BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Με τα πρώτα συμπτώματα ψεκασμός στα αγγούρια για το ωίδιο

Μικρές, λευκές κηλίδες στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και τους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις διαπιστώνουν αυτό το διάστημα οι καλλιεργητές με υπαίθρια αγγούρια στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Πρώτα ίχνη περονόσπορου στις αγγουριές θερμοκηπίου κεντρικής Ελλάδας

3
0

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών πρόκειται για ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

Όσον αφορά την καταπολέμησή του οι γεωπόνοι συστήνουν τα εξής:

1) Αφαιρούμε από τα φυτά τα φύλλα με έντονη  προσβολή από το παθογόνο και τα καταστρέφουμε.  

2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως bupirinate, pyraclostrobin, azoxystribin, copper oxychloride κ.α...

Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

 

Τετράνυχος  (Tetranychus urticae)

Συνεχίζεται η εμφάνισή του τετρανύχου στις καλλιέργειες με Αγγουριές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Οι γεωπόνοι τονίζουν ότι απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης, σύμφωνα με τους γεωπόνους, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και ή άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα να αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κ .α.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία