BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στην πράσινη κορυφή οι πρώτες μολύνσεις από φουζικλάδιο στην αχλαδιά

Οι μολύνσεις της νέας βλάστησης της αχλαδιάς από φουζικλάδιο αρχίζουν με την εμφάνισή της (βλαστικό στάδιο Γ3-Δ /πράσινη κορυφή) και προέρχονται από ασκοσπόρια που αναπτύσσονται το χειμώνα στα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα.

Με φόρα η Μύγα της Μεσογείου

0
0

Για να βλαστήσουν τα ασκοσπόρια πάνω στις ευπαθείς πράσινες επιφάνειες και να γίνει μόλυνση, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επιφάνειες αυτές να είναι βρεγμένες.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου, στις πεδινές περιοχές η ποικιλία «Κρυστάλλι» βρίσκεται στο στάδιο Β-Γ, και στις ορεινές περιοχές η ποικιλία «Κρυστάλλι» στο στάδιο Β. Οδηγίες: Ψεκασμός σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς στο ευαίσθητο στάδιο Γ3-Δ με ένα εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Βακτηριακό κάψιμο

Οι ειδικοί καλούν τους καλλιεργητές να επέμβουν ως εξής:

1. Στο στάδιο (Γ3-Δ) προληπτική επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή Λαμιναρίν (ενισχύει την αντίσταση του φυτού στο βακτηριακό κάψιμο) ή Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum strain D747, ή Φοσετύλ -Αλ .

2. Στην έναρξη της ανθοφορίας (10% άνθηση) προληπτικά με Aureobasidium pulluans dsm 14940 & 14941. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αυτής της επέμβασης θα πρέπει να μειωθεί το ΡΗ του ψεκαστικού διαλύματος, ενώ η θερμοκρασία του να είναι μικρότερη από 30ο C. Αν υπάρξει εμφάνιση προσβολής να γίνει επέμβαση με Bacillus subtilis strain QST 713. Επιβάλλεται συνεχής έλεγχος των δενδροκομείων για τον έγκαιρο εντοπισμό προσβολών.

Υπογραμμίζεται ότι τα προσβεβλημένα μέρη πρέπει να αφαιρούνται άμεσα με μέρος υγιούς ιστού και να καίγονται.

Ψύλλα

Στις πρώιμες περιοχές εφόσον δεν έχει γίνει ως τώρα καμία επέμβαση, μπορεί άμεσα (ως το στάδιο Γ3) να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα με ωοκτόνο δράση σε συνδυασμό με θερινό λάδι .

Αντίστοιχα, σΣτις ορεινές περιοχές να γίνει άμεσα επέμβαση χρησιμοποιώντας θερινό πολτό σε συνδυασμό με πυρεθρίνες, με σκοπό και τον περιορισμό των αυγών που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.

Η επέμβαση για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε μέρα ηλιόλουστη και ζεστή, προκειμένου τα ενήλικα να βρίσκονται πάνω στα δένδρα και εφ? όσον η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά τους 10 oC.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία