BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Μαλώνουν ΤΟΕΒ-ΔΕΗ, το πληρώνουν και καλοπληρωτές

Αντιµέτωποι µε κλειστές ποµόνες, σε µια περίοδο που χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργειών χρειάζονται νερό, βρίσκονται καθηµερινά όλο και περισσότεροι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφού η ∆ΕΗ κάνει πράξη την «απειλή» της για διακοπές ρεύµατος στους ΤΟΕΒ που δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους.

Μαλώνουν ΤΟΕΒ-ΔΕΗ, το πληρώνουν και καλοπληρωτές

4
1

Χωρίς καµία πρόβλεψη για τους αγρότες που πληρώνουν κανονικά στους τοπικούς οργανισµούς εγγείων βελτιώσεων, η δηµόσια επιχείρηση ηλεκτρισµού φαίνεται να αγνοεί τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει η τακτική αυτή στην πρωτογενή παραγωγή και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονοµία.   

Η Agrenda το τελευταίο διάστηµα γίνεται καθηµερινά αποδέκτης περιπτώσεων αγροτών που βρίσκουν κλειστές κάνουλες. Τελευταία περίπτωση που καταγραψαµε ήταν αυτή αγροτών από την περιοχή του Αχέροντα οι οποίοι -όπως µας έκαναν γνωστό- δεν έχουν νερό εδώ και έξι ηµέρες. «Καλλιέργειες 10.000 στρεµµάτων όπως για παράδειγµα ακτινίδια, κηπευτικά και εσπεριδοειδή µένουν απότιστα και καταστρέφονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda, ο Βαγγέλης Παπάς, αγρότης από την περιοχή. 

Με τα χρέη των αγροτών να αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ και των ΤΟΕΒ τα 40 εκατ. το θέµα τις τελευταίες εβδοµάδες έχει «περάσει» στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος αν και πλέον έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης δεν έχει καταφέρει να βρει λύση. Αυτό που προκύπτει ωστόσο από δηλώσεις του είναι πως το υπουργείο επεξεργάζεται «κατηγοριοποιηµένες» λύσεις, προκειµένου να αντιµετωπίζονται διαφορετικά όσοι δείχνουν απροθυµία να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το ερώτηµα που πλανάται, όµως, είναι κατά πόσο µπορεί να τρέξει άµεσα µια τέτοια εξειδικευµένη αντιµετώπιση από τις αρµόδιες υπηρεσίες και χωρίς λάθη, δεδοµένης της κατάστασης που επικρατεί στις δηµόσιες υπηρεσίες της χώρας και τους ΤΟΕΒ.  

Προθέσεις

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης, οι συσσωρευµένες οφειλές ΤΟΕΒ και αγροτών οι οποίες ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ, έχουν σαν αποτέλεσµα να µην µπορεί να υπάρξει µια ενιαία ρύθµιση.

Όπως εξήγησε στην περίπτωση των ΤΟΕΒ που δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ∆ΕΗ θα πρέπει να στηρίξει τη µεγαλύτερη δυνατή ρύθµιση όσον αφορά τις προκαταβολές και το χρονικό διάστηµα αποπληρωµής δόσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν µέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωµάτων όσων είναι τυπικοί προς τις υποχρεώσεις τους και να διασφαλιστεί η οµαλή άρδευση των καλλιεργειών.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, η ∆ΕΗ βρίσκεται σε διάλογο µαζί τους προκειµένου να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, ενώ θα ληφθούν µέτρα και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Η ΔΕΗ για τις οφειλές ΤΟΕΒ και αγροτών

Αναφορικά µε το πρόβληµα των οφειλών ορισµένων ΤΟΕΒ και µεµονωµένων αγροτών προς τη ∆ΕΗ, το οποίο εµφανίστηκε στην επικαιρότητα και φέτος όπως κάθε χρόνο ενόψει της αρδευτικής περιόδου, ανακοινώνονται τα εξής:

1. Οι συσσωρευµένες οφειλές των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, και των µεµονωµένων αγροτών σε 50 εκατ., σύνολο 90 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές έχουν συσσωρευθεί από χρόνια, και αφορούν ορισµένους ΤΟΕΒ και αγρότες, οι οποίοι -σε αντίθεση µε την πλειοψηφία- έχουν επιλέξει να µην είναι συνεπείς προς την Επιχείρηση. Υπάρχουν ΤΟΕΒ µε οφειλές που αποτυπώνονται µε επταψήφια νούµερα, και αγρότες µε οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

2. Η ∆ΕΗ έχει κατ’ επανάληψη παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, συγκαταλεγόµενη µεταξύ των φορέων που κατ’ εξοχήν υποστηρίζουν την αγροτική παραγωγή. Τονίζεται ότι το αγροτικό τιµολόγιο είναι εξαιρετικά µειωµένο σε σχέση µε το οικιακό, το επαγγελµατικό, κ.λπ., µε συνέπεια σχεδόν όλοι οι αγρότες να επιλέγουν τη ∆ΕΗ και όχι άλλο πάροχο. Αυτό σε τελευταία ανάλυση επενεργεί αρνητικά στη ∆ΕΗ λόγω των ΝΟΜΕ.

3. Στις πρωτοβουλίες διαλόγου και στις προτάσεις διακανονισµών της ∆ΕΗ ανταποκρίνονται η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ και των αγροτών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισµένοι, οι οποίοι αποφεύγουν τη συνεννόηση και εκµεταλλεύονται την ανάγκη αρδεύσεων κατά την αρδευτική περίοδο προκειµένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης τους, χωρίς να ανταποκρίνονται συχνά ούτε στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Από την εµπειρία των υπηρεσιών της ∆ΕΗ συνάγεται ότι κατά κανόνα, η ασυνέπεια αυτή κάθε άλλο παρά σε αντικειµενικές αδυναµίες και προβλήµατα οφείλεται.

4. Είναι πρόδηλο ότι η νοσηρή αυτή κατάσταση πρέπει να τερµατιστεί. Υπονοµεύει την οικονοµική κατάσταση της ∆ΕΗ και δρα σε βάρος των λοιπών πελατών και αγροτών.

Για το σκοπό αυτό η Επιχείρηση απευθύνει έκκληση στους άµεσα ενδιαφερόµενους, αλλά και σε κάθε υπεύθυνο παράγοντα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και µε παραγωγικό διάλογο µε τις αρµόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των διακανονισµών που παρέχει η Επιχείρηση, πράγµα που ήδη έχουν κάνει, επ’ ωφελεία τους, πολλοί αγρότες και ΤΟΕΒ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-06-2018 01:21Σταθης

Αν δεν μας βοηθήσετε με το ρεύμα πως θα μπορέσουμε να σας πληρώσουμε πρεπει να βρείτε άμεσα κάποιο τρόπω γιατι οι καλλιέργειες δεν μπορούν να περιμένουν. Δώστε στον Κόσμο ικανοποιητικές δόσεις και να ανοίγει η γεώτρηση με λίγα λεφτά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και για μπορέσουμε να σας ξεπληρώσουμε... μεχρι πριν μπορούσαμε Και πληρώναμε Στην ωρα που έπρεπε τωρα δεν μπορούμε γι αυτό βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε Ευχαριστώ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία