BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Τα βρίσκει σκούρα φέτος στην αγορά το επιτραπέζιο ροδάκινο

Στις αποθήκες στοιβάζεται η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου, µε τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Τα βρίσκει σκούρα φέτος στην αγορά το επιτραπέζιο ροδάκινο

2
0
Βασικές αιτίες, η υπερπαραγωγή του προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - ιδίως σε Ισπανία και Ιταλία - σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, που έχουν οδηγήσει τις τιµές στα 20 µε 25 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη τιµή πέρυσι έφθανε στα 40-45 λεπτά (και λόγω της µειωµένης παραγωγής)

Από την πλευρά τους συνεταιριστές και έµποροι επικαλούνται την κρίση, τη µειωµένη ζήτηση σε συνδυασµό µε τη µεγάλη προσφορά που επικρατούν στις αγορές στόχους για το ελληνικό προϊόν (Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία). Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών – Οµάδων Παραγωγών Ηµαθίας Χρήστος Γιαννακάκης κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία του εµπορίου, που προσφέρει εξευτελιστικές τιµές και διαµορφώνει επίπεδα πάρα πολύ χαµηλά. Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι «δεν παρέχεται στους αγρότες η εξασφάλιση των πληρωµών κι όταν κάποιοι έµποροι, εκµεταλλευόµενοι την ανάγκη του παραγωγού για µετρητά, πληρώνουν προκαταβολικά, η τιµή είναι εξευτελιστική».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Νάουσας Κώστας Ταµπακιάρης χαρακτηρίζει πάρα πολύ δύσκολη τη φετινή χρονιά για το ροδάκινο, λόγω της µειωµένης ζήτησης από χώρες, όπως Ουκρανία, Πολωνία και Ρωσία, ενώ τονίζει το πρόβληµα που έχει προκύψει µε την ισοτιµία ευρώ – ρούβλι.

Για πανικό στους εµπόρους µε αφορµή την υποτίµηση στο ρούβλι κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Α.Σ. Μέσης Ευάγγελος Μπαλτζής, ο οποίος συµπληρώνει ότι «παρά τις χαµηλές τιµές, δεν καταναλώνουν ροδάκινα όπως άλλοτε, Ουκρανοί, Ρώσοι και Πολωνοί»

Έντονα προβλήµατα αντιµετωπίζουν συνεταιριστές και έµποροι µε τις συµφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο ∆ιευθυντής του Α.Σ. Μελίκης Γιάννης Παπάζογλου, ο οποίος σηµειώνει ότι «ο συνεταιρισµός έχει συνάψει εµπορικές συµφωνίες, οι οποίες εφόσον δεν εκπληρωθούν, τότε θα χαθούν πελάτες και εµείς θα γίνουµε αναξιόπιστοι»

Κατά τον πρόεδρο του Α.Σ. VENUS GROWERS Θεολόγη Καραϊνδρο, η κρίση στις κύριες αγορές µας, Ρωσία και Ουκρανία, η µείωση της ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έλλειψη συντονισµένης προσπάθειας από τους διακινητές, είναι οι βασικοί λόγοι για τις πολύ άσχηµες συνθήκες της αγοράς. «Η φετινή χρονιά να είναι η αφορµή για ένα νέο ξεκίνηµα προς τη σωστή κατεύθυνση», επισηµαίνει ο ίδιος

Με αυτό συντάσσεται και ο υπεύθυνος εµπορίας φρέσκων φρούτων της Ευρωφάρµ Μιχάλης Χαλκίδης, ο οποίος υπογραµµίζει ότι «δεν υπάρχει η γενικότερη πολιτική κατεύθυνση για τη σωτηρία των παραγωγών και του προϊόντος τους, ούτε σε κεντρικό, αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία