BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Στήριξη της παραγωγής ντομάτας ζητά ο Κεγκέρογλου

Υψηλό το κόστους παραγωγής λόγω της αυξημένης ανάγκης φυτοπροστασίας.

6
0

Να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή ντομάτας έναντι των εισαγωγών, με  άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta ζητά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, αναφερόμενος σε απαντήσεις του ΥπΑΑΤ σε προηγούμενη ερώτησή του, «η απάντηση που δώσατε στην ερώτησή μου (υπ’ αριθμ. 6812/13-06-2018) για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του εντόμου Τuta Absoluta, δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Και προσθέτει: «Ενώ αναφέρεστε στην επάρκεια φυτοπροστατευτικών μέσων δεν ασχολείστε με το μεγάλο κόστος  παραγωγής που προκαλείται από την αυξημένη χρήση τους.

Η επιχειρηματολογία για την απόρριψη της εφαρμογής της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης στα θερμοκήπια, προφανώς και δεν είναι επαρκής, αφού τα θερμοκήπια δεν είναι κλειστά και απόλυτα μονωμένα συστήματα αλλά συστήματα σχετικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στον ΕΛΓΑ και την αναγκαία αναμόρφωση του κανονισμού του.

Δεν προτείνεται τίποτα από την πλευρά του ΥπΑΑΤ, το οποίο έχει στη διάθεση του το ΕΘΙΑΓΕ, τα επιστημονικά δεδομένα από Πανεπιστήμια κ.λ.π.

Δεν λαμβάνετε υπόψη σας την κατακόρυφη μείωση της ελληνικής παραγωγής και τις μεγάλες εισαγωγές που γίνονται, και μάλιστα σε υψηλές τιμές, προκειμένου να  καλυφθούν οι ανάγκες της  αγοράς.

Παραπέμπετε σε δράσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 και μετά), ενώ  το πρόβλημα είναι τώρα υπαρκτό και

Ερωτάστε κ. υπουργέ:

-  Έχετε διάθεση να επανεξετάσετε τις στείρες και αρνητικές  θέσεις του υπουργείου σας και να εντάξετε σε προγράμματα και δράσεις στήριξης των καλλιεργειών τομάτας υπό κάλυψη;

-  Έχετε βούληση να στηρίξετε την ελληνική παραγωγή με αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους παραγωγής λόγω της αυξημένης ανάγκης φυτοπροστασίας;

-Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για το θέμα;».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία