BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Ελάχιστη παραγωγή για πριμ βιολογικών θέτει ο Τσιρώνης

Όριο ελάχιστης παραγωγής στην ενίσχυση των Βιολογικών θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων, που γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο κριτήριο δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης.

Ελάχιστη παραγωγή για πριμ βιολογικών θέτει ο Τσιρώνης

3
2

«Πρέπει να αλλάξει η πολιτική των στρεμματικών ενισχύσεων στα Βιολογικά χωρίς όμως να πάμε σε μια συνδεδεμένη με την ποσότητα ενίσχυση που θα αποτελούσε αδικία για κάποιους από τους παραγώγους». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης στην ομιλία του την Τετάρτη 28 Ιουνίου σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της Βιολογικής Γεωργίας». Ο ίδιος έθεσε δε το ζήτημα να τεθεί ένα όριο ελάχιστης παραγωγής.


Για το πρόβλημα με την τελευταία προκήρυξη έδειξε ως αιτία του προβλήματος τη δομή των πιστοποιητικών οργανισμών που οδήγησαν περισσότερους παραγωγούς οι οποίοι δεν ανήκουν στη βιολογική παραγωγή να αιτηθούν επιδότηση. Γεγονός που συνδέεται και με τη στρεμματική ενίσχυση.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε «εμείς αναστείλαμε άμεσα  το μέτρο αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τη φυτική παραγωγή. Ωστόσο τώρα περιμένουμε θετική απάντηση από τον κύριο Χόγκαν για να τεθούν ως κριτήρια η εμπειρία και το ποσοστό της έκτασης που καλλιεργείται βιολογικά.»

 Τέλος, στα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ο κύριος Τσιρώνης πρόσθεσε την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου για την οποία το κράτος χρειάζεται να προχωρήσει σε γενεά παρέμβαση. «Για να εμβολιάσουμε με κόσμο την ύπαιθρο θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι Αμερικάνοι μετά το κραχ, υλοποιώντας έργα δεκαετίας ή πενταετίας στη δάσωση, τα μικρά φράγματα, έργα ύδρευσης κ.α. ώστε να γυρίσει ο κόσμος πίσω. Γιατί μόνο με την επιδότηση δεν μπορεί κανείς να σταθεί. Περεταίρω η στρατηγική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Δραστική μείωση των εισροών με το να σπάσουμε τις ολιγοπωλιακές συμπεριφορές

2. Καλή τυποποίηση και οργάνωση agrilogistics για καλύτερες τιμές

3. Να σπάσουμε τις ελληνοποιήσεις

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την IFOAM EU, τον Σύλλογο Βιοαγορών Αττικής, τη ΔΗΩ και τη Βιοελλάς και θα επικεντρωθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στην ανάπτυξη του βιολογικού τομέα στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση αναμένονται να συμμετέχουν φορείς από την τοπική διοίκηση και αυτοδιοίκηση της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών και εταιρειών από τον τομέα της βιολογικής γεωργίας.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2017 09:42arnoub

Έχετε απολύτως δίκαιο και μπορώ να πώ ότι αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ τα κατάφερνε να διεκπεραιώνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, η μόνη επιτυχία είναι ότι επικαλεί ΘΕΣΜΟΥΣ τους εξω λωποδύτες, τη τρόϊκα. Αν δεν ήταν τόσο τραγικό θα ήταν να σκάς στα γέλεια

Απάντηση

29-06-2017 09:12Χρήστος

Τα προβλήματα στην προκυρηξη βιολογικών προήλθαν απο το κριτήριο νατουρα που καμία σχέση δεν είχε με τα προηγούμενα προγράμματα με αποτέλεσμα να μπουν στα βιολογικά άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο και να μείνουν έξω παλιοί και έμπειροι βιοκαλλιεργητές, το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτο μπάχαλο, επίσης ενώ ήδη οι αιτήσεις ήταν υπεράριθμες η πολιτική ηγεσία αποφάσισε παράταση είκοσι ημερών για νέες αιτήσεις τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα το προγράμμα. Το προγράμμα απέτυχε λοιπόν απο λάθος χειρισμούς της πολιτικής ηγεσία που προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους προσπάθησε να κατευθύνει τα βιολογικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ωραίος ο υφυπουργός για όλα φταίνε οι άλλοι και αυτοί δεν φταίνε για τίποτα, οι βιοκαλλιεργητές έχουν να πληρωθούν απο το 14 και η εφορία ξυρίζει μπαίνει και σηκώνει τους λογαριασμούς αφήνοντας σε απόγνωση τους αγρότες. Θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά όλα αυτά κύριοι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία