BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Νωπά προϊόντα και βιομηχανία τροφίμων θα πλήξει το Brexit

«Το συνάλλαγμα θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο μετά το Brexit. Ως συνέπεια του «ακριβού» ευρώ, ο κλάδος και η βιομηχανία τροφίμων θα επηρεαστούν σημαντικά» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ολλανδικής τράπεζας ABN AMRO Madelin Buijs, στη σύνοδο για το Brexit.

Νωπά προϊόντα και βιομηχανία τροφίμων θα πλήξει το Brexit

0
0

Η τράπεζα ABN AMRO , εντόπισε τους κλάδους, οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε η Madelin Buijs: «Το «ακριβό» ευρώ, όχι μόνο θα χτυπήσει τον  κλάδο των τροφίμων, αλλά μια ενδεχόμενη αύξηση του χρόνου παραμονής των τροφίμων στα λιμάνια του Calais και του Dover, εξαιτίας ελέγχων, θα είναι καταστροφική για τα φρέσκα προϊόντα».

«Το ΗΒ βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών με τις οποίες η Ολλανδία έχει αναπτύξει εμπορικές συναλλαγές και το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δυο χωρών αγγίζει το ποσό των 62 δις ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά εξαγωγές από την Ολλανδία», υποστήριξε η εκπρόσωπος της ολλανδικής τράπεζας. Το Brexit συνεπάγεται μια μείωση έως και 2% του ολλανδικού ΑΕΠ μέχρι το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, ενώ για το ΗΒ η μείωση του ΑΕΠ ενδέχεται να φτάσει το 8.7%. Όταν επιβληθούν έλεγχοι και κανονισμοί στην μεταφορά προϊόντων μετά το Brexit, προβλέπεται μια μέγιστη μείωση του ΑΕΠ των δυο χωρών που θα φτάσει το 1,2% για την Ολλανδία και το 5,9% για το ΗΒ.









Οδικές Μεταφορές και Λιμάνια

Σημειωτέον ότι 4,6 εκατ. τόνοι μεταφέρθηκαν το 2017 από και προς το ΗΒ με φορτηγά. Αυτοί οι 4,6 εκατομμύρια τόνοι, αποτελούν το 3% του συνολικού ποσοστού διεθνών μεταφορών με φορτηγά της Ολλανδίας. Η πλειοψηφία του εμπορεύματος αφορά γεωργικά προϊόντα. «Αυτά τα νούμερα υποδηλώνουν  το πόσο στενά συνδεδεμένη είναι ο κλάδος τροφίμων και μεταφορών της Ολλανδίας με το ΗΒ», υποστήριξε η εκπρόσωπος της ολλανδικής τράπεζας ενώ προσέθεσε πως το Brexit θα έχει σημαντικές συνέπειες και για τα λιμάνια της χώρας.

 

Σε κίνδυνο 1 στις 4 αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Στο μεταξύ καμπανάκι χτυπούν ακαδημαϊκοί για τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων στη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ, εκτιμώντας πως το 25% των λιγότερο κερδοφόρων αγροκτημάτων της Αγγλίας μπορεί να χρεοκοπήσει, ενώ 1 στις 4 εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο κριτικής από οικονομολόγους επειδή δεν συνδέεται με κίνητρα στην αγορά, εντούτοις κορυφαίαοι ακαδημαϊκοί όπως ο Άλαν Μάθιους από το πανεπιστήμιο Τρίνιτι στο Δουβλίνο, προειδοποιούν  ότι η ταχύτητα και η κλίμακα των αλλαγών θα μπορούσαν να αφήσουν τους αγρότες χωρίς αρκετό χρόνο για να προσαρμόσουν και να διαφοροποιήσουν τα εισοδήματά τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία