτός του νομού Χαλκιδικής, αλλά με το συγκεκριμένο κανονισμό ανοίγει διάπλατα η πόρτα και για τους μεταποιητές του εξωτερικού
Όπως επισημαίνεται, επιπλέον, «οι εν λόγω προϋποθέσεις θα πληρούνται εάν η ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος, σε λογική απόσταση από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και υπό τον όρο ότι συνοδεύεται από την ένδειξη του τόπου πρoέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική»
Επιπλέον, ο κανονισμός αλλάζει κάποιες από τις προδιαγραφές παρασκευής των Πράσινων Ελιών Χαλκιδικής ΠΟΠ. Το γαλακτικό και το κιτρικό οξύ προστίθενται στον κατάλογο των συντηρητικών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, ενώ η περιεκτικότητα του διαλύματος άλμης σε χλωριούχο νάτριο στο στάδιο της ζύμωσης περιορίζεται στο 8,5%
Από το 2006, οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής προσπαθούν να κατοχυρωθούν ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δελτίο Τύπου της ΕΑΣ Χαλκιδικής

Κατοχυρώθηκαν ως ΠΟΠ οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής

Μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια για την κατοχύρωση της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής που άρχισε το 2003 επιτέλους σήμερα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2012, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. η καταχώριση στο μητρώο των προϊόντων ΠΟΠ, των Πράσινων Ελιών Χαλκιδικής.
Φορέας υλοποίησης του ΠΟΠ ήταν η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ» που μέλη της είναι η ΕΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και η ΕΑΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ενιστάμενων, δυνάμει της οποίας οι προδιαγραφές και η σύνοψη τροποποιήθηκαν με την προσθήκη του γαλακτικού και του κιτρικού οξέος στον κατάλογο των επιτρεπόμενων συντηρητικών και με τον περιορισμό σε 8,5 % της περιεκτικότητας του διαλύματος άλμης σε χλωριούχο νάτριο στο στάδιο της ζύμωσης.
Η Ελλάδα και οι ενιστάμενοι συμφώνησαν επίσης ότι η καταχώριση της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» (Prasines Elies Chalkidikis) δεν θα πρέπει να αποτρέπει την εμπορική διάθεση προϊόντος, στην επισήμανση του οποίου περιλαμβάνεται ο όρος «ποικιλίας Χαλκιδικής», εφόσον το εν λόγω προϊόν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη ποικιλία ή προέρχεται από αυτήν, δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές και η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν θίγει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Δυνάμει της συμφωνίας οι εν λόγω προϋποθέσεις θα πληρούνται εάν η ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος, σε λογική απόσταση από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και υπό τον όρο ότι συνοδεύεται από την ένδειξη του τόπου προέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΑΣ Χαλκιδικής

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Χαλκιδικής κ. Γλαράκης Φώτιος δήλωσε :
Επιτέλους μια μακροχρόνια προσπάθεια των Δυο Ενώσεων Χαλκιδικής και Πολυγύρου έφτασε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα που είναι η αναγνώριση ως ΠΟΠ της Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής. Πρωτεργάτες αυτής της ιδέας ήταν οι τότε Πρόεδροι των δυο Ενώσεων κ. Δριβελέγκας Ιωάννης πρόσφατα υφυπουργός ΥΠΑΑΤ και κ. Γαλανόπουλος Χαράλαμπος καθώς και ο τότε Αντινομάρχης Χαλκιδικής κ. Μουτάφης Ιωακείμ.
Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας έγινε μετά από πολλούς και δύσκολους αγώνες των δυο νυν Προέδρων των Ενώσεων Χαλκιδικής και Πολυγύρου με τελική προσπάθεια την αντιμετώπιση των ενστάσεων πρόσφατα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα με σημαντική συμβολή σε αυτήν του τέως Ευρωβουλευτή και συντοπίτη μας κ. Σχοινά Μαργαρίτη.
Ο αγώνας όμως του ΠΟΠ δεν τελειώνει εδώ. Απαιτείται η σωστή διαχείριση αυτής της κατάκτησης από όλους μας και κυρίως από τους παραγωγούς αλλά και τους μεταποιητές.



Διαβάστε εδώ τον κανονισμό της Ε.Ε.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία