BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Μαθήματα καλλιέργειας νωπών ροδιών από την Ερμιόνη

Τα μυστικά της καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδιού αποκαλύπτει στην Agrenda ένας παραγωγός από την Ερμιόνη της Αργολίδας, την πατρίδα της ελληνικής ροδιάς. Βρεθήκαμε στο αγρόκτημα του Δημήτρη Κόντου έξω από την Ερμιόνη, την ώρα που γινόταν η συγκομιδή του καρπού, αφού το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του ροδιού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα είτε πρόκειται για το νωπό είτε γι’ αυτό που προορίζεται για χυμό.

Νέοι Αγρότες και Περσεφόνη στην Αργολίδα

1
1

Στην Ερμιόνη βρίσκεται η μοναδική παραδοσιακή και συστηματική καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα, με σκοπό την παραγωγή και διάθεση νωπού προϊόντος. Μάλιστα, χρυσές δουλειές φαίνεται ότι κάνουν όσοι καλλιεργητές της περιοχής έχουν ξεκινήσει να διαθέτουν σε άλλους αγρότες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου δενδρύλλια της ξακουστής ποικιλίας “Ερμιόνη”.

Η συγκεκριμένη ποικιλία θεωρείται η ιδανική για το κλίμα της Πελοποννήσου, αλλά και για τα γούστα του καταναλωτή, αφού οι καρποί της έχουν γλυκιά γεύση και μαλακούς σπόρους. Στα “μείον” συγκαταλέγεται το γεγονός ότι έχει μαλακή φλούδα, σαν σφουγγάρι, η οποία απορροφά την υγρασία, με αποτέλεσμα να τη βλάπτουν σοβαρά οι πολλές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και η υψηλή πρωινή υγρασία στις πεδιάδες. Γι’ αυτό και η Ερμιονίδα θεωρείται ότι διαθέτει το καλύτερο μικροκλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς, ως ξηροθερμική περιοχή. 

Έτσι, ο κ. Κόντος συστήνει στους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να προσέξουν τα εξής:

1. Να επιλέξουν χωράφια με μικροκλίμα ανάλογο με αυτό της Ερμιονίδας (ξηρό, με δύο-τρεις βροχές το Σεπτέμβριο και με αρκετό “αερισμό”).

2. Να μη ρίχνουν κάθε χρόνο ζιζανιοκτόνο για τα χόρτα, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι βλάπτει μακροχρόνια τα δέντρα. Να εναλλάσσουν με φρεζάρισμα ανάμεσα στις γραμμές και χορτοκοπτικό κοντά στον κορμό.

3. Να καθαρίζουν τον κορμό από τα “άγρια” που φυτρώνουν από τη ρίζα.

4. Η ροδιά χρειάζεται φωσφορούχα και καλιούχα λιπάσματα, καθώς και σίδηρο και μαγνήσιο.

5. Να συλλέγουν τους καρπούς που έχουν ένα “πιτσιλωτό” ροζ χρώμα και λευκό. Οι ροδοκόκκινοι καρποί προτιμώνται από τους καταναλωτές, αλλά το χρώμα τους οφείλεται στον ήλιο.

6. Οι απώλειες σε καρπό φτάνουν στο 30%, ανάλογα και με τη χρονιά.

7. Να ενημερώνουν τους καταναλωτές-πελάτες τους για το γεγονός ότι ποτέ τα λεία και κατακόκκινα ρόδια δεν είναι τα καλύτερα. Αντίθετα, όσα έχουν “ραγάδες” είναι πιο γλυκά.

8. Να διαλέγουν τους καρπούς, έτσι ώστε τους ελαφρά ραγισμένους να τους διοχετεύουν αμέσως στην αγορά και τους λείους να τους φυλάσσουν στο ψυγείο έως και τρεις μήνες, αν και στον τρίτο μήνα θα υπάρξουν αρκετές απώλειες από την υγρασία. Τέλος, ο κ. Κόντος προειδοποιεί ότι σύντομα η παραγωγή ροδιού θα αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό, λόγω της προσθήκης συνεχώς νέων φυτειών σ ε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής παραγωγού. Η λύση που προτείνει, τουλάχιστον για την περιοχή του, είναι να αναγνωριστεί το ρόδι της Ερμιόνης ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

 

Ερμιόνη

Θεωρείται η ιδανική για το κλίμα της Πελοποννήσου, αλλά και για τα γούστα του καταναλωτή, αφού οι καρποί της ποικιλίας “Ερμιόνη” έχουν γλυκιά γεύση και μαλακούς σπόρους.

Η παραγωγή της Ερμιόνης είναι οργανωμένη από το χωράφι μέχρι το ράφι του σούπερ-μάρκετ και τον πάγκο της λαϊκής αγοράς. Υπάρχουν στην περιοχή ιδιωτικά ψυγεία-αποθήκες, τα οποία είτε είναι ιδιόκτητα είτε υπενοικιάζουν χώρο στους παραγωγούς. Επίσης, υπάρχουν δύο συσκευαστήρια, στα οποία γίνεται διαλογή με το χέρι. Επισκεφθήκαμε το συσκευαστήριο του Ιωσήφ Μερτύρη, όπου μας εξήγησε ότι η μηχανή διαλογής αχρηστεύθηκε, αφού οι καρποί “μελανιάζουν”.

Στη συνέχεια οι καρποί συσκευάζονται σε χάρτινα τελάρα και διατίθενται σε σούπερ-μάρκετ και στις κεντρικές λαχαναγορές. Πολλοί παραγωγοί, λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα, επιλέγουν να πωλούν το προϊόν τους μέσω των λαϊκών αγορών. Ο “ξεναγός” μας στην Ερμιονίδα, ο κ. Κόντος έχει πιστοποιηθεί από το 2005 από τον Οργανισμό “ΔΗΩ” για τη βιολογική καλλιέργεια της ροδιάς και διαθέτει τα προϊόντα του σε βιολογικές λαϊκές αγορές, μαζί με τον αδερφό του, Κώστα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-03-2017 19:36Κωνσταντίνος Χουλιαράς

ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΩΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΡΟΔΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ, ΔΗΘΕΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, Η 1η ΕΙΝΑΙ ΞΥΝΗ, Η 2η ΒΓΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, Η 3η ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ 2016 2-3 ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΙΞΕ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΙΜΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΕΞΟΧΙΚΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ. ΕΒΑΛΑ ΡΟΔΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ, ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΡΟΔΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΜΗΠΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΕΔΩ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΙΑ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία