BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ένα ωφέλιμο έντομο θα σώσει τις καστανιές της Μακεδονίας από τη σφήκα

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους δενδρώνες του νομού Πιερίας από την σφήκα της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, το οποίο ωστόσο επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας του αναπληρωτή υπουργού Μάρκου Μπόλαρη με τον βουλευτή Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Αστέριο Καστόρη.

Οι ευκαιρίες που φέρνει η καλλιέργεια καστανιάς

2
0
Η σφήκα της καστανιάς Dryocosmus  kuriphilus Yasumatsu καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 στα πλαίσια επισήμων ελέγχων. Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου ετοίμασαν πρόγραμμα με θέμα «Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis στο νομό Πιερίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή, η υποβολή του προγράμματος  για την χρηματοδότησή του από το Πράσινο Ταμείο και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020  είναι σε τελικό στάδιο. Σκοπός είναι την  επόμενη κατάλληλη εποχή (λόγω βιολογίας του εντόμου το Μάιο του 2017) να μπορούν να γίνουν εξαπολύσεις του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis, δεδομένου ότι το πρόβλημα της Σφήκας της Καστανιάς επεκτάθηκε ήδη και σε άλλες περιοχές στη Μακεδονία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία