BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Νοτιότερα πάνε τα συμπύρηνα, συμβολαιακή Venus στο αχλάδι

Όλο και πιο σαφής γίνεται το τελευταίο διάστηµα µια τάση µετακίνησης παραδοσιακών δενδρωδών καλλιεργειών της Β. Ελλάδας προς νοτιότερες περιοχές, ένα φαινόµενο που αποδίδεται τόσο στο ενδιαφέρον των παραγωγών για νέες «ιδέες» στην εκµετάλλευσή τους, όσο και των µεταποιητών για εξασφάλιση σοδειάς ακόµη και σε αντίξοες σε µία περιοχή συνθήκες, εισάγοντας και στην Ελλάδα τη δηµοφιλή λογική της «διαχείρισης κινδύνου», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Νοτιότερα πάνε τα συμπύρηνα, συμβολαιακή Venus στο αχλάδι

8
6
Χαρακτηριστικά παραδείγµατα η µετακίνηση της καλλιέργειας συµπύρηνου ροδάκινου στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βελεστίνου αλλά και του βιοµηχανικού αχλαδιού από τη Βέροια στη Βοιωτία στην περίπτωση της πρωτοβουλίας της συνεταιριστικής Venus για επέκταση της συµβολαιακής καλλιέργειας της ελληνικής ποικιλίας Sissy, για λόγους επιµερισµού κινδύνου.


Βέβαια η στροφή των καλλιεργητών στα δέντρα δεν αποτελεί πάντα αποτέλεσµα βαθύτερης µελέτης µε αποτέλεσµα µια επιλογή όπως π.χ. τα συµπύρηνα ροδάκινα, µε την οποία οι αγρότες της Ηµαθίας ασχολούνται µια ζωή, για την πλειοψηφία των Θεσσαλών παραγωγών να συνιστά µια νέα, άγνωστη και ενδεχοµένως καινοτόµο καλλιέργεια που ενέχει πολλούς κινδύνους, τους οποίους εντείνει το γεγονός οτι στην περίπτωση των δένδρων η στροφή δεν είναι εύκολη.
Το κόστος εγκατάστασης είναι µεγάλο και ο χρόνος αναµονής, µέχρι την παραγωγή, πολύς. Τυχόν σφάλµατα δεν διορθώνονται εύκολα, αντίθετα συνοδεύουν το παραγωγικό αποτέλεσµα της φάρµας και την οικονοµική θέση των διαχειριστών της για πολλά χρόνια.       


Σε Βοιωτία και Σέρρες ψάχνει παραγωγούς η Venus για το πρόγραµµα της συµβολαιακής στο αχλάδι
Να υποκαταστήσει µε εγχωρίως παραγόµενη α’ ύλη τις αθρόες εισαγωγές βιοµηχανικού αχλαδιού για την κάλυψη της βιοµηχανίας κοµπόστας επιχειρεί η Venus εφαρµόζοντας εδώ και τρία χρόνια το πρόγραµµα συµβολαιακής ενώ από φέτος ακολουθεί τα βήµατά της και η Kronos.


Πιο συγκεκριµένα η Venus προσφέρει στους παραγωγούς 20ετές συµβόλαιο και τους παρέχει δωρεάν τα φυτά της αρχικής εγκατάστασης στην περίπτωση της στάνταρ παλµέτας (125 φυτά στο στρέµµα), ενώ έχει συνάψει συµφωνία µε τα φυτώρια «Farm Hellas», στα οποία ανήκει -και µάλιστα µε κατοχύρωση πατέντας στον εθνικό κατάλογο, όσο και στον οργανισµό CPVO- η ποικιλία Sissy. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Venus σχεδιάζει σήµερα την επέκταση της καλλιέργειας και σε άλλα σηµεία της ελληνικής επικράτειας στη Στερεά Ελλάδα και σε άλλους νοµούς στην Κεντρική Μακεδονία ενώ  την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έγινε σχετική παρουσίαση της ποικιλίας, από τη γεωπόνο Σοφία Κεµπαπίδου της Farm Hellas και τον Χρήστο Γιαννακάκη, σε πάνω από 120-130 δυνάµει ενδιαφερόµενους παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, σε συνεργασία µε την οργάνωση «Αιχµέας».




Στην υπέρπυκνη φύτευση η Sissy δίνει έως 5,5 τόνους το στρέμμα από τον 2ο χρόνο

«Πρόκειται για µια ελληνική ποικιλία, µε µεγάλη ανθεκτικότητα στο βακτηριακό κάψιµο, στην προσβολή από τη ψύλλα, και στο φουζικλάδιο και στη σεπτόρια, σε σχέση µε ανταγωνιστικές», τονίζει η γεωπόνος Σοφία Κεµπαπίδου, από τα φυτώρια Farm Hellas, προσθέτοντας πως προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο της Seckel και έχει δικό της χαρακτηριστικό άρωµα και γεύση.

Η άνθιση της «Sissy» είναι µεσοπρώιµη, λίγες ηµέρες µετά τις «Κοντούλα», «Coscia», «Κρυστάλλια ή Τσακώνικη» και πριν τη «Santa Maria» και επικονιάζεται κυρίως από τις Coscia και Santa Maria. Η καρπόδεσή της είναι πολύ ικανοποιητική, η καρποφορία φέρεται κυρίως στις αιχµές και λαµβούρδες και όπως τονίζεται για το λόγο αυτό έχει ελάχιστο κόστος κλαδεµάτων


Ο καρπός κατά τη συγκοµιδή, που γίνεται το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου, όταν έχει αποκτήσει διαλυτά στερεά συστατικά (∆ΣΣ) 12-14%, είναι πράσινος, µε πορτοκαλί επίχρωµα στη λιαζόµενη πλευρά, ενώ το µέγεθός του χαρακτηρίζεται µέσο ως µεγάλο, βάρους 200–250 γρ. έκαστο, µε τραγανή κι αρωµατική σάρκα, χωρίς λιθώδη κύτταρα

«Ωριµάζει 15 ηµέρες πριν από τη Highland και συντηρείται από 6 έως 9 µήνες στους -0,5 βαθµούς Κελσίου έως -1 βαθµό Κελσίου, σε κοινή ψύξη και σε ελεγχόµενη ατµόσφαιρα», τονίζει η κυρία Κεµπαπίδου, για τα αχλάδια της Sissy.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

14-06-2018 22:31γιαννης

Ας βαλουν κανενα βιντεο με τους 5,5 τονους το στρεμμα, για να δουμε αν λεει αληθεια η εταιρια, ή οι παραγωγοι που τα καλλιεργουν.

Απάντηση

26-02-2017 23:43Giorgos

ΔΥΛΑΔΗ ΤΙΣ ΕΧΧΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ ΚΟΣΙΑ ΣΆΝΤΑ ΜΑΡΊΑ ΌΠΩΣ ΛΈΝΕ Κ ΤΠΤ. ΑΝΘΟΦΟΡΊΑ ΈΧΕΙ? ΜΉΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΆΤΙ ΣΩΣΤΆ.

Απάντηση

10-03-2016 12:15ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑ

Καποια στιγμη καποιος θα πρεπει να κανει μηνυση σε αυτους τους ανθρωπους που νομιζουν οτι κοροιδευουν τον κοσμο ολα τα παραπανω για την ποικιλια ειναι τρελα και ψεματα την εχω 6 χρονια και δεν εχω παρει παραγωγη με παρα πολυ μεγαλη φροντιδα. Στην υπερπυκνη δυτευση λεει 5,5 τονους το στρεμα χα χα χα αν ειναι δυνατον ρε ψευτες υπερπυκνη για να σας πουλησουνε πολλα δεντρα και να μην ξερετε απο που σας ειρθε....

Απάντηση

05-03-2016 22:12Aek21

Ψέμα....

Απάντηση

03-03-2016 18:39Αγροτης

Μακρυα απο αυτην την ποικιλια την εχω 7 χρονια οσα λενε ειναι ψεματα και ψιλα εχει ολες τις ασθενιες...και παραγωγη 100 κιλα το στρεμα με το ζορι...η χειροτερη επενδυση που εκανα μην πιστευετε σε λογια γιτι και εγω ετσι την πατησα.....

Απάντηση

02-03-2016 23:50Γεωπόνος

5,5 τόννους στο 2 έτος , το άλλο με το Τοτο το ξέρετε;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία