Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, οι καλλιεργητές θα εντοπίσουν ως συμπτώματα, την εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ασθένεια, η οποία προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea
Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30oC (άριστη θερμοκρασία 25-26oC) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του
Σχετικά με την καταπολέμηση του ωίδιου, συστήνονται τα εξής
1) Αφαιρούνται και απομακρύνονται από το χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο
2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α. και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα
 
Βοτρύτης (Βotrytis cinerea)
H ασθένεια είναι συνήθης και πολύ σοβαρή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες της αγγουριάς, προσβάλλοντας όλα τα μέρη του φυτού (στελέχη, φύλλα, καρποί και μίσχοι). Στην αγγουριά η μόλυνση αρχίζει συνήθως από το άνθος και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο κορυφαίο τμήμα του καρπού
Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-30o C (άριστη θερμοκρασία 18-23oC) και υψηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες, κακός αερισμός), αναφέρουν οι ειδικοί και συστήνουν τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας
1) Μείωση της υγρασίας, αυτό επιτυγχάνεται με αραιή φύτευση, οι χώροι των θερμοκηπίων να αερίζονται καλά, οι αρδεύσεις να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας ώστε να γίνεται γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών
2) Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων
3) Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. 4) Χημική καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως, iprodione, fludioxonil, cypodinil,fludioxinil, tebuconazole,penthiopyrad κ.α.
 
Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων
Συστήνονται τα εξής
1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin methiocarb, beaveria bassiana strain atcc74040κ.α..
Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30oC (άριστη θερμοκρασία 25-26oC) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του
Σχετικά με την καταπολέμηση του ωίδιου, συστήνονται τα εξής
1) Αφαιρούνται και απομακρύνονται από το χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο
2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α. και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα
 
Βοτρύτης (Βotrytis cinerea)
H ασθένεια είναι συνήθης και πολύ σοβαρή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες της αγγουριάς, προσβάλλοντας όλα τα μέρη του φυτού (στελέχη, φύλλα, καρποί και μίσχοι). Στην αγγουριά η μόλυνση αρχίζει συνήθως από το άνθος και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο κορυφαίο τμήμα του καρπού
Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-30o C (άριστη θερμοκρασία 18-23oC) και υψηλή σχετική υγρασία περιβάλλοντος (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες, κακός αερισμός), αναφέρουν οι ειδικοί και συστήνουν τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας
1) Μείωση της υγρασίας, αυτό επιτυγχάνεται με αραιή φύτευση, οι χώροι των θερμοκηπίων να αερίζονται καλά, οι αρδεύσεις να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας ώστε να γίνεται γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών
2) Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων
3) Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. 4) Χημική καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως, iprodione, fludioxonil, cypodinil,fludioxinil, tebuconazole,penthiopyrad κ.α.
 
Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι στις αγγουριές οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και είναι φορείς ιώσεων
Συστήνονται τα εξής
1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin methiocarb, beaveria bassiana strain atcc74040κ.α..