BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Συστάσεις για τις ασθένειες της υπαίθριας ντομάτας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών της επιτραπέζιας και βιομηχανικής υπαίθριας τομάτας δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, στους καλλιεργητές.

Έντομα μυζούν την ντομάτα

3
0

Με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, σχετικά με τους αλευρώδεις, τον τετράνυχο, την tuta absoluta, τα ακάρεα, το πράσινο σκουλήκι, οι ειδικοί αναλύουν τα συμπτώματα στην καλλιέργεια και προτείνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις ανά ασθένεια.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

Αλευρώδης (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci.)

Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι έως υψηλοί στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.

Οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.).

 

Τετράνυχος (Tetranychusurticae)

Συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετράνυχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, bifenazate, abamectin, κ .α.)

 

Ακάρεα (Αculopslycopercici)

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του το άκουλους στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για την μεγάλη ανάπτυξη των πληθυσμών του εντόμου.

Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή - καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Οι ειδικοί συστήνουν οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α.

 

Τuta absoluta

Οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων βρίσκονται σε εξέλιξη (οι πληθυσμοί του εντόμου υψηλοί 70-100 άτομα/3 ημέρες/παγίδα). Συνεχίζονται οι προσβολές από το έντομο στα φύλλα και στους καρπούς.

Συστήνεται στους καλλιεργητές να γίνουν επεμβάσεις με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: bacillus thuringiensis, spinosad, indoxacarb, emamectin, abamectin, chlorantraniliprole κ.α.).

Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της Τuta absoluta να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες).

 

Πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigerra)

Σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκαν προσβολές από το πράσινο σκουλήκι στους καρπούς στις μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες της επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι εκτός από την άμεση προσβολή ευνοείται δευτερογενώς και η ανάπτυξη ασθενειών στους καρπούς.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά. Για την ορθή αντιμετώπιση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής (ψεκάζουμε όταν στα εκατό τοματάκια επί της γραμμής τα 3-5 είναι προσβεβλημένα από το πράσινο σκουλήκι).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία