BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ελιές πήρε το χαλάζι σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα

Ελιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές και καλλιέργειες κηπευτικών σε Αργολίδα, Ηλεία, Κορινθία και Μεσσηνία χτύπησε το χαλάζι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, στον κάμπο του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και στο Αντίρριο επλήγησαν ιδιαίτερα ελιές ποικιλίας Καλαμών.

Ελιές πήρε το χαλάζι σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα

2
0

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις περιοχές Φιχτίων - Κουτσοποδίου – Σχινοχωρίου, της Αργολίδας και της Κορινθίας, αλλά και στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Ζημιές έχουμε σε ελαιόδεντρα που ήταν στην περίοδο συγκομιδής, σε πορτοκαλιές και μανταρινιές, καθώς και σε καλλιέργειες κηπευτικών.

Οι κάτοικοι σε Αργολίδα και Κορινθία κάνουν λόγο για πρωτοφανή σε αγριότητα χαλαζόπτωση με ανυπολόγιστες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής. Δημιούργησε πολλά πρόβλημα στις ελιές, στα μανταρίνια και στα πορτοκάλια. Το χαλάζι, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής, ήταν σε μέγεθος καρυδιού και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτεταμένη καταστροφή στην γεωργική παραγωγή.

Η ζημιά που μπορεί να προκάλεσε θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όμως σίγουρα έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ελιές που είναι η περίοδος συγκομιδής όπως και στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος, που νωρίτερα σήμερα πέρασε από τα όρια των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος. Χαλάζι έπεσε και στην Τραγάνα στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Η ένταση του φαινόμενου ήταν πολύ ισχυρή κοντά στο ύψος της αερογέφυρας του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι-Ρωμανός με τους ελαιώνες να έχουν πάθει αρκετά μεγάλες ζημιές.

Σημαντικές ζημιές από το χαλάζι είχαμε και στην περιοχή των Μεγάρων στην Αττική. Μεγάλα προβλήματα έχουμε σε ελιές και καλλιέργειες κηπευτικών.

Ξεκινούν εκτιμήσεις στην Πελοπόννησο

Εντολή για άμεση αποτίμηση των ζημιών από τη σημερινή χαλαζόπτωση που έπληξε καλλιέργειες στην Κορινθία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών αυτών Ενοτήτων συνεργεία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προέβησαν και θα προβούν σε άμεσες αυτοψίες, ώστε να εκτιμηθεί το επίπεδο των ζημιών στις περιοχές του Ξερόκαμπου Κλένιας, της Φανερωμένης και των Αθικίων στην Κορινθία, των Καρυών, της Αυλώνας, των Φιλιατρών, του τέως Δήμου Ιθώμης, της Ανδρούσας, των χωριών γύρω από τη Μεσσήνη, την Τραγάνα και την Ελαία στη Μεσσηνία, και στην ευρύτερη περιοχή του Άργους στην Αργολίδα.

Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ώστε άμεσα οι επόπτες του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές και να οριοθετηθούν οι περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές.

Ολοκληρωτική καταστροφή στον κάμπο του Νεοχωρίου στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ζαχάρω

Τις πληγές τους μετρούν οι ελαιοπαραγωγοί στον κάμπο του Νεοχωρίου, απ’  όπου πέρασε το χθεσινό χαλάζι.

Όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Κότσαλος, που από το πρωί βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τον υπεύθυνο του ΕΛΓΑ, η καταστροφή στα σημεία που χτύπησε η σφοδρή χαλαζόπτωση είναι ολοκληρωτική.

Οι ελιές που κατάφεραν να μείνουν πάνω στα δέντρα έχουν εμφανή σημάδια από το χαλάζι και πλέον δεν μπορούν να μαζευτούν. Τις επόμενες ημέρες το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί σε όλη του τη διάσταση.

Μετά την παρατεταμένη ανομβρία, η οποία δεν επέτρεψε νωρίτερα τη συγκομιδή, ήρθε και το δεύτερο χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε μέρος της περιοχής του Νεοχωρίου, του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους ελεγκτές, που ήδη προχωρούν σε πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, είναι σοβαρότατες.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της Ένωσης Αγρινίου, ζημιές σε ελαιόδεντρα σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου.

Οι παραγωγοί τηλεφωνούν από την Τετάρτη στον τοπικό ΕΛΓΑ ενημερώνοντας για τα προβλήματα, ενώ από την Πέμπτη και για 15 ημέρες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στον τοπικό ανταποκριτή.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι των κλιμακίων θα αρχίσουν ουσιαστικά από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα και τα πρώτα πορίσματα για το ύψος των ενισχύσεων που τυχών δικαιούται ο εκάστοτε παραγωγός

Παράλληλα, από 70% έως 90% αγγίζει το μέγεθος της ζημιές στα λιοστάσια με Καλαμών στην Ζαχάρω Ηλείας

Επλήγη μεγάλο μέρος ελαιοκάρπου, λέει ο αντιδήμαρχος

Από το γραφείο του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κότσαλου έγινε γνωστό ότι «Κατόπιν άμεσης επικοινωνίας, από το πρωί σήμερα επισκέπτεται την περιοχή των Οινιαδών και ακολούθως το δημοτικό κατάστημα Νεοχωρίου ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου Αλ. Κοντοσπύρος, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών που άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες αργά το απόγευμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως το νότιο τμήμα του Νεοχωρίου, την Αγία Τριάδα Αιτωλικού καθώς και τμήματα καλλιεργειών στο Μεσολόγγι, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος ελαιοκάρπου. Αμέσως μετά την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών, θ’ ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πληγέντες αγρότες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία